Priprema veganskih obroka: savjeti
Dobra priprema je sve: priprema veganskih obroka štedi vrijeme i novac, održiva je i savršena za osvješteniji pristup prehrani. Pritom trebate tek malo više pažnje pri planiranju kupovine, dovoljno posuda za pohranu, kao i prostora u hladnjaku i zamrzivaču. U ovome članku saznajte kako funkcionira priprema veganskih obroka.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 7 min.
•
02.07.2024.

Priprema veganskih obroka: pojašnjenje pojmova
U ovome članku bit će riječ o načinima pripreme zaliha veganske hrane, što je postao trend među ljudima užurbane svakodnevice, bez obzira na to hrane li se veganski, vegetarijanski ili konvencionalno. Ako nemate vremena svakodnevno kuhati svježe obroke, idealna su i gotova jela, pripremljena unaprijed u većim količinama i podijeljena u manje porcije. Priprema zaliha veganskih obroka prema receptima koji ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla dobra je alternativa svakodnevnom stresu u kuhinji ili konzumaciji kupljene, polugotove hrane.
Prednosti pripreme zaliha veganskih obroka
Priprema većih zaliha hrane koje se podgrijavaju prema potrebi, ima cijeli niz prednosti.
- faktor uštede: budući da su spontane kupnje hrane velika „gnjavaža“, osobito kada osjetite akutnu glad, priprema zaliha veganskih obroka može rasteretiti vaš novčanik. Ponuda sezonskih namirnica obično nije skupa, a najbolje ćete iskoristiti posebne ponude.
- usporavanje u stresnoj svakodnevici: premda malo više vremena ulažete u planiranje, kupovinu i kuhanje, ostat će vam više slobodnog vremena za vas. Svakodnevna kupnja i čekanje na blagajni, kao i trošenje vremena na kuhanje više nisu potrebni zahvaljujući pripremi većih zaliha hrane. Dodatna prednost: morat ćete rjeđe prati suđe.
- manje otpada: korištenje spremnika za višekratnu upotrebu za pripremu zaliha veganske hrane smanjuje otpad nastao od pakiranja kakav bismo ostavili nakon konzumacije kupljenih, polugotovih jela. Pritom se također stvara manje otpada od hrane.
- potpuna kontrola: sami odlučujete koje sastojke ćete koristiti pri pripremi obroka i kolike porcije ćete pojesti. Tako promičete svjesnu i uravnoteženu prehranu. Nema skrivenih alergena, konzervansa, kalorija, pa čak i neprimjetnih, prisutnih sastojaka životinjskog podrijetla.
- veganski i čisto: veganska (i raznolika) jela nisu uvijek dostupna u restoranima ili kantinama. S vlastitom hranom ste sigurni da ćete u stanci za ručak pojesti obroke kakve preferirate.
Kraj popisa
Kuhanje zaliha veganske hrane: na što obratiti pozornost?
Ako svoja omiljena veganska jela pripremate unaprijed, u većim zalihama, prvo biste trebali napraviti plan skladištenja. Također razmislite, što želite pripremiti? Koliko obroka i koliko ljudi treba poslužiti? Koliko prostora imate u odjeljku hladnjaka? U skladu s time, pripremite svoj popis za kupovinu. Također biste trebali uzeti u obzir sljedeće detalje kada pripremate veganska jela:
- spremnici: za pohranu i transport unaprijed pripremljenih obroka potrebni su vam hermetički zatvoreni spremnici koji ne propuštaju vodu. Kutije za pohranjivanje hrane ili staklenke na navoje praktične su i održive. Ako je potrebno, provjerite jesu li prikladne za mikrovalnu pećnicu. Visokokvalitetne posude od nehrđajućeg čelika ili one s odvojenim "odjeljcima" elegantne su ako ste u pokretu. Osigurat će da vam se hrana ne pretvori u kašu tijekom transporta.
- prostor za pohranu: imate li dovoljno prostora za pohranu u hladnjaku ili zamrzivaču? Priprema veganskih obroka iziskuje čuvanje kvarljive hrane u hladnjaku pri konzumaciji.
- higijena kuhinje: pripazite na pedantnu čistoću pri pripremi i hermetički zatvorite hranu. Savjet: isperete li posude vrućom vodom neposredno prije punjenja, smanjuje se rizik od razvoja klica.
Osnove u pripremi zaliha veganskih obroka
Postoje neki nepokvarljivi proizvodi koje biste uvijek trebali imati u smočnici, ako unaprijed pripremate zalihe veganski obroka. Zu takve osnovne proizvode također možete improvizirati i pripremati jela ako ne možete ići u kupovinu ili trebate nešto unaprijed skuhati.
- biljno mlijeko i zamjene za mlijeko
- mahunarke u staklenkama i konzervama
- žitarice i pseudožitarice (riža, pir, proso, zobene pahuljice, kvinoja itd.) i tjestenina od cjelovitog zrna
- kvasac
- visokokvalitetna biljna ulja i ocat
- orašasti plodovi i sjemenke (sjemenke lana, bundeve i suncokreta)
- začini
- zamjene za meso i ribu, kao što su dugotrajni kotleti od soje ili svestrani tofu, nadopunjuju osnovnu zalihu proizvoda. Praktična alternativa ako želite pripremu jela bez jaja: kaša od jabuka.
Kraj popisa
Priprema zaliha veganskih obroka: kuharski trikovi
Ako unaprijed pripremate zalihe veganskih obroka, to ne znači da danima morate jesti identičnu hranu. Ako slijedite nekoliko osnovnih pravila i odvojeno skladištite žitarice, povrće, umake i priloge poput falafela ili pljeskavica, tada možete kombinirati puno varijacija jela.
- priprema zaliha neutralne hrane: mahunarke ili proizvode od cjelovitih žitarica pripremite odvojeno i nemojte ih prethodno začiniti. Na primjer, rižu možete pripremati nekoliko dana i svaki dan dodavati začine ili umake prema svojim željama.
- dužina kuhanja: povrće pripremite tako da ga treba još dodatno termički obraditi kako bi bilo spremno za konzumaciju. Ako ga u startu odviše skuhate, moglo bi postati kašasto kada se podgrije.
- obratite pozornost na makronutrijente: kombinirajte bjelančevine, masti i ugljikohidrate, čak i u unaprijed pripremljenim jelima. Možete sastaviti kompletne obroke pa ih spremati u posude, ili pripremiti pojedinačne komponente koje ćete naknadno sastavljati u jedan obrok.
- tekući dio obroka na kraju: preljeve i umake transportirajte i čuvajte odvojeno od ostatka obroka i poslužite ih netom prije konzumacije.
- priprema doručka tijekom noći: zob ili žitarice mogu se namakati u zatvorenim staklenkama preko noći ili do tri dana. Da bi se to postiglo, odabrani osnovni sastojci pomiješaju se s mliječnim zamjenama, a zatim se nadopunjuju voćem prema želji prije samog konzumiranja.
- konzervansi: oksidirajuće komponente voća ili povrća kao što su avokado ili jabuka ostaju dulje svježe ako ih nekoliko minuta potopite u slanu vodu ili vodu s limunom.
Kraj popisa
Priprema zaliha veganske hrane: koje posuđe koristiti?
Koja su jela posebno prikladna za pohranjivanje veganskog obroka ovisi o tome koliko ih dugo možete čuvati i hladiti. Ako vam je dostupan samo hladnjak, količine trebate precizno odmjeriti. Ako, pak, imate veliki zamrzivač, možete kuhati tjednima unaprijed. Međutim, nije svaka hrana prikladna za zamrzavanje, poput salata ili sirovih namirnica koje sadrže puno vode. Zanima li vas priprema zaliha veganske hrane? U nastavku donosimo nekoliko prijedloga
Doručak
- veganske krafne
- zob koja se namače preko noći
- zdjelica mješavine žitarica i voća (zamijenite med nekom veganskom alternativom).
Juhe
- krem juha od bundeve
- juha od povrća
- juha od cikle s đumbirom
Zamjena za meso
- pljeskavice od jackfruita
- giros od jackfruita
Glavna jela
- veganski mac & cheese
- veganske empanade
Grickalice
- veganski komadići matche
- proteinske pločice s maslacem od badema
Nadamo se da ćete uživati u kuhanju i pripremanju veganskih obroka!
FAQ
Koja jela nisu prikladna za pripremu u velikim zalihama i skladištenje?
Koja jela nisu prikladna za pripremu u velikim zalihama i skladištenje?
Povrće poput kuhanog špinata, kupusa, cikle ili blitve, po mogućnosti, pojedite odmah i ne podgrijavajte ga. Tijekom skladištenja, stvaranje bakterija može dovesti do pretvaranja nitrata sadržanog u njima u otrovni nitrit.
Koliko unaprijed pripremljeni obroci mogu trajati?
Koliko unaprijed pripremljeni obroci mogu trajati?
Kuhana hrana u dobro zatvorenim posudama izdržat će do četiri dana u hladnjaku. Sirovu hranu treba konzumirati unutar dva dana. Smrznuta hrana može trajati nekoliko mjeseci ako je neprestano držite u hladnjaku