Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Curry varivo s tofuom i slanutkom 

Autor: Nastasja Chiara Petrić

Curry varivo s tofuom i slanutkom

Najpopularnije indijsko jelo možete pripremiti i na jušni način koji će vam zagrijati i dušu i tijelo. Poznato po širokom spektru začina koji se koriste za njega, varijanti curryja u svijetu postoji na stotine jer je i sezonski vrlo prilagodljivo. Jedan od glavnih začina je kurkuma koja je korisna u prehrani tjelesno aktivnih osoba zato što dokazano ublažava bolove i upale u zglobovima i mišićima.

Priprema:

Prije nego počnete s kuhanjem curryja, tofu dobro ocijedi­te između dva papirnata ručnika, narežite ga na kockice i marinirajte u mješavini soja sosa i vode u jednakom omje­ru. Ostavite sa strane barem pola sata da se marinira. Na ghee maslacu na laganoj vatri otprilike 10 minuta popržite sitno sjeckani luk te papriku i mrkvu narezanu na kockice. Dodajte protisnuti češnjak, kurkumu, đumbir, curry, sol, chilli, kumin i cimet.

Pržite sve još jednu minutu, zatim zalijte sjeckanom rajči­com i još toliko vode te kuhajte na laganoj vatri dok se la­gano ne zgusne. Na kraju dodajte kokosovo mlijeko i sla­nutak pa kuhajte još desetak minuta. Ugrijte malo ghee maslaca u tavi neprianjajućeg dna pa popržite marinirani tofu koji ste procijedili iz marinade. Marinadu nemojte ba­citi, već je dodajte u curry. Servirajte ga toplog s prženim kockicama tofua.

SAVJET: Servirajte jelo s narezanim mladim lukom ili svježim začinskim biljem poput peršina ili korijandera.

Sastojci:

  • 1 dmBio tofu natur
  • nekoliko žlica dmBio soja sosa
  • 1 veći crveni luk
  • 1 velika mrkva
  • 1 velika crvena paprika
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica dmBio kurkume
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica dmBio curryja u prahu
  • 1 žličica soli
  • pola žličice chillija u prahu
  • pola žličice kumina u prahu
  • na vrh žličice dmBio cejlonskog cimeta
  • 1 dmBio sjeckana rajčica
  • 1 staklenka dmBio slanutka
  • 1 dmBio kokosovo mlijeko
  • 1 žlica dmBio ghee maslaca

Priprema:

Prije nego počnete s kuhanjem curryja, tofu dobro ocijedi­te između dva papirnata ručnika, narežite ga na kockice i marinirajte u mješavini soja sosa i vode u jednakom omje­ru. Ostavite sa strane barem pola sata da se marinira. Na ghee maslacu na laganoj vatri otprilike 10 minuta popržite sitno sjeckani luk te papriku i mrkvu narezanu na kockice. Dodajte protisnuti češnjak, kurkumu, đumbir, curry, sol, chilli, kumin i cimet.

Pržite sve još jednu minutu, zatim zalijte sjeckanom rajči­com i još toliko vode te kuhajte na laganoj vatri dok se la­gano ne zgusne. Na kraju dodajte kokosovo mlijeko i sla­nutak pa kuhajte još desetak minuta. Ugrijte malo ghee maslaca u tavi neprianjajućeg dna pa popržite marinirani tofu koji ste procijedili iz marinade. Marinadu nemojte ba­citi, već je dodajte u curry. Servirajte ga toplog s prženim kockicama tofua.

SAVJET: Servirajte jelo s narezanim mladim lukom ili svježim začinskim biljem poput peršina ili korijandera.