Curry varivo s tofuom i slanutkom
Autor: Nastasja Chiara Petrić
Najpopularnije indijsko jelo možete pripremiti i na jušni način koji će vam zagrijati i dušu i tijelo. Poznato po širokom spektru začina koji se koriste za njega, varijanti curryja u svijetu postoji na stotine jer je i sezonski vrlo prilagodljivo. Jedan od glavnih začina je kurkuma koja je korisna u prehrani tjelesno aktivnih osoba zato što dokazano ublažava bolove i upale u zglobovima i mišićima.
Priprema:
Prije nego počnete s kuhanjem curryja, tofu dobro ocijedite između dva papirnata ručnika, narežite ga na kockice i marinirajte u mješavini soja sosa i vode u jednakom omjeru. Ostavite sa strane barem pola sata da se marinira. Na ghee maslacu na laganoj vatri otprilike 10 minuta popržite sitno sjeckani luk te papriku i mrkvu narezanu na kockice. Dodajte protisnuti češnjak, kurkumu, đumbir, curry, sol, chilli, kumin i cimet.
Pržite sve još jednu minutu, zatim zalijte sjeckanom rajčicom i još toliko vode te kuhajte na laganoj vatri dok se lagano ne zgusne. Na kraju dodajte kokosovo mlijeko i slanutak pa kuhajte još desetak minuta. Ugrijte malo ghee maslaca u tavi neprianjajućeg dna pa popržite marinirani tofu koji ste procijedili iz marinade. Marinadu nemojte baciti, već je dodajte u curry. Servirajte ga toplog s prženim kockicama tofua.
SAVJET: Servirajte jelo s narezanim mladim lukom ili svježim začinskim biljem poput peršina ili korijandera.
Sastojci:
- 1 dmBio tofu natur
- nekoliko žlica dmBio soja sosa
- 1 veći crveni luk
- 1 velika mrkva
- 1 velika crvena paprika
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica dmBio kurkume
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žličica dmBio curryja u prahu
- 1 žličica soli
- pola žličice chillija u prahu
- pola žličice kumina u prahu
- na vrh žličice dmBio cejlonskog cimeta
- 1 dmBio sjeckana rajčica
- 1 staklenka dmBio slanutka
- 1 dmBio kokosovo mlijeko
- 1 žlica dmBio ghee maslaca
Priprema:
Prije nego počnete s kuhanjem curryja, tofu dobro ocijedite između dva papirnata ručnika, narežite ga na kockice i marinirajte u mješavini soja sosa i vode u jednakom omjeru. Ostavite sa strane barem pola sata da se marinira. Na ghee maslacu na laganoj vatri otprilike 10 minuta popržite sitno sjeckani luk te papriku i mrkvu narezanu na kockice. Dodajte protisnuti češnjak, kurkumu, đumbir, curry, sol, chilli, kumin i cimet.
Pržite sve još jednu minutu, zatim zalijte sjeckanom rajčicom i još toliko vode te kuhajte na laganoj vatri dok se lagano ne zgusne. Na kraju dodajte kokosovo mlijeko i slanutak pa kuhajte još desetak minuta. Ugrijte malo ghee maslaca u tavi neprianjajućeg dna pa popržite marinirani tofu koji ste procijedili iz marinade. Marinadu nemojte baciti, već je dodajte u curry. Servirajte ga toplog s prženim kockicama tofua.
SAVJET: Servirajte jelo s narezanim mladim lukom ili svježim začinskim biljem poput peršina ili korijandera.