Nema jaja, nema problema!
Veganske zamjene za jaja

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 3 min.
•
07.11.2023.

Ne mora se živjeti na veganski način da se odreknemo jaja. Ponekad ih jednostavno nemamo u hladnjaku. Tada pomažu zamjene za jaja.
Jaja se pri pečenju i kuhanju često koriste kao vezivo. No svejedno želimo li se veganski hraniti ili smo jednostavno zaboravili kupiti jaja za neki recept za pečenje ili kuhanje: Jaja se mogu vrlo jednostavno zamijeniti. S ovim proizvodima ćete ih zamijeniti u tren oka!
Zobene pahuljice - zrnati kuhinjski multitalent
Zobene pahuljice idealno su biljno i prije svega vrijedno vezivo. Kao osnovna formula za pljeskavice od povrća, hrskave kekse i sl. vrijedi: 3-4 jušne žlice sitnih zobenih pahuljica zamjenjuju jedno jaje.
Uostalom: Kod zobenih se pahuljica isplati biti i strpljiv i namočiti ih preko noći. Fitinska kiselina koju sadrže zobene pahuljice veže djelomično na sebe mineralne tvari i elemente u tragovima u zrnu. Namakanjem zobenih pahuljica smanjuje se sadržaj fitinske kiseline i bolje se upijaju važne hranjive tvari poput željeza, cinka i magnezija.
Lanene i chia sjemenke - malo ugljikohidrata, mnogo energije
dmBio lanene sjemenke i dmBio chia sjemenke izvrsno se vežu i mogu se mnogostruko koristiti. Svejedno radi li se o kolaču, ukusnim pecivima, shakeu ili žitnim pahuljicama, ovaj duo je multitalent za osviještenu prehranu.
Budući da lanene sjemenke nabubre u tekućini, trebalo bi ih prije korištenja namočiti. Kod nedostatka vremena može se pak uzeti već mljeveno dmBio laneno brašno, 200 g. Lanene i chia sjemenke bogate su vlaknima i daju dodatno važne omega 3 masne kiseline.
Koncentrat rajčice - crveni vitaminski kralj
Burgeri za hamburgere ili sočne pljeskavice nalaze se na jelovniku, ali u hladnjaku nema više jaja? Nikakav problem! Jedno jaje može se jednostavno zamijeniti s 1-2 jušne žlice koncentrata od rajčice. dmBio koncentrat od rajčice, 200 g utjecat će doduše na boju jela, ali dobro se veže i ukusnim jelima ugodno ostaje u pozadini.
Koncentrat od rajčice sadrži brojne vitamine i mineralne tvari. Ono što koncentrat od rajčice čini tako posebnim je velik udio likopina. Ta sekundarna biljna tvar spada u razred karotenoida i jača imunitet. Likopin se u velikoj koncentraciji nalazi u rajčicama. No 100 g koncentrata od rajčice s oko 62 mg sadrži čak više od 12 puta likopina nego svježe rajčice.
Tofu - veganski izvor bjelančevina
Tofu nije samo bogat proteinima, već može izvrsno poslužiti kao veganska zamjena za jaja. Svejedno radi li se o okusom neutralnom dmBio tofuu Natur, 200 g, začinjenom dmBio tofuu dimljenom, 200 g ili fino orašastom dmBio orašastom tofuu s bademima , 200 g – tofu poboljšava ukusna veganska jela te se zbog svoje čvrste konzistencije može koristiti i za proizvodnju veganske kajgane. I u receptima za namaze ili salate u kojima se koriste kuhana jaja može se koristiti čvrsti tofu.
Ekstra savjet: dmBio kurkuma mljevena, 60 g daje jelima tipičnu žutu boju. Već i prstohvat kurkume u jelima bez jaja daje svijetložutu boju i na taj način prirodan okus i boju.
Kraj popisa