Sjemenke
Sjemenke za raznolikost u kuhinji
Mnoge sjemenke spadaju u najstarije kultivirane biljke na svijetu. Neke su sjemenke odličan izbora za bogati i ukusni međuobrok. Međutim, većina je dodatak musliju ili jogurtu. Te male kultivirane biljke vole se također skrivati i u kruhu. Jednostavno kušajte nove recepte i otkrijte nove okuse s našim visokokvalitetnim sjemenkama.
Sjemenke obogaćuju vaš jelovnik vrijednim mineralima, vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama. Pokazat ćemo vam blagodati sjemena lana, sezama, chia sjemenki, sjemenki bundeve i sjemenki konoplje.
Koje su prednosti sjemenki?
Zdrava i uravnotežena prehrana za vaše tijelo uključuje i masnoće. Izvori masti trebali bi dolaziti iz prirodnih i biljnih proizvoda. Linolna kiselina jedan je od dragocjenih sastojaka sjemenki. To je nezasićena masna kiselina koja pomaže u održavanju normalne razine kolesterola. Ona je također sadržana u mnogim kozmetičkim proizvodima. Osim sjemenki, kolačima možete dodati profinjenu okusnu notu sa suhim zrnima kakaa.
Što i kako najbolje koristiti organske sjemenke?
Sjemenke se mogu pripremiti i jesti na razne načine. U nastavku donosimo općenite informacije o određenim sjemenke te odlične kombinacije za konzumaciju:
- Lanene sjemenke: Bilo mljevene ili cjelovite: lanene sjemenke neutralnog su okusa i dragocjen dodatak jogurtu ili musliju. Bogate su omega 3 masnim kiselinama, vlaknima i antioksidansima.
- Chia sjemenke: Sadrže u ostalom minerale poput kalcija, željeza i kalija, veliku količinu vlakana, a idealne su za jogurt, sladoled, puding ili džem.
- Sjemenke suncokreta: sadrže vitamine B skupine i hrskave su delikatese kada su pečene, čak i u domaćem kruhu. Sadrže i veliku količinu vitamina E, štite krvožilni sustav te su bogate proteinima.
- Sjemenke bundeve: isprobajte pečene sjemenke bundeve kao međuobrok ili kao ukusni preljev za vašu salatu. Bogate su velikim rasponom različitih minerala, bogat su izvor proteina i sadrže odličan omjer esencijalnih aminokiselina.
- Sjemenke konoplje: Sjemenke konoplje sadrže vrijedne hranjive sastojke poput omega 3 i omega 6 masnih kiselina, proteina, vitamina A, D i E te čak 20 vrsta aminokiselina. Između ostalog, prikladne su za juhe i uz povrće.
Zaključak
Sjemenke su prirodni proizvodi koji su bogate nezasićenim masnim kiselinama, mineralima, vitamina i drugim sastojcima. Osim toga sjemenke
- daju jelima posebnu profinjenu okusnu notu.
- svestrano su upotrebljive bilo kod kuhanje ili da izravno uživate u njima.
- pružaju uravnoteženu i zdravu prehranu.