Veganski čokoladni kolač
Autor: Petra Jelenić
Foto: Mateja Buča
Ljudi jednostavno vole čokoladu. U ovom kolaču ima je u pristojnoj količini, a kako kolač ne sadrži namirnice životinjskog porijekla, prikladan je za vegane i za osobe s intolerancijama ili alergijama. Kolač možete pripremiti i za razna slavlja i proslave, uz dekoraciju primjerenu prilici, ali i za one svakodnevne prilike kad vam se jede nešto slatko.
Vrijeme pripreme: 60 minuta + hlađenje
Količina: za otprilike 14 šnita
Sastojci:
Za biskvit:
- 310 ml dmBio napitka od soje natur
- 1 velika žlica dmBio jabučnog octa
- 150 g dmBio oraha
- 120 g dmBio tamne čokolade
- 150 g dmBio kokosovog ulja
- 150 g dmBio pšeničnog brašna tip 550
- 70 g dmBio integralnog pšeničnog brašna
- 1 ravna žličica sode bikarbone
- 1 ravna žličica dmBio praška za pecivo
- 30 g dmBio kakao praha
- 230 g dmBio smeđeg šećera od šećerne trske
- navrh noža dmBio mljevene bourbon vanilije
Za ganache:
- 300 g dmBio tamne čokolade
- 200 g dmBio zobene kreme za kuhanje
- 40 g dmBio rižinog sirupa
- 40 g dmBio kokosovog mlijeka
- 50 g dmBio paste od lješnjaka
+ svježe maline i malo cijelih dmBio lješnjaka za dekoraciju
Priprema:
Pripremite lim za pečenje veličine 40 x 20 cm i obložite ga papirom za pečenje. Promiješajte napitak od soje i jabučni ocat pa stavite sa strane. Nasjeckajte orahe. Otopite čokoladu na pari (pazite da je ne pregrijete, čokolada treba biti topla, ne vruća) pa dodajte kokosovo ulje. Miješajte dok se ravnomjerno ne poveže. Prosijte oba brašna sa sodom, praškom za pecivo i kakaom pa umiješajte šećer, vaniliju i orahe. Dodajte čokoladu s kokosovim uljem i mješavinu sojinog napitka s octom te dobro izmiješajte. Glatko izrađenu smjesu ulijte u pripremljeni kalup i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 175°C oko 15 minuta. Tijekom pečenja prvo će se podići biskvit uz rubove kalupa, a potom sredina. Kad se podigne sredina testirajte drvenim štapićem je li biskvit gotov - štapić treba biti suh. Gotov biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi. Mlak biskvit zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak da se do kraja ohladi i stisne.
Dok se hladi napravite ganache kremu. Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće. Zobenu kremu za kuhanje stavite u lončić pa dodajte rižin sirup i kokosovo mlijeko. Stavite kuhati pa kad zakipi maknite s vatre i prelijte preko nasjeckane čokolade. Miješajte dok se smjesa ne poveže. Dodajte pastu od lješnjaka pa sve dobro izradite pjenjačom. Ulijte u čistu posudu, a površinu kreme prekrijte prozirnom folijom i pustite da se ohladi i stisne.
Ohlađeni biskvit izvadite iz hladnjaka i odmotajte ga. Uklonite koricu biskvita stružući nožićem ili slastičarskom paletom. Biskvit razrežite u dvije trake. Stisnuti ganache stavite u slastičarsku vrećicu. Špricajte kremu po površini jedne trake tako da prekrijete cijelu površinu. Pokrijte kremu s drugom trakom biskvita, pritisnite po površini da se biskvit zalijepi i krema poravna. Nanesite sloj kreme po vrhu i zagladite pa kolač spremite u hladnjak da se krema stisne. Ohlađeni i stisnuti kolač malo obrežite (neuredne rubove) pa ukrasite ostatkom kreme, svježim malinama i polovicama lješnjaka.
SAVJET:
Kokosovo ulje možete zamijeniti nekim laganim maslinovim uljem ili čak bučinim ako želite intenzivan orašasti okus. Ako vam se ganache krema prejako stisne lagano je zagrijte kratkim intervalima u mikrovalnoj pećnici ili u nježnoj vodenoj kupelji. Kolač je mnogo ukusniji kad je sobne temperature pa ga prije posluživanja možete izvaditi iz hladnjaka i ostaviti ga da se temperira..