Ako već dosad niste probali niti jedno azijsko jelo, ovaj ekspresno brzi ramen bit će vam zaista dobar početak i sjajan uvid u čudesnu moć začina da svako jelo učine posebnim, a okusit ćete i zamamni umami. Umami je peti okus koji u sebi objedinjuje sva četiri primarna okusa, a svojim prisustvom u jelu pojačava i sve ostale te s njime dobivamo osjećaj „punoće“ okusa. Upravo zbog umamija su azijska jela toliko popularna i omiljena u cijelom svijetu – njime se postiže savršenstvo okusa. Pa iako većina ovih namirnica nije uobičajena u našim kuhinjama, opskrbite se njima što prije i počnite s kreiranjem svojih neodoljivih „umami jela“.
Brzi ramen sa sušenim vrganjima i dmBio Mie noodelsima
od Nastasja Chiara Petrić
14.07.2023.

Gotovo za 20 min.
Juhe
•
Vegansko
•
Vegetarijansko
•
azijska kuhinja
Sastojci
za 2 obroka
za brzi ramen sa sušenim vrganjima i dmBio Mie noodelsima
2 srednja mlada luka
2 češnja češnjaka
900 ml vode
2 žlice dmBio ulja za pečenje
1 puna žličica dmBio povrtnog temeljca u prahu
4 g suhih vrganja
1 žlica + 1 žličica dmBio začinskog soka od đumbira
2 žlice + 1 žličica dmBio umaka od soje
1 žličica dmBio sezamovog ulja
1 žličica dmBio rižinog octa
pola pakiranja dmBio Mie tjestenine
1 žlica crnog sezama
Po želji: ljuti umak ili mljevena ljuta papričica
Priprema
Brzi ramen sa sušenim vrganjima i dmBio Mie noodelsima
korak
U loncu srednje veličine ugrijte ulje pa dodajte sitno narezan bijeli dio mladog luka (zeleni dio ostavite za kasnije) i protisnuti češnjak.
korak
Nakon otprilike pola minute dodajte vodu, povrtni prah, suhe vrganje i ostavite da zavrije.
korak
Nakon 15 minuta kuhanja na jakoj vatri, u juhu dodajte Mie tjesteninu i kuhajte ju 4 minute. Prije dodavanja tjestenine, možete juhu i procijediti kako bi bila bez mrvica od povrća.
korak
U zasebnoj zdjelici pomiješajte sok od đumbira, sezamovo ulje, umak od soje i rižin ocat te dodajte juhi.
korak
Tjesteninu raspodijelite u dvije zdjelice i prelijte s juhom.
korak
Posipajte sa sitno sjeckanim zelenim dijelom mladog luka, crnim sezamom te po želji dodajte ljutu papričicu.
korak
Želite li još više povećati hranjivost ovog jela, dodajte mu kuhano jaje i 1 veći list kuhane blitve.
korak
Tjesteninu raspodijelite u dvije zdjelice i prelijte s juhom.