Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Gljive se smatraju jednim od najzdravijih namirnica uopće. Zbog svojih ljekovitih svojstava, gljive se koriste i u medicinske svrhe, a čini se da još nije iskorišten sav njihov potencijal. Zbog svega toga uvijek iznova treba istaknuti njihovu važnost u svakodnevnoj prehrani. No, gljive su delikatne i zahtijevaju malo više pažnje prilikom rukovanja, posebice prilikom kuhanja, stoga je vrlo važno uvijek se pridržavati nekoliko temeljnih pravila kako biste bili sigurni da ćete iz gljiva uvijek dobiti ono najbolje – i nutritivne dobrobiti i okus. Pri kupnji svježih gljiva preporučljivo je koristiti papirnatu ambalažu, odmah ih pohraniti u hladnjak i potrošiti unutar jednog do dva dana. Prije pripreme, gljive treba očistiti četkicom ili spužvicom ili samo nakratko oprati u hladnoj vodi neposredno prije termičke obrade (u protivnom će upiti previše vode i izgubiti svoj specifičan okus). Najvažnije je ne pretjerivati s količinama da izbjegnete podgrijavanje ili nepotreban otpad. Uživajte u ovom kremastom vege raguu s još kremastijom palentom.

Palenta s raguom od bukovača i bijelog graha

od Nastasja Chiara Petrić

14.07.2023.

Palenta s raguom pd bukovača i bijelog graha

Gotovo za 45 min.

Vegetarijansko

Glavno jelo

Fino & povoljno

Sastojci

za 4 obroka

za ragu

  • 1 puna žlica dmBio ghee maslaca

  • 1 veliki crveni luk

  • 1 manji korijen peršina ili celera

  • 1 veća mrkva

  • 3 češnja češnjaka

  • 2 lovorova lista

  • 1 žličica suhog origana

  • 1 žličica suhog ružmarina

  • 1 puna žlica dmBio koncentrata rajčice

  • 500 g gljiva bukovača

  • 1 dmBio umak od rajčice sa začinima

  • 2 žlice dmBio kreme od balzamičnog octa

  • 1 dmBio Cannellini bijeli grah

  • 1 dmBio krema za kuhanje od zobi

  • sol i papar

za kremastu palentu

  • 150 g dmBio palente

  • 600 ml dmBio kravljeg mlijeka 3,5 m.m.

  • 1 žličica soli

  • 1 puna žlica dmBio ghee maslaca

  • 50 g parmezana

Priprema

ragu

  1. korak

    Na ghee maslacu prodinstajte sitno sjeckani luk te peršin i mrkvu narezane na male kockice.

  2. korak

    Kad povrće nakon 15 minuta omekša, dodajte protisnuti češnjak zajedno s ostalim začinima (lovorov list, origano, ružmarin i koncentrat rajčice), pecite pola minute pa dodajte očišćene i na manje komade narezane gljive.

  3. korak

    Pecite gljive barem 15 minuta. Zatim dodajte umak od rajčice i kremu od balzamičnog octa, procijeđeni i isprani grah, promiješajte i kuhajte 5 minuta dok ne ispari višak tekućine.

  4. korak

    Na kraju zalijte sve kremom od zobi, promiješajte i stavite sa strane dok kuhate palentu.

palenta

  1. korak

    Ugrijte mlijeko, posolite ga, dodajte ghee maslac i palentu pa kuhajte dok se ne zgusne.

  2. korak

    Kremastu palentu završite sa svježe naribanim parmezanom.

  3. korak

    Poslužite je s vrućim raguom od gljiva i bijelog graha.

Odgovarajuće kategorije proizvoda