Gljive se smatraju jednim od najzdravijih namirnica uopće. Zbog svojih ljekovitih svojstava, gljive se koriste i u medicinske svrhe, a čini se da još nije iskorišten sav njihov potencijal. Zbog svega toga uvijek iznova treba istaknuti njihovu važnost u svakodnevnoj prehrani. No, gljive su delikatne i zahtijevaju malo više pažnje prilikom rukovanja, posebice prilikom kuhanja, stoga je vrlo važno uvijek se pridržavati nekoliko temeljnih pravila kako biste bili sigurni da ćete iz gljiva uvijek dobiti ono najbolje – i nutritivne dobrobiti i okus. Pri kupnji svježih gljiva preporučljivo je koristiti papirnatu ambalažu, odmah ih pohraniti u hladnjak i potrošiti unutar jednog do dva dana. Prije pripreme, gljive treba očistiti četkicom ili spužvicom ili samo nakratko oprati u hladnoj vodi neposredno prije termičke obrade (u protivnom će upiti previše vode i izgubiti svoj specifičan okus). Najvažnije je ne pretjerivati s količinama da izbjegnete podgrijavanje ili nepotreban otpad. Uživajte u ovom kremastom vege raguu s još kremastijom palentom.
Palenta s raguom od bukovača i bijelog graha
od Nastasja Chiara Petrić
14.07.2023.
Gotovo za 45 min.
Vegetarijansko
•
Glavno jelo
•
Fino & povoljno
Sastojci
za 4 obroka
za ragu
1 puna žlica dmBio ghee maslaca
1 veliki crveni luk
1 manji korijen peršina ili celera
1 veća mrkva
3 češnja češnjaka
2 lovorova lista
1 žličica suhog origana
1 žličica suhog ružmarina
1 puna žlica dmBio koncentrata rajčice
500 g gljiva bukovača
1 dmBio umak od rajčice sa začinima
2 žlice dmBio kreme od balzamičnog octa
1 dmBio Cannellini bijeli grah
1 dmBio krema za kuhanje od zobi
sol i papar
za kremastu palentu
150 g dmBio palente
600 ml dmBio kravljeg mlijeka 3,5 m.m.
1 žličica soli
1 puna žlica dmBio ghee maslaca
50 g parmezana
Priprema
ragu
korak
Na ghee maslacu prodinstajte sitno sjeckani luk te peršin i mrkvu narezane na male kockice.
korak
Kad povrće nakon 15 minuta omekša, dodajte protisnuti češnjak zajedno s ostalim začinima (lovorov list, origano, ružmarin i koncentrat rajčice), pecite pola minute pa dodajte očišćene i na manje komade narezane gljive.
korak
Pecite gljive barem 15 minuta. Zatim dodajte umak od rajčice i kremu od balzamičnog octa, procijeđeni i isprani grah, promiješajte i kuhajte 5 minuta dok ne ispari višak tekućine.
korak
Na kraju zalijte sve kremom od zobi, promiješajte i stavite sa strane dok kuhate palentu.
palenta
korak
Ugrijte mlijeko, posolite ga, dodajte ghee maslac i palentu pa kuhajte dok se ne zgusne.
korak
Kremastu palentu završite sa svježe naribanim parmezanom.
korak
Poslužite je s vrućim raguom od gljiva i bijelog graha.