Tko kaže da sendvič ne može biti dobar i uravnotežen obrok? Ovaj recept, kao i mnogi drugi, dobar je primjer i dokaz da pravilno iskombinirane i kvalitetne namirnice mogu i „običan“ sendvič pretvoriti u fantastičan obrok. Naravno, da bi „običan“ sendvič postao fantastičan, potrebno je koristiti dobar kruh. Bezglutenski kruh sa sjemenkama je zdrav i ukusan te odličan primjer kako u prehranu možemo uvrstiti nutritivno vrijedan sendvič. Kad se između dvije šnite takvoga kruha nađu slanutak bogat proteinima, kvalitetna masnoća avokada te neizostavni začini i ukusni dodaci, sendvič postaje dobar i uravnotežen obrok! Jednostavna priprema i jednostavno jelo ponekad čine dobitnu kombinaciju, a ponekad su upravo takva jela i najbolja!
Sendvič od avokada i slanutka na dmBio bezglutenskom kruhu sa sjemenkama
od Nastasja Chiara Petrić
14.07.2023.

Gotovo za 95 min.
Vrijeme za pripremu: 15 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 80 min.
Vegetarijansko
•
Vegansko
•
Brzo & jednostavno
•
Doručak
Sastojci
Za kruh:
1 dmBio mješavina za bezglutenski kruh sa sjemenkama
Za nadjev:
1 dmBio skuhani slanutak
2 manja „ready to eat“ avokada
2 žlice dmBio limunovog soka
pola žličice češnjaka u granulama (ili jedan mali protisnuti češanj)
4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žličica soli i malo mljevenog papra
1 velika grančica svježeg peršinovog lista
2-3 žlice dmBio kreme od crnih maslina i fete
polovica ljubičastog luka
puna šaka svježe rikole
Priprema
Sendvič od avokada i slanutka na dmBio bezglutenskom kruhu sa sjemenkama
korak
Prvo pripremite kruh tako da sadržaj vrećice stavite u posudu i dodate 420 ml hladne vode. Dobro promiješajte kuhačom i ostavite da odstoji otprilike 5 minuta. Zatim vlažnim rukama oblikujte štrucu na plehu za pečenje obložen papirom za pečenje, a površinu pošpricajte s još malo vode
korak
Dok se tijesto kratko odmara zagrijte pećnicu na 200 ˚C te pecite kruh 80 minuta. Prije rezanja kruh ohladite na sobnoj temperaturi.
korak
Za to vrijeme stavite ocijeđeni i isprani slanutak u zdjelu. Slanutku dodajte avokado pa štapnim mikserom razradite smjesu. Smjesa ne mora biti potpuno glatka, razradite ju dovoljno da se poveže. Začinite limunovim sokom, solju i paprom, maslinovim uljem, dodajte češnjak i nasjeckani peršin pa sve skupa dobro izmiješajte.
korak
Tostirajte šnite kruha na grill tavi s malo maslinovog ulja pa premažite s kremom od maslina, dodajte debeli sloj avokada i slanutka, stavite rikolu i tanko narezani ljubičasti luk, pa preklopite s drugom šnitom kruha premazanom kremom od maslina
korak
Servirajte odmah, a ostatak kruha sačuvajte za drugi dan.