Dnevni unos proteina bitan je zbog pravilne izgradnje svih naših stanica, no valja pripaziti koju vrstu proteina i u kojem obliku ih konzumiramo. Sve do nedavno većina nas mislila je da su namirnice životinjskog porijekla jedini izvor proteina, no danas znamo da su mnoge namirnice biljnog porijekla također bogate proteinima. Želimo li skuhati uravnotežen i proteinima bogat ručak moramo imati na umu koje vrste proteina ćemo koristiti i na koji način ćemo ih kombinirati s drugim namirnicama da bismo iskoristili njihovu nutritivnu vrijednost na najbolji mogući način. Visokoproteinska puretina u kombinaciji s lećom i slanutkom super je primjer kako u potpunosti iskoristiti namirnice za izuzetno ukusno jelo koje će zadovoljiti i one najizbirljivije. Kratkom termičkom obradom povrća u kremastom umaku uspjeli smo zadržati nutrijente gotovo svih sastojka potrebnih za ovaj recept.
Pureće okruglice s lećom u bijelom povrtnom umaku s dmBio kuskusom od slanutka i leće
od Nastasja Chiara Petrić
14.07.2023.

Gotovo za 45 min.
Glavno jelo
Sastojci
za 5 obroka
za mesne okruglice
500 g mljevene puretine
240 g dmBio smeđe leće u konzervi
170 g dmBio bezglutenskog kruha
170 g dmBio bezglutenskog kruha sa sjemenkama (napravljenog od dmBio mješavine)
1 manji crveni luk
2 L jaja
2 žličice soli i 1 žličica mljevenog papra
1 veća grančica peršinovog lista
za umak
4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 veći crveni luk
2 češnja češnjaka
1 žličica suhog origana
1 veća mrkva
1 srednja tikvica
2 dmBio kreme za kuhanje od soje
1 žlica dmBio limunovog soka
za kuskus
1 pakiranje dmBio kuskusa od slanutka i crvene leće
Priprema
mesne okruglice
korak
Mljevenu puretinu promiješajte skupa s kašastom mješavinom od leće koju ste napravili tako da ste u multipraktiku izblendali kruh, procijeđenu i ispranu leću, jaja, luk, češnjak, peršin, sol i papar. Vlažnim rukama oblikujte okruglice (od ove ćete smjese dobiti 20 većih okruglica),rasporedite ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 220 ˚C oko 25 minuta.
umak
korak
Za to vrijeme na maslinovom ulju zapecite sitno nasjeckani luk, dok ne omekša. Dodajte mu protisnuti češnjak i origano, kratko zapecite pa dodajte naribanu mrkvu i tikvicu.
korak
Miješajte sastojke nekoliko sekundi pa ulijte kremu od soje. Oba pakiranja kreme od soje dopola isperite vodom i promiješajte s umakom.
korak
Kuhajte ga 5 minuta, pa ubacite pečene okruglice od puretine i sve skupa - bez miješanja - prokuhajte još minutu.
korak
Na kraju dodajte i limunov sok.
kuskus
korak
U loncu srednje veličine zavrijte 320 ml vode s pola žličice soli pa umiješajte dmBio kuskus od slanutka i crvene leće, ugasite vatru i ostavite poklopljeno 5 minuta da nabubri.
korak
Umak s okruglicama poslužite s kuskusom od slanutka i crvene leće.