Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Leća

Provjerite dostupnost u
6 proizvoda
Sortirati po:
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Crvena leća, 500 g; Cijena: 2,00 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (4,00 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,829 od 5 zvjezdica na osnovu 152 ocjenaCrvena leća dmBio
dm marka Logo
2,00 €
0,5 kg (4,00 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 2,00 €
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Leća – obična, 500 g; Cijena: 1,95 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (3,90 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,696 od 5 zvjezdica na osnovu 112 ocjenaLeća – obična dmBio
dm marka Logo
1,95 €
0,5 kg (3,90 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 1,95 €
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Slanutak, 350 g; Cijena: 1,15 €; Osnovna cijena: 0,22 kg (5,23 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,846 od 5 zvjezdica na osnovu 143 ocjenaSlanutak dmBio
dm marka Logo
1,15 €
0,22 kg (5,23 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 1,15 €
dmBioSlanutak, 350 g
(143)
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Žuta leća, 500 g; Cijena: 2,35 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (4,70 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,848 od 5 zvjezdica na osnovu 79 ocjenaŽuta leća dmBio
dm marka Logo
2,35 €
0,5 kg (4,70 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 2,35 €
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Crna leća, 500 g; Cijena: 2,50 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (5,00 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,832 od 5 zvjezdica na osnovu 95 ocjenaCrna leća dmBio
dm marka Logo
2,50 €
0,5 kg (5,00 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 2,50 €
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Grah u umaku od rajčice, 230 g; Cijena: 2,80 €; Osnovna cijena: 0,23 kg (12,17 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,709 od 5 zvjezdica na osnovu 127 ocjenaGrah u umaku od rajčice dmBio
dm marka Logo
2,80 €
0,23 kg (12,17 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 2,80 €

Zašto biste trebali jesti više leće i graha

Leća i grah su prava superhrana jer su te šarene mahunarke tanke i lako se kuhaju. Pružaju nam puno biljnih proteina, važnih vitamina, minerala i ostalih kvalitetnih sastojaka.

Bogato vitaminima

S visokim udjelom ugljikohidrata, i leća i grah čine nas sitima: ovisno o vrstama, leća i grah imaju oko 300 kilokalorija i približno 2 g masti. Obje vrste pripadaju namirnicama koje su bogate proteinima i, u kombinaciji primjerice s rižom, pružaju sve važne aminokiseline. Zbog toga su i idealna zamjena za meso, posebno u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Osim toga dobar su izbor brojnih važnih vitamina. Dok leća obiluje vitaminima B, A i E, kao i folnom kiselinom i niacinom, grah prvenstveno sadrži vitamine C i B i folnu kiselinu. Također sadrže i minerale te elemente u tragovima poput željeza, kalija, magnezija, kalcija, fosfora, mangana, selena i cinka.

Sitost duže vremena uz leću i grah

Leća, poput graha, ima malo kalorija. Zbog mnogih vlakana, koje sadrže i leća i grah, te namirnice imaju i nizak glikemijski indeks (GLYX). To znači da se razina šećera u krvi nakon konzumacije sporije povećava i oslobađa se mala količina inzulina, što može regulirati šećer u krvi. Grah i leća također su dobri za probavu te osiguravaju posebno dugotrajan osjećaj sitosti.

Umirujuće djelovanje

Leća sadrži sekundarne biljne tvari, takozvane polifenole, koji su antioksidansi, imaju protuupalno djelovanje i reguliraju krvni tlak te tako pozitivno podržavaju kardiovaskularni sustav. Vitamini B i magnezij mogu također doprinijeti dobrom živčanom sustavu i zdravom krvotoku. Antioksidanti u grahu također mogu imati pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav i eventualno mogu imati preventivni učinak na rak crijeva.

Pravilno kuhanje leće i graha

Za razliku od drugih mahunarki, leća ne mora nužno biti natopljena u vodi prije kuhanja. Priprema je jednostavna i brza:

  • Prije kuhanja dobro isperite hladnom vodom.
  • Vrijeme kuhanja je 20 do 25 minuta ako je leća prethodno natopljena, ovisno o sorti i željenoj čvrstoći može i 30 minuta.
  • Leću začinite nakon natapanja i kuhanja.

Grah se u svakom slučaju mora dobro skuhati zbog svog sastava. Prilikom pripreme pripazite na slijedeće:

  • Osušeni grah mora preko noći nabreknuti u hladnoj vodi prije kuhanja
  • Ovisno o sorti grah treba kuhati između 10 i 15 minuta

Bez obzira na to radi li se o crvenoj leći, beluga leći, zelenom grahu ili grahu trešnjevcu sve te namirnice mogu se pripremiti na različite načine: kao juha, u salati ili kao varivo. Isprobajte ukusne recepte i otkrijte velik zbor leće i graha u dm online shopu.