Leća
Zašto biste trebali jesti više leće i graha
Leća i grah su prava superhrana jer su te šarene mahunarke tanke i lako se kuhaju. Pružaju nam puno biljnih proteina, važnih vitamina, minerala i ostalih kvalitetnih sastojaka.
Bogato vitaminima
S visokim udjelom ugljikohidrata, i leća i grah čine nas sitima: ovisno o vrstama, leća i grah imaju oko 300 kilokalorija i približno 2 g masti. Obje vrste pripadaju namirnicama koje su bogate proteinima i, u kombinaciji primjerice s rižom, pružaju sve važne aminokiseline. Zbog toga su i idealna zamjena za meso, posebno u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Osim toga dobar su izbor brojnih važnih vitamina. Dok leća obiluje vitaminima B, A i E, kao i folnom kiselinom i niacinom, grah prvenstveno sadrži vitamine C i B i folnu kiselinu. Također sadrže i minerale te elemente u tragovima poput željeza, kalija, magnezija, kalcija, fosfora, mangana, selena i cinka.
Sitost duže vremena uz leću i grah
Leća, poput graha, ima malo kalorija. Zbog mnogih vlakana, koje sadrže i leća i grah, te namirnice imaju i nizak glikemijski indeks (GLYX). To znači da se razina šećera u krvi nakon konzumacije sporije povećava i oslobađa se mala količina inzulina, što može regulirati šećer u krvi. Grah i leća također su dobri za probavu te osiguravaju posebno dugotrajan osjećaj sitosti.
Umirujuće djelovanje
Leća sadrži sekundarne biljne tvari, takozvane polifenole, koji su antioksidansi, imaju protuupalno djelovanje i reguliraju krvni tlak te tako pozitivno podržavaju kardiovaskularni sustav. Vitamini B i magnezij mogu također doprinijeti dobrom živčanom sustavu i zdravom krvotoku. Antioksidanti u grahu također mogu imati pozitivan utjecaj na kardiovaskularni sustav i eventualno mogu imati preventivni učinak na rak crijeva.
Pravilno kuhanje leće i graha
Za razliku od drugih mahunarki, leća ne mora nužno biti natopljena u vodi prije kuhanja. Priprema je jednostavna i brza:
- Prije kuhanja dobro isperite hladnom vodom.
- Vrijeme kuhanja je 20 do 25 minuta ako je leća prethodno natopljena, ovisno o sorti i željenoj čvrstoći može i 30 minuta.
- Leću začinite nakon natapanja i kuhanja.
Grah se u svakom slučaju mora dobro skuhati zbog svog sastava. Prilikom pripreme pripazite na slijedeće:
- Osušeni grah mora preko noći nabreknuti u hladnoj vodi prije kuhanja
- Ovisno o sorti grah treba kuhati između 10 i 15 minuta
Bez obzira na to radi li se o crvenoj leći, beluga leći, zelenom grahu ili grahu trešnjevcu sve te namirnice mogu se pripremiti na različite načine: kao juha, u salati ili kao varivo. Isprobajte ukusne recepte i otkrijte velik zbor leće i graha u dm online shopu.