Veganska jela mogu biti iznimno zanimljiva kada se pripremaju na pravilan način i kada poštujemo i poznajemo namirnice koje koristimo. Bitno je paziti na nutritivnu vrijednost kod takvih jela; biljni proteini moraju biti zastupljeni u većem omjeru, a vrsta masnoće mora pridonijeti hranjivosti jela. Upravo zato je falafel idealan dodatak ovom veganskom jelu jer će ga nutritivno obogatiti, a i učiniti ukusnijim. Kokosovo mlijeko uravnotežuje začine i ublažava notu dima pečenih paprika te ovaj umak čini delikatno aromatičnim. Ukoliko želite laganiju, ali još uvijek dovoljno hranjivu varijantu ovog jela, poslužite jelo s pirovim špagetama. S obzirom na to da je dmBio mješavina za falafel uistinu praktična i jednostavna za pripremu, dobro ju je imati kod kuće jer s njom na dohvat ruke uvijek možete „na brzaka“ pripremiti maštovit i kvalitetan obrok.
Špageti u umaku od pečenih paprika i kokosa s dmBio harissa falafelom
od Nastasja Chiara Petrić
14.07.2023.

Gotovo za 45 min.
Vegetarijansko
•
Glavno jelo
Sastojci
za 3 obroka
za umak od pečenih paprika i kokosa
2 velike crvene paprike ili 4 rog paprike
1 veliki crveni luk
1 puna žličica dmBio ghee maslaca
2 veća češnja češnjaka
pola žličice suhog origana
pola žličice suhog ružmarina
pola žličice mljevenog kumina
pola pakiranja dmBio kokosovog mlijeka
1 žličica soli i pola žličice papar
za falafel
1 dmBio mješavina za harissa falafel
200-300 ml dmBio ulja za pečenje
za špagete i posluživanje
300 g dmBio pšeničnih špageta (može i pirovih)
pola pakiranja dmBio veganskog parmezana
Priprema
za umak
korak
Operite paprike i zapecite ih na otvorenoj vatri dok potpuno ne pocrne ili na dnu pećnice u plehu otprilike 35 minuta na 220˚C.
korak
Prebacite ih u zdjelu, pokrijte poklopcem i ostavite 10 minuta da se malo upare jer ćete na taj način lakše odstraniti kožu. Ogulite ih, oprezno odstranite peteljku i koštice pa stavite u posudu visokog grla.
korak
Na ghee maslacu prodinstajte sitno nasjeckani luk dok ne omekša. Po potrebi mu dodajte malo vode kako bi lakše omekšao. Dodajte mu i protisnuti češnjak, origano, ružmarin i kumin, pa pecite još pola minute.
korak
Prebacite luk u posudu s paprikom, zalijte s kokosovim mlijekom, začinite solju i paprom te štapnim mikserom izradite kremasti umak.
korak
U posoljenoj zakipjeloj vodi skuhajte špagete al dente.
za falafel
korak
dmBio mješavinu za falafel prelijete s 200 ml kipuće vode, dobro promiješate i ostavite da odstoji 15 minuta.
korak
U uski viši lončić stavite grijati ulje. Oblikujte manje kuglice falafela i pržite ih dok sa svih strana ne poprime lijepu smeđu boju.
korak
Od ove smjese dobit ćete 18 kuglica falafela normalne veličine, ali možete napraviti i 30 manjih.
korak
Kuhanu tjesteninu dobro pomiješajte s umakom, poslužite s falafelom i veganskim parmezanom.