Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

U grubom prijevodu riječ “shakshuka” značila bi “sve pomiješano”, a to je ujedno i najbolji opis ovog jela koje se iznimno brzo napravi, a vrlo je hranjivo, ukusno i svestrano. Zato i jest visoko na top listi najomiljenije hrane – hrane za dušu – na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, otkud i potječe, ali i u mnogim drugim zemljama. Jelo se jede tako da u poširana jaja i aromatični umak od rajčice umačete ukusni tostirani kruh. Shakshuka se može jesti za doručak, ručak ili večeru, a grah će samo podići njenu nutritivnu vrijednost. Volite li tunkati ili toćati pripremite shakshuku i guštajte dušom i nepcem u ovoj hranjivoj poslastici.

Shakshuka sa sušenim rajčicama i crvenim grahom

od Nastasja Chiara Petrić

14.07.2023.

Shakshuka sa sušenim rajčicama i crvenim grahom

Gotovo za 25 min.

Vrijeme za pripremu: 25 min.

Brzo & jednostavno

Glavno jelo

Vegetarijansko

Sastojci

za 2 obroka

za shakshuku sa sušenim rajčicama i crvenim grahom

  • 4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja

  • bijeli dio manjeg poriluka

  • 1 žličica suhog origana

  • 1 žličica soli

  • 2 češnja češnjaka

  • 40 g dmBio sušenih rajčica

  • 1 dmBio sjeckana rajčica

  • 1 dmBio kidney grah

  • 1 žličica dmBio cvjetnog meda

  • 4-6 jaja L veličine

  • 1 pakiranje dmBio hrskavog kruha sa sjemenkama

  • 1 veća grančica svježeg bosiljka

Priprema

Shakshuka sa sušenim rajčicama i crvenim grahom

  1. korak

    Na maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani bijeli dio poriluka kojeg ste prethodno dobro očistili od blata.

  2. korak

    Dodajte mu origano i protisnuti češnjak, zatim sjeckanu suhu rajčicu pa kratko popržite i zalijte rajčicom. Isperite konzervu od rajčice s jednom trećinom vode, dodajte u tavu, posolite, dodajte med, umiješajte isprani grah te kuhajte 15 minuta na jakoj vatri polu poklopljeno, dok ne ispari višak tekućine.

  3. korak

    Razbijte jaja po šalši tako da podsjećaju na mala gnijezda, poklopite i kuhajte jaja oko 5 minuta.

  4. korak

    Poslužite toplo i posuto svježim bosiljkom uz hrskavi kruh sa sjemenkama. Po želji za ljutinu posipajte sve kajenskim paprom.

  5. korak

    Po želji za ljutinu posipajte sve kajenskim paprom.

Odgovarajuće kategorije proizvoda