U grubom prijevodu riječ “shakshuka” značila bi “sve pomiješano”, a to je ujedno i najbolji opis ovog jela koje se iznimno brzo napravi, a vrlo je hranjivo, ukusno i svestrano. Zato i jest visoko na top listi najomiljenije hrane – hrane za dušu – na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, otkud i potječe, ali i u mnogim drugim zemljama. Jelo se jede tako da u poširana jaja i aromatični umak od rajčice umačete ukusni tostirani kruh. Shakshuka se može jesti za doručak, ručak ili večeru, a grah će samo podići njenu nutritivnu vrijednost. Volite li tunkati ili toćati pripremite shakshuku i guštajte dušom i nepcem u ovoj hranjivoj poslastici.
Shakshuka sa sušenim rajčicama i crvenim grahom
od Nastasja Chiara Petrić
14.07.2023.
Gotovo za 25 min.
Vrijeme za pripremu: 25 min.
Brzo & jednostavno
•
Glavno jelo
•
Vegetarijansko
Sastojci
za 2 obroka
za shakshuku sa sušenim rajčicama i crvenim grahom
4 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
bijeli dio manjeg poriluka
1 žličica suhog origana
1 žličica soli
2 češnja češnjaka
40 g dmBio sušenih rajčica
1 dmBio sjeckana rajčica
1 dmBio kidney grah
1 žličica dmBio cvjetnog meda
4-6 jaja L veličine
1 pakiranje dmBio hrskavog kruha sa sjemenkama
1 veća grančica svježeg bosiljka
Priprema
Shakshuka sa sušenim rajčicama i crvenim grahom
korak
Na maslinovom ulju prodinstajte sitno nasjeckani bijeli dio poriluka kojeg ste prethodno dobro očistili od blata.
korak
Dodajte mu origano i protisnuti češnjak, zatim sjeckanu suhu rajčicu pa kratko popržite i zalijte rajčicom. Isperite konzervu od rajčice s jednom trećinom vode, dodajte u tavu, posolite, dodajte med, umiješajte isprani grah te kuhajte 15 minuta na jakoj vatri polu poklopljeno, dok ne ispari višak tekućine.
korak
Razbijte jaja po šalši tako da podsjećaju na mala gnijezda, poklopite i kuhajte jaja oko 5 minuta.
korak
Poslužite toplo i posuto svježim bosiljkom uz hrskavi kruh sa sjemenkama. Po želji za ljutinu posipajte sve kajenskim paprom.
korak
Po želji za ljutinu posipajte sve kajenskim paprom.