Srećom, počelo se razmišljati o uravnoteženim jelima – jelima u kojima su sastojci izbalansirani na način da iz svake pojedine namirnice iskoristimo maksimum dobrobiti za naš organizam pa su i salate konačno postale mnogo više od usputne „zelenjave“ na stolu. Salata je konačno prepoznata kao ukusan, zdrav i cjelovit obrok ako sadržava obilje povrća, neki oblik žitarica, zdravu masnoću i proteine. A tajnu eksplozije okusa svaka salata skriva u dobrom dressingu. Salatni preljev mora sadržavati veći udio kvalitetne i zdrave masnoće poput maslinovog, suncokretovog ili bučinog ulja ili pak grčkog jogurta. Zatim je tu neizostavna kiselina koja će s masnoćom stvoriti emulziju s kojom dobivamo kremoznost preljeva te začini poput svježeg začinskog bilja, senfa i meda koji pridonose raznovrsnosti i bogatstvu okusa svake salate. Jedna ovakva salata uistinu jest ukusan, hranjiv, cjelovit obrok i zaslužuje se naći na stolu barem jednom tjedno.
Salata od dmBio žitarica sa šarenim povrćem
od Nastasja Chiara Petrić
14.07.2023.

Gotovo za 40 min.
Vegansko
•
Vegetarijansko
•
Salata
•
Brzo & jednostavno
Sastojci
za 3 obroka
za salatu
200 g dmBio tjestenine Kritharaki
1 dmBio mješavina riže za brzu pripremu
1 dmBio kukuruz
1 manja brokula
400 g batata (očišćena gramaža)
3 žlice dmBio ulja za pečenje
pola žličice kajenskog papra i sitne soli
četvrtina ljubičastog kupusa
polovica ljubičastog luka
50 g matovilca
3 žlice dmBio koštica bundeve
za preljev
8 žlica dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
4 žlice dmBio kreme od balzamičnog octa
5 žlica dmBio balzamičnog octa
1 žličica dmBio senfa
1 žličica soli
Priprema
Salata
korak
Prvo pripremite povrće i žitarice. Brokulu operite, ogulite stabljiku i narežite na kockice. Cvjetove brokule narežite na manje komade i sve skupa stavite kuhati u posoljenu vodu maksimalno 2 minute.
korak
Batat ogulite, narežite na kockice, pomiješajte s uljem, posolite i začinite kajenskim paprom, rasporedite po plehu obloženim papirom za pečenje pa zapecite u pećnici na 220˚C 20 minuta.
korak
Za to vrijeme skuhajte Kritharaki tjesteninu u posoljenoj vodi.
korak
Mješavinu riže pripremite po uputama na pakiranju (2 minute u mikrovalnoj pećnici), a kukuruz procijedite i isperite pod vodom.
korak
Na veliki tanjur stavite skuhanu i ohlađenu tjesteninu, rižu i kukuruz, pa redom posložite povrće: skuhanu brokulu, pečeni batat, naribani kupus, tanko narezani luk i oprani matovilac.
Preljev
korak
Od maslinovog ulja, balzamične kreme, običnog balzamičnog octa, senfa i soli napravite preljev tako da ga izmućkate u staklenci ili izmiksate štapnim mikserom.
korak
Salatnim preljevom prelijte žitarice s povrćem, te sve skupa posipajte tostiranim košticama bundeve.