Žitarice
Žitarice – svestrane osnovne namirnice
Žitarice, bilo u obliku brašna, pekarskih proizvoda ili tjestenine, neizostavan su sastavni dio ljudske prehrane. U svim dijelovima svijeta su nezamjenjive kao osnovna namirnica. Također i kod toplih jela nude ječam, pir, pšenica i drugi izvrsnu alternativu klasičnim prilozima kao što su tjestenina i krumpir. U dm-u možete pronaći razne vrste žitarice 100% organske kvalitete.
Koje vrste žitarica postoje?
Postoji mnogo vrsta žitarica, pa se može ponekad izgubiti pregled. Osim toga, mnogi od popularnih sastojaka za kuhanje i pečenje, strogo govoreći, uopće nisu žitarice, iako imaju slična svojstva. U žitarice pretežito spadaju:
- Pšenica
- Raž
- Pir
- Ječam
- Zob
- Proso
- Riža
- Tritikale
Tritikale je vrste nastala križanjem pšenice (triticum) i raži (secale). S botaničkog gledišta, heljda, amarant i kvinoja ne spadaju u trave kao ostale vrste, već u dvornikovke, ali se koriste kao žitarice.
Koje vrste žitarice vam odgovaraju?
U svijetu postoji oko 12.000 vrsta žitarica. Sve te razne vrste imaju zanimljive razlike:
- Pšenica nije idealna samo za pečenje kruha i kolača, već unosi raznolikost u prehranu u obliku bulgura, kus-kusa i griza. Istovremeno sadrži vitamin B1 i magnezij.
- Zob je puna minerala, vrijednih masti i proteina. Zob ne samo da se može koristiti za dočaravanje ukusnih jela za doručak, nego može ponovno pokrenuti usporenu probavu i ujedno smirujuće djelovati na nadraženu sluznicu želuca i crijeva. Službeno se smatra i „Brainfood“ jer može pozitivno utjecati na rad mozga. Kao da to nije dovoljno žitarica je koja pomaže i kod snižavanja razine kolesterola.
- Raž impresionira nenadmašnom kombinacijom: vrlo je bogata hranjivim tvarima, a u isto vrijeme sadrži nizak udio masnoća. Stoga je idealna za sve one koji u prehrani žele imati puno vlakana.
- Proso, heljda, kukuruz, amarant i kvinoja nude savršenu alternativu žitaricama koje sadrže gluten ako imate postojeću netolerancije na gluten ili celijakiju.
Izuzetno zdrava heljda
Heljda je bez glutena, a posebno je bogata proteinima, mineralima, vitaminima i vlaknima. U kuhinji uvjerava svojim trpkim, orašastim okusom i stoga je pogodna za slatka i slana jela te müsli ili kašu za doručak. U medicini se koristi kao čistač radikala i u borbi protiv nesanice, a također može sniziti visoki krvni tlak.
Pronašli ste pravi proizvod za svoje potrebe? Onda otkrijte ekološki certificirane žitarice u dm online shopu.