Sve što biste trebali znati o kukuruzu
Kokice kao grickalica uz filmsku večer, cornflakes u müsliju, svježi u salati ili jednostavno na roštilju: Kukuruz ne samo da donosi boje i obogaćuje mnoga jela, nego sadrži i veliku količinu hranjivih sastojaka. Što se sve točno nalazi u zlatnim zrnima i što bi još trebalo znati o kukuruzu donosimo u nastavku.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 4 min.
•
07.11.2023.

Koliko je zdrav kukuruz?
Ne nalazi se kukuruz bez razloga već stoljećima u loncima i tavama mnogih kuhinja diljem svijeta. To je iz razloga što kukuruz u sebi sadrži jako mnogo hranjivih sastojaka, koji su svakodnevno potrebni našem tijelu. Kukuruz u sebi sadrži mnogo energije, jer u sebi nakon berbe sadrži šećer, koji se naknadno pretvara u škrob.
Što se nalazi u zlatnim zrnima?
- Kalij: U kukuruzu se nalazi do 300 miligrama kalija. Zašto je kalij toliko neophodan za naše tijelo? Taj mineral doprinosi održavanju normalnog krvnog tlaka te regulira zadržavanje vode u tijelu.
- Magnezij: Isto tako skuplja poene kao dobavljač magnezija. Ovaj je mineral zaslužan da naši mišići i živci ostanu zdravi i u funkciji.
- B-vitamini: Kukuruz je bogat različitim vrstama vitamina B. Ti su vitamini zaslužni za zdrav metabolizam, a isto tako za izgradnju i razgradnju aminokiselina, ugljikohidrata i masti.
Kukuruz kod netolerancije na hranu
Kukuruz je oslobođen histamina i glutena – što znači da ljudi s netolerancijom na gluten ili histamine mogu bezbrižno u njemu uživati. Zbog toga su isto tako pogodna tjestenina ili pekarski proizvodi od kukuruznog brašna za prehranu s malo ili potpuno bez glutena. Svježi kukuruz isto tako ima jako nizak stupanj kiselosti te ga zbog toga mogu konzumirati osobe koje pate od gihta.
Savjeti za pripremu kukuruza
Kukuruz iz konzerve
Imate li konzervu kukuruza koja samo čeka da je se iskoristi? Nemojte čekati! Kukuruz ima posebno dobar ukus kada ga se priprema s jelima iz njegove države podrijetla - Meksika. Odmah nam padaju na pamet Chili con ili sin Carne te ukusni Tacosi. Odličnog okusa su i juhe od kukuruza ili palenta, a osim odličnog okusa vrlo se jednostavno pripremaju.
Svježi kukuruz
Kukuruz pečen na roštilju jednostavan je prilog koji se vrlo brzo priprema. Ipak, potrebna je određena priprema: Prije nego što kukuruzne klipove stavite na grill, trebali biste ih skuhati bar 20 minuta u vrućoj vodi. Nakon toga zabodite ih na drvene štapiće. Gurmani mogu pak začiniti kukuruz raznim marinadama, maslacem sa začinskim biljem ili maslinovim uljem. Jednostavno klipove premažite s omiljenim sastojcima i postavite ih na roštilj 10 – 20 minuta.
Kukuruz kao grickalica
Kukuruz je pravi majstor transformacije kada se radi o grickalicama: U njemu uživamo u obliku kokica, vafli ili smokića. Odlična stvar je što se vafli od kukuruza mogu kombinirati sa slatkim sastojcima. Možda ćete uživati u vaflima s namazom od manga? U svakom slučaju zvuči jako primamljivo.
Tri zanimljive činjenice o kukuruzu
Jeste li znali…
- … da kukuruz nije povrće? On spada u skupinu ljetnih žitarica. To znači da mu je nasuprot zimskih žitarica, potrebno samo pola godine za sazrijevanje.
- ... kako nastaju kokice iz kukuruza? Za Vas smo potražili objašnjenje: Od krucijalne važnosti je vrsta kukuruza! Za proizvodnju kokica potreban nam je kukuruz pucavac. Nasuprot „normalnog“ kukuruza, on ne izgori kod visokih temperatura u mikrovalnoj ili loncu. Umjesto toga, voda koja se nalazi u središtu zrna pretvara se u paru kojoj je potrebno više mjesta, što rezultira pritiskom koji tjera kukuruz da pukne. A taj nam je zvuk svima jako dobro poznat, zar ne?
- … da kukuruz nije uvijek žute boje? Iako su kod nas zlatna zrna jako popularna, kukuruz može biti crne, crvene, ljubičaste i bijele boje. Posebno upadljiv je šareni kukuruz čija su zrna – kao što i ime govori – raznih šarenih boja. No zašto možemo pronaći zrna kukuruza različitih boja? Kao i kod jabuka, postoje različite vrste kukuruza koji imaju različite boje.