Müsli i granola
FAQ - Müsli i granola
Smiju li djeca jesti müsli?
Smiju li djeca jesti müsli?
Jesu li su müsli prikladni za djecu ovisi o njihovoj dobi. Djeci mlađoj od 2 godine ne smiju se davati grubi müsli jer ne mogu dovoljno dobro žvakati i postoji veliki rizik od gušenja. Ovdje je prikladnija kaša od voća ili kuhane zobene kaše.
Ako je vaše dijete malo starije i može žvakati tvrđu hranu, müslima se u biti nema što prigovoriti. Međutim, doručak ne bi trebao sadržavati dodani šećer i imati malo masti. Klasični müsli poput hrskavih müslija ili drugih žitarica obično sadrže puno šećera. Umjesto toga postoji poseban dječji müsli koji ne sadrži dodani šećer, a sadrži vlakna i hranjive tvari. Alternativno, možete jednostavno sami napraviti müsli za svoje dijete, na primjer s mješavinom žitnih pahuljica, voća ili sušenog voća i eventualno orašastih plodova ili sjemenki.
Jesu li müsli zdravi?
Jesu li müsli zdravi?
Nema generalnog odgovora jesu li müsli zdravi. Gotovi müsli iz supermarketa, kao što su hrskavi müsli, granola, čokoladni müsli ili voćni müsli obično sadrže puno šećera, masti i aditiva te stoga nisu cjeloviti doručak, već slatkiš.
Međutim, müsli je još uvijek dobar obrok za doručak jer ako sadrži prave sastojke, osigurava važne hranjive tvari poput ugljikohidrata, vitamina i minerala te vlakana. Kako bi izabrali pravi osviješteni obrok, müsli ne bi trebali sadržavati nikakav dodatni šećer i idealno bi se trebali sastojati od sljedećih sastojaka:
- Žitarice: Zobene i pirove pahuljice ili druge vrste cjelovitih žitarica ovdje su vrlo prikladne. Zobena kaša, na primjer, sadrži važne mikronutrijente i ugljikohidrate i stoga je posebno idealna za doručak.
- Sušeno voće često dodaje vitamine i minerale. Prije svega, pazite da nisu zaslađeni. Ovisno o sezoni, müsli se mogu obogatiti i svježim voćem.
- Orašasti plodovi, kao i sjemenke i jezgre dodaju hrskavost müslijima i osiguravaju visokokvalitetne, nezasićene masne kiseline.
Kako možemo sami napraviti müsli?
Kako možemo sami napraviti müsli?
Müsli možete jednostavno napraviti sami. Osnovni sastojci müslija sU:
- žitne pahuljice, poput zobenih pahuljica, pirovih ili od prosa,
- orašasti plodovi
- sjemenke ili jezgre i
- sušeno voće ili svježe voće.
Sastojke možete pomiješati svježe svako jutro ili pripremiti veću količinu i pohraniti u hermetički zatvorenu posudu. Gotova müsli mješavina je također prikladna kao alternativa. Ona se obično sastoji samo od žitarica, sjemenki i koštica i pruža dobru mješavinu ugljikohidrata i zdravih masti, koja se zatim može nadograditi po želji. Međutim, trebali biste paziti da se ne dodaje šećer.
Ako volite granolu, možete je jednostavno napraviti sami, jer je obično hranjivija od onih kupljenih u trgovini. Za ukusnu granolu možete pomiješati orašaste plodove, sjemenke, začine i žitne pahuljice po želji. Sastojci se zatim pomiješaju sa zdravim masnoćama poput kokosovog ulja i možda malo meda za slatkoću i peku u pećnici dok ne postanu hrskavi.
Koja je razlika između müslija i kaše za doručak?
Koja je razlika između müslija i kaše za doručak?
- Kaša za doručak, uglavnom je zobena kaša koja se jede topla. Tradicionalno se zobene pahuljice pripremaju od zobenih pahuljica i vode ili mlijeka. Pahuljice se zatim kuhaju u dvostrukoj količini tekućine i bubre dok ne dobiju kašastu konzistenciju. Naravno, kašu za doručak možete začiniti svim vrstama sastojaka, poput orašastih plodova, voća, kakaa u prahu ili naribanog kokosa.
- Za razliku od kaše, müsli se ne kuhaju, već samo namaču. Müsli su također uglavnom sastoje od zobenih pahuljica, ali ovdje je razlika! Obično se miješaju i druge žitne pahuljice, orašasti plodovi, sušeno voće i drugo. Müsli se jedu s hladnim mlijekom ili biljnim napitkom ili jogurtom.
- Granola je također vrlo popularna već neko vrijeme. Također poznata kao hrskavi müsli, često se koristi kao preljev za jogurt ili voće. Granola se obično sastoji od žitnih pahuljica pomiješanih s drugim grubim sastojcima kao što su orašasti plodovi, sjemenke, kokosov čips ili slično. Sastojci se zatim pomiješaju s kokosovim uljem ili medom i peku u pećnici dok ne postanu hrskavi. Međutim, industrijski proizvedena granola često sadrži puno dodanog šećera.
Müsli i granola za zdravi početak dana
Volite li za doručak najviše jesti müsli ili žitarice? Onda ste na pravom mjestu! Za raznolik doručak u dm online shopu možete pronaći više vrsta žitarica, müsli i granolu iz ekološkog uzgoja. Osim proizvoda poput zobenih pahuljica, cornflakesa ili kukuruznih pahuljica, ekspandiranog pira, pšenice ili amaranta pronaći ćete i velik izbor već pripremljenih müsli, s voćem ili orašastim plodovima te zobene i ostale kaše. Neovisno pripremate li müsli samostalno kod kuće od zobenih pahuljica, pira ili drugih sastojaka pomiješanih s voćem ili orašastim plodovima, ili preferirate i ljubitelj ste već pripremljenog müsli proizvoda – u dm online shopu možete pronaći sve za svoj idealan doručak. Za one najzahtjevnije, dostupni su i pečeni hrskavi müsli, a za dodatak postojećim müsli proizvodima odaberite sušeno voće ili orašaste plodove. Ako imate intoleranciju na gluten na raspolaganju su vam bezglutenski müsli proizvodi.
Müsli i šećer?
Iako su müsli zbog visokog udjela vlakana i hranjivih tvari zdrav odabir za doručak, ponekad mogu sadržavati visok udio šećera, osobito u industrijski proizvedenim gotovim mješavinama. Stoga preporučujemo odabir proizvoda ekološkog podrijetla i obraćanje pozornosti na sastav proizvoda prije same kupnje. Najzdravija varijanta svakako je priprema müsli u vlastitom domu uz pomoć odabranih pahuljica, svježeg ili sušenog voća i orašastih plodova.
Što je zapravo granola?
Nije li granola isto što i müsli? Na prvi pogled može se činiti tako, ali granola je, možemo reći, korak ispred jer je obogaćena orašastim plodovima i sušenim voćem. Müsli se u granoli zaslađuje s javorovim sirupom ili medom i priprema u pećnici. Granola se može napraviti i kod kuće i kombinirati s različitim sastojcima za postizanje željenog okusa, prema vlastitom ukusu.
Zaključak
- Müsli je zamišljen kao lagani obrok pogodan za osviještenu prehranu.
- Žitne pahuljice sadrže vitamine, minerale i vlakna, a neke žitarice sadrže puno bjelančevina.
- Proizvod od pečenih pahuljica poznat je pod nazivom hrskavi müsli ili granola.
- Gotove mješavine žitarica dostupne su u kombinaciji s mnogim drugim sastojcima pa možete izabrati proizvod koji po sastavu najbolje odgovara vašem ukusu.
- Ovisno o sastavu, müsli je prikladan i za ljubitelje paleo načina prehrane i osobe s intolerancijom na gluten.
- Organski müsli posebno je visokokvalitetan jer je bez šećera i izrađen od sastojaka iz organskog uzgoja.