Veganska ili neveganska prehrana?
Donosimo što veganska prehrana može, na što bi vegani trebali paziti te neke ideje za veganske recepte!

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 4 min.
•
03.01.2024.

Vegani ne konzumiraju proizvode životinjskog podrijetla. Ako želite jesti veganski, ne morate dugo tražiti uzore i pristaše ovog načina prehrane. Sve više i više ljudi u našem neposrednom okruženju odlučuje se odreći mesa i hrane životinjskog podrijetla. Iako je životinjsko podrijetlo mesa, ribe, mliječnih proizvoda ili jaja očito, s mnogim drugim namirnicama postaje komplicirano.
Zašto veganska prehrana?
Glavna namjera veganske prehrane je, osim dobrobiti životinja, učiniti nešto dobro i za svoje tijelo. Na primjer, vegani često ističu pozitivne učinke svojeg načina prehrane.
Brojne studije provedene na osobama koje prakticiraju veganski način prehrane pokazuju da je većina njih znatno zdravija od ostatka populacije. Studije potvrđuju pozitivne učinke na tjelesnu težinu, rad bubrega, krvni tlak, krvne žile i razinu kolesterola. To je prije svega povezano s činjenicom da se unose manje količine zasićenih masnih kiselina i kolesterola nego s prehranom temeljenoj na životinjskim proizvodima. Uz to, vegani obično vode i zdraviji način života s puno sporta i vježbanja te općenito više brinu o sebi.
Na što bi vegani trebali paziti?
Kao i za bilo koji drugi oblik prehrane, važno je unositi uravnoteženu kombinaciju hrane. Vegani bi se posebno trebali pobrinuti da konzumiraju određene hranjive sastojke u dovoljnim količinama. Primjerice, kombinacija biljaka bogatih proteinima kao što su mahunarke, soja i tofu, žitarice, orašasti plodovi i sjemenke osigurava odgovarajuću opskrbu proteinima.
Posebno sportaši trebaju hranu s većom hranjivom vrijednošću. To uključuje proizvode od cjelovitog zrna i proizvode od žitarica, kao i puno povrća i voća. Veganska prehrana s visokim udjelom ugljikohidrata, bjelančevina, minerala i vitamina stoga je, suprotno pretpostavci mnogih, idealna za sportaše natjecatelje. Najbolji primjer je austrijska ekstremna planinarka Gerlinde Kaltenbrunner.
Uravnotežena prehrana uvijek je presudna! Naročito s vitaminom B12 potreban je oprez. On se može pronaći u različitim koncentracijama u svim životinjskim namirnicama, ali gotovo je potpuno odsutan u biljnoj hrani. Stoga stručnjaci savjetuju redovitu provjeru vrijednosti krvnom slikom i uzimanje dodataka prehrani ako je potrebno.
To je vegansko - zar ne?
Kako bi se prosudilo je li određena hrana prikladna za veganski jelovnik, oko obično odluta na popis sastojaka. Ali ovdje postoje neke zamke. Neki sastojci poput masnih kiselina ili mliječne kiseline mogu biti životinjskog ili biljnog podrijetla. Sastojci koji očito nisu veganski također često imaju imena koja su malo kome poznata. Na primjer, albumin se daje umjesto bjelančevina ili lanolin umjesto životinjskog voska.
Džungla različitih imena sastojaka veganima otežava kupovinu, jer se sastojci životinjskog podrijetla često kriju u hrani gdje se uobičajeno ne bi očekivalo. Teško da bi netko pomislio provjeriti na etiketi voćnog soka životinjske sastojke. Međutim, voćni sokovi, vina i piva, često se bistre želatinom ili ribljim mjehurom. Tijesto mnogih pekarskih proizvoda također se rahli aminokiselinom L-cisteinom (E 920), koja se dobiva iz ptičjeg perja ili svinjskih čekinja.
Životinjski proizvodi često su skriveni i iza okusa i E brojeva. E 120 predstavlja karmin u boji koji se dobiva od kukaca, a E 1105 kao konzervans od bjelanjka ili genetski modificiranih organizama. Jednako problematično: mnogi sastojci životinjskog podrijetla ne pojavljuju se uvijek u popisu konačnog proizvoda, a ponekad se koriste u procesu proizvodnje – što za vegane nije pogodno.
Obratite pažnju na vegansko označavanje
U dm-u veganska oznaka osigurava transparentnost. Zahvaljujući ovoj etiketi, veganski proizvodi mogu se prepoznati na prvi pogled, tako da nema potrebe da se marljivo proučava popis sastojaka, a veganske alternative sada se mogu naći za mnoge namirnice - od kruha preko namaza do slatkiša.