Biljni napitci: ukusna zamjena za mlijeko
Sve više ljudi ima netoleranciju na mlijeko i mora prijeći na biljne zamjene. No, također sve je više onih koji biljne zamjene preferiraju u odnosu na klasične mliječne proizvode. Osim orašastih verzija, poput bademova, kokosova i lješnjakova napitka, postoje i neutralniji zamjenski proizvodi poput sojinog i rižinog napitka. Predstavljamo vam najukusnije zamjene za mlijeko, objašnjavamo za što su najprikladnije i koliko su zdrave.
dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 8 min.
•
29.04.2025.
Što su zamjene za mlijeko?
Biljne zamjene za mlijeko veganski su proizvodi koji zamjenjuju mlijeko, odnosno tekući ekstrakti dobiveni od biljnih sirovina. Te sirovine uključuju mahunarke, žitarice ili orašaste plodove. Konzistencija i boja ovih biljnih napitaka vrlo su slični mlijeku. Biljne zamjene mogu se ravnopravno koristiti umjesto mlijeka. Većina vrsta ima prilično neutralan okus, ali se često prodaju i u aromatiziranim varijantama, poput vanilije ili čokolade.
Napomena: premda se biljne zamjene često pogrešno nazivaju "mlijekom", poput "sojina mlijeka", prema zakonima EU-a naziv "mlijeko" smije se koristiti samo za proizvode dobivene iz vimena krava, ovaca, koza, kobila itd. Stoga je ispravan naziv za takve proizvode, primjerice, "sojin napitak".
Koje zamjene za mlijeko postoje?
Biljne zamjene za mlijeko mogu se proizvoditi od raznih biljnih sirovina, poput žitarica ili mahunarki. Najpopularnije među njima su:
Napitak od soje
Napitak od soje za vegane proizvodi se od sojinih zrna i može u potpunosti zamijeniti mlijeko kao biljna zamjena. Ima isti udio masti kao kravlje mlijeko. Za prehranu s manje kalorija napitak od soje odličan je izbor, jer predstavlja važan izvor proteina. Može se koristiti za pečenje i kuhanje, a savršen je i za pripremu ukusnog cappuccina, jer se lako može pretvoriti u kremastu pjenu. Osim prirodnog sojinog napitka, dostupan je i u različitim okusima, poput vanilije i čokolade. Usput, napitak od soje je prema okusu i konzistenciji najbliži kravljem mlijeku.
Napitak od riže
Lagano slatkast napitak od riže je veganski, bez laktoze i glutena. Smatra se idealnim izvorom energije zbog visokog sadržaja ugljikohidrata. Stoga je ova alternativa mlijeku savršena za ukusan međuobrok nakon sportskih aktivnosti. Napitak od riže, poput napitka od soje, može se koristiti za kuhanje i pečenje.
Napitak od badema
Napitak od badema spada u orašaste zamjene za mlijeko. Bogat je nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima. Često se koristi za pripremu slastica, jutarnjih doručaka ili ukusnih smoothieja. Napitak od badema je bez glutena i laktoze, što ga čini idealnim izborom za sve koji žele zamijeniti kravlje mlijeko.
Napitak od lješnjaka
Baš kao i napitak od badema i napitak od lješnjaka ima blag, orašast okus. Bogat je vitaminom E, magnezijem te nezasićenim omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Kao alternativa mlijeku, savršen je za pripremu ukusnog cappuccina ili slatkih deserata. Ovaj napitak je ukusan i kada se pije sam, a zahvaljujući svom okusu, idealan je za cijelu obitelj.
Napitak od zobi
Prirodan ili s okusom vanilije, zobeni napitak je pravi hit! Među napitcima od (pseudo)žitarica, kao što su napitci od pira, kvinoje, prosa, heljde ili amaranta, zobeni napitak je vjerojatno najpoznatija i najdostupnija alternativa mlijeku na tržištu. U usporedbi s (punomasnim) mlijekom, napitci od žitarica obično imaju manje kalorija i masti. Ne sadrže kolesterol, ali zato često sadrže topiva vlakna. Napitak od zobi je ukusan u kavi, a u Barista verziji savršeno se pjeni za cappuccino. Također je idealan dodatak za müsli, kašu ili za pečenje.
Kokosovo mlijeko
Ova lagana voćno-orašasta alternativa mlijeku vrlo je popularna zbog svog okusa i kremaste konzistencije. Međutim, zbog visokog udjela masti, uglavnom zdravih masnih kiselina, treba je konzumirati u umjerenim količinama. Kokosovo mlijeko savršeno je za kuhanje, posebno za azijsku kuhinju, kao i za pečenje.
Usput, kokosovo mlijeko smije zadržati naziv "mlijeko" u svom imenu.
Napitak od graška
Napitak od graška kao alternativa mlijeku relativno je nov na tržištu, ali postaje sve popularniji. Proteini iz graška vrlo su bogati bjelančevinama i imaju manje kalorija u usporedbi s običnim mlijekom. Osim što je odlična osnova za biljne zamjene mlijeku, koristi se i kao baza za zamjene mesu. Inulin i laneno ulje, prisutni u nekim napitcima od graška, obogaćuju ovaj biljni napitak zdravim vlaknima i omega-3 masnim kiselinama te mu daju kremastu teksturu.
Izbor odgovarajućih zamjena mlijeku
Budući da danas mnogi ljudi žele prijeći na biljne zamjene za mlijeko, često se postavlja pitanje koja je biljna alternativa najbolja zamjena za kravlje mlijeko u određenim situacijama. Posebno se često pita koja biljna mlijeka najbolje odgovaraju u kavi.
Budući da su ukusi različiti, na ovo pitanje nije lako odgovoriti. Neki ljudi preferiraju zobeni napitak u kavi i müslima, dok su drugi veliki obožavatelji bademovog napitka. Općenito se može reći da su bademov i drugi orašasti napitci idealni za pečenje ili kao dodatak müslima. Napitak od soje ili druge inačice od mahunarki, kao i zobeni napitak, izvrsni su za kavu. Rižini i napitci od pira dobro se koriste za pečenje i kuhanje.
No, sve je stvar osobnog ukusa. Zato postoji samo jedno rješenje: isprobajte!
Savjet: ako vam određeno biljno mlijeko ne odgovara po okusu, upotrijebite ga za pečenje ili pripremu deserta. U tim slučajevima okus se često gotovo potpuno izgubi.
Proizvodnja zamjene za mlijeko
Proizvodnja biljnih zamjena za mlijeko zapravo se može vrlo jednostavno objasniti: uzme se sirovina, primjerice bademi, soja, zob ili riža, namoči se ili samelje u suhom stanju i pomiješa s vodom. Ovo možete čak i sami napraviti kod kuće! Kod kućne izrade biljnog napitka potrebno je samo procijediti smjesu kroz fino cjedilo ili kuhinjsku krpu kako bi se tekućina odvojila od čvrstih dijelova. Ostatke nikako nemojte bacati, jer ih možete dodati u müsli, smoothie ili tijesto za kolače.
Kada se biljni napitci proizvode industrijski, potrebni su dodatni koraci kako bi se postigla savršena konzistencija i osigurala trajnost proizvoda. Biljni napitak se kuha ili fermentira: kod napitaka od žitarica, na primjer, škrob se pretvara u šećer, što zobenom napitku daje blago sladak okus. Nakon kuhanja ponekad se dodaju vitamini i minerali, ili se napitci obogaćuju uljima ili soli. Na kraju se napitci homogeniziraju i podvrgavaju ultra-pasterizaciji kako bi se produžila njihova trajnost.
Koliko su zdrave zamjene za mlijeko?
Biljne zamjene za mlijeko razlikuju se ne samo prema okusu nego i prema nutritivnoj vrijednosti. Budući da su biljnog podrijetla, sve su veganske. Iako postoji malo studija o biljnim zamjenama za mlijeko (osim o soji), na temelju znanja o korištenim sirovinama i njihovom sastavu mogu se izvući zaključci o njihovim pozitivnim učincima na tijelo i zdravlje. Osim toga, biljno mlijeko je odlična alternativa za osobe s netolerancijom na laktozu ili alergijom na mliječne proteine, jer prirodno ne sadrži te sastojke.
Biljne zamjene za mlijeko također ne sadrže kolesterol, imaju manje zasićenih masti i više nezasićenih masnih kiselina. Neke biljne zamjene sadrže i topiva vlakna, što može pozitivno utjecati na metabolizam masti. Obogaćene biljne zamjene često pružaju našem tijelu kalcij, a ponekad i vitamine D, B12, B2 te omega-3 masne kiseline.
Ipak, ne postoji dokaziva povezanost između zdravijeg života, dužeg životnog vijeka i konzumacije mlijeka ili biljnih alternativa. Čak i stanovnici zemalja gdje je unos životinjskih proteina visok, mogu živjeti dugo i zdravo. Ključ je uvijek u ravnoteži. Bez obzira na to dodajete li sojin napitak ili kravlje mlijeko u svoju kavu, to neće značajno utjecati na vaše zdravlje. Ako ste aktivni i pijete mlijeko, vjerojatno živite zdravije od nekoga tko pije zobeni napitak, ali provodi cijeli dan na kauču.
Razlozi ZA zamjenu za mlijeko
Sve više ljudi prelazi s kravljeg mlijeka na biljne zamjene – i to s dobrim razlogom! Mnogi biraju zobeni, bademov ili sojin napitak jer su lakše probavljivi, posebno za osobe s netolerancijom na laktozu ili alergijama na mlijeko. Osim toga, ove zamjene mogu doprinijeti svjesnijoj, biljnoj prehrani i često imaju manje kalorija od kravljeg mlijeka.
No, važnu ulogu igraju i briga o okolišu te zaštita životinja: biljni napitci poput napitka od graška ili zobi imaju manji ugljični otisak i obično troše manje resursa poput vode i zemlje tijekom proizvodnje. Istovremeno, pridonose dobrobiti životinja, jer nije potrebna industrijska stočarska proizvodnja.
Prelaskom na biljne zamjene za mlijeko možete učiniti nešto dobro ne samo za svoje zdravlje, već i za okoliš i životinje!






