Veganski kolači

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 5 min.
•
29.07.2024.

Veganski kolači: kako peći bez sastojaka životinjskog podrijetla?
“Jaja i mast, šećer i sol, mlijeko i brašno” – tri su proizvoda među navedenima životinjskog podrijetla i tradicionalno spadaju među obvezne sastojke u pripremi slastica. No to uopće ne bi trebalo biti tako: uz malo znanja, možete ispeći ukusne kolače i prekrasne torte s isključivo veganskim sastojcima. U ovome tekstu možete saznati kako uspješno spraviti veganske kolače i druge pekarske slastice.
Zašto peći veganske slastice?
Komad torte ili kremasti kolač s vremena na vrijeme zasladi život. Takvi su proizvodi u određenim prilikama jednostavno neizostavni. Međutim, konvencionalni recepti rijetko ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla. Ako kupite gotov kolač iz slastičarnice ili, pak, gotovu smjesu za pečenje, teško je znati od kojih je točno sastojaka tijesto spravljeno. No, odlučite li živjeti veganski način života, s domaćim veganskim kolačima uvijek ćete biti sigurni što jedete.
Zašto peći veganske kolače?
Čak i izvan etičkih aspekata i aspekata održivosti koji govore u prilog slatkih peciva bez sastojaka životinjskog podrijetla, veganske slastice imaju i druge prednosti. Ovisno o receptu, udio zasićenih masnih kiselina i kolesterola u njima može biti smanjen. To i dalje ne čini veganski kolač zdravom hranom, ali ima određene nutricionističke prednosti. Ljudi koji pate od intolerancije na hranu, poput intolerancije na laktozu, često bolje podnose veganske torte i kolače.
Veganski kolači – što uzeti u obzir?
Ako prvi put istražujete veganske recepte za slastice, prvo biste se trebali usredotočiti na eksplicitno veganske recepte. Nadahnite se ovdje navedenim primjerima. Za početnike je obično lakše ispeći svoje prve veganske kolače prema receptu nego zamijeniti sastojke u konvencionalnom receptu s veganskom alternativom. Za to je ipak potrebno malo iskustva u pripremi.
Životinjski sastojci i veganska alternativa
Uz malo prakse i znanja, standardne sastojke za pečenje životinjskog podrijetla moguće je zamijeniti veganskim proizvodima. Imajte na umu da obrada veganskih sastojaka ponekad zahtijeva različite tehnike, vrijeme čekanja ili temperature. U nastavku donosimo kratak pregled sastojaka životinjskog podrijetla i čime ih možete zamijeniti.
Jaja
Vjerojatno najveća promjena kada su u pitanju veganski kolači je pečenje bez jaja. U neveganskom tijestu za kolače jaja služe kao vezivno sredstvo i utječu na strukturu tijesta. Pri odabiru zamjene ključno je kakvu funkciju jaje ima u konkretnom receptu.
- banana: umjesto jajeta možete koristiti prezrelu bananu kao vezivno sredstvo i sredstvo za volumen (jedna banana je jednaka dvama jajima). Pažnja: od originalnog recepta po banani mora se oduzeti oko 30 grama šećera kako bi se regulirala velika slatkoća.
- pire od jabuka: kao vezivno sredstvo za lagana tijesta u kolačima, jedna žlica pirea od jabuka može zamijeniti jedno jaje. Pektin i fruktoza osiguravaju čvrstoću tijesta i čine ga rahlim.
- zobene pahuljice: dodane u tijesto za kolače, najfinije moguće zobene pahuljice umjesto jaja daju strukturu (tri žlice po jajetu). Imajte na umu da tijesto mora odstajati pola sata prije pečenja kako bi zobene pahuljice mogle razviti svoj učinak.
- sjemenke: lanene ili chia sjemenke nabubre u vodi. To vam daje blago sluzavu konzistenciju, koja također djeluje kao vezivno sredstvo u veganskom tijestu za kolače. U tri žlice vode dodajte jednu žlicu sjemenki umjesto jednog jajeta.
- mješavina paste od avokada i rajčice: i u ovom slučaju jedna žlica odgovara jednom jajetu. Ovaj sastojak je pogodan za veganske kolače koje ne želite previše zasladiti.
- voda od slanutka (aquafaba): tekućinu iz konzerve ili (ohlađenu) vodu od kuhanja nakon pripreme suhih namirnica lako možete umutiti sa soli kao zamjenu za bjelanjak.
Mlijeko
Kada pečete veganske kolače ili druge slastice, umjesto kravljeg mlijeka jednostavno koristite veganski biljni napitak. Posebno su prikladne mliječne inačice od zobi ili bademovog mlijeka s višim udjelom masti.
Veganski kolači: savjeti
Kreme su neizostavan dio kolača. Za veganske kolače sada su u trgovinama dostupne varijante biljnih krema. Dok su se (kao što je gore spomenuto) napitci od zobi i badema pokazali uspješnima za tijesto za kolače, biljni napitci od soje, kokosa ili indijskog oraha prikladniji su za kremaste nadjeve. Kod izrade veganskih kolača, druge sastojke lako možete zamijeniti biljnima:
- med: agavin sirup zamjenjuje sladila životinjskog podrijetla
- želatina: agar-agar ili karagenan (oba se dobivaju iz algi) prikladni su kao biljna sredstva za želiranje.
Savjet: kada spravljate veganski kolač, obratite pozornost na stvari u kojima se životinjski sastojci lako mogu previdjeti. To se, na primjer, odnosi na prehrambene boje ili, eventualno, mlijeko skriveno u čokoladnom premazu.
Uživajte u veganskim kolačima
Jaja, maslac, mlijeko i drugi proizvodi životinjskog podrijetla uopće nisu potrebni kako bismo neki kolač nazvali uspješnim. Postoje biljne inačice za sve uobičajene sastojke životinjskog podrijetla koje se koriste pri pripremi kolača. Uz malo vježbe, brzo ćete naučiti kako napraviti veganske torte i kolače od kojih će čak i sladokuscima koji nisu vegani, ići voda na usta. Zabavite se pokušavajući!
FAQ
Može li se peći s veganskim maslacem?
Može li se peći s veganskim maslacem?
Da, može se peći s veganskim "maslacem". Maslac u konvencionalnom receptu za pečenje može se zamijeniti veganskom zamjenom za maslac u istim omjerima.
Jesu li veganski kolači zdraviji?
Jesu li veganski kolači zdraviji?
Veganski kolači, kao i neveganske verzije, sadrže masnoće, šećer i odgovarajući broj kalorija. Veganske kolače, stoga, treba konzumirati samo umjereno.
Je li fondan veganski?
Je li fondan veganski?
Ako kupujete gotov fondan za izradu veganskih kolača, obratite pozornost na popis sastojaka. Određene prehrambene boje kao što je karmin crvena (E120) proizvode se od šelaka. Ova tvar dobiva se od insekta košenila i stoga nije veganska. Neki fondani mogu sadržavati i želatinu.