Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Danas kuhamo: džem od borovnica

Kako biste duže mogli uživati ​​u ovim slatkim plodovima iz vrta, ukuhajte ih kako biste dobili ukusni džem, a za one koji izbjegavaju šećer donosimo recept bez šećera sa chia sjemenkama i sokom od đumbira.

Recept za džem od borovnica

Sastojci za 1 staklenku:

  • 250 g dmBio šećera za želiranje
  • 500 g borovnica
  • 100 ml dmBio soka od naranče
  • 2 žlice dmBio bijelih chia sjemenki
  • 2 žlice dmBio soka od đumbira
  • 1 prstohvat dmBio mljevene bourbon vanilije
  • Dodatno: dmBio integralni raženi kruh
Recept za džem od borovnica

Priprema

  1. Stavite chia sjemenke u čašu, ulijte sok od naranče i pustite da se namaču oko 30 minuta. Borovnice dobro operite, ocijedite i stavite u posudu. Dodajte polovicu šećera i sve dobro promiješajte te pustite da odstoje oko 30 minuta.
  2. Stavite borovnice sa šećerom za želiranje u lonac i kratko prokuhajte.
  3. Dodajte smjesu chia sjemenki i soka od naranče, bourbon vaniliju, sok od đumbira te umiješajte preostali šećer i pirjajte oko 5 minuta neprestano miješajući.
  4. Ako želite, borovnice možete malo usitniti ručnim mikserom. Džem napunite u pripremljene, sterilizirane staklenke.

Varijanta bez šećera:

Sastojci za 1 staklenku

  • 2 ½ žlice dmBio bijelih chia sjemenki
  • 200 ml dmBio soka od naranče
  • 200 g borovnica
  • 1 žlica dmBio javorovog sirupa
  • ¼ soka jednog limuna
  • 1 žlica dmBio soka od đumbira
  • 1 prstohvat dmBio mljevene bourbon vanilije

Priprema

  1. Pomiješajte chia sjemenke i sok od naranče u maloj posudi. Ostavite smjesu da miruje oko 20-30 minuta.
  2. Borovnice nasjeckajte ručnim mikserom i kratko zagrijte voćni pire u loncu, a zatim ga ostavite da se ohladi.
  3. Čim chia sjemenke postanu poput želea, umiješajte javorov sirup, bourbon vaniliju, limunov sok i ohlađene borovnice.

Najbolje je džem pustiti da malo odstoji prije nego što ga poslužite. Ohlađen u hermetički zatvorenoj posudi ili spremniku, džem se može držati u hladnjaku oko tjedan dana.

Foto: Eva Fischer / foodtastic.com

Kraj popisa