Panna cotta od kokosovog mlijeka i matcha čaja s mangom
Autor: Petra Jelenić
Foto: Mateja Buča

Panna cotta svojom jednostavnošću uvijek iznova inspirira. Ova kombinacija slatkog vrhnja s malo šećera česta je na jelovnicima mnogih restorana. Varijacija je bezbroj pa tko kaže da panna cotta ne može biti i u veganskoj varijanti? Slatko vrhnje zamijenit ćemo kokosovim mlijekom, a klasičnu želatinu agar agarom. Agar agar je alga koja se stoljećima rabi u gastronomiji Azije. U trgovinama ćete je najčešće pronaći u praškastom obliku. Potrebno ju je promiješati s tekućinom i zagrijati iznad 70°C da bi vezala, no nije zgoreg nakratko prokuhati i cijelu smjesu, sigurnosti radi.
Vrijeme pripreme: 15 minuta + 2 sata hlađenja
Količina: za 6 osoba
Sastojci:
- 400 ml dmBio kokosovog mlijeka
- 300 ml dmBio napitka od kokosa
- 110 g dmBio sirupa od riže
- 1 ravna čajna žličica agar agara (2,5 g)
- 1 ravna čajna žličica dmBio matcha čaja
- 100 g dmBio voćnog namaza od manga
Priprema:
Promiješajte kokosovo mlijeko, napitak od kokosa i sirup od riže. Odvojite nekoliko žlica smjese i dodajte joj matcha čaj u prahu pa razradite grudice. Dodajte razrađeni čaj u kokosovo mlijeko kao i agar agar. Lagano zagrijavajte sastojke do vrenja, skinite s vatre i napunite posudice za panna cottu. Spremite u hladnjak kako bi se smjesa stisnula. Dobro ohlađene i stisnute panna cotte servirajte s namazom od manga.
SAVJET:
Umjesto matcha čaja u kokosovom mlijeku možete infuzirati kamilicu, mentu ili slične čajeve.