Granola od kvinoje s parfaitom od malina
Autor: Nastasja Chiara Petrić
Granolu možete ispeći u većim količinama pa je koristiti za doručke ili međuobroke. Osim što je možete napraviti od zaista svakakvih sastojaka poput zobenih pahuljica, orašastih plodova, suhog voća, kokosa, kvinoje i heljde, možete je pripremiti i u obliku parfaita te tako napraviti doručak za posebne prilike. Vrlo lako ju je koristiti i kao zdravi desert pa granolu slobodno pospite po svojem najdražem sladoledu ili poslužite uz jagode sa šlagom.
Sastojci:
- 200 g dmBio krupnih zobenih pahuljica
- 125 g dmBio ekspandirane kvinoje
- 100 g dmBio lješnjaka
- 100 g šalica dmBio badema
- 120 g dmBio kokosovog ulja
- 40 g dmBio cvjetnog meda
- 1 šalica malina
- 1 žličica dmBio cvjetnog meda
- 1 žlica dmBio chia sjemenki
- 2 manja pakiranja grčkog tipa jogurta
Priprema:
U zdjeli pomiješajte zobene pahuljice, kvinoju, sjeckane bademe i lješnjake s otopljenim kokosovim uljem i medom. Sve dobro izmiješajte pa prebacite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 °C. Na pola pečenja promiješajte sastojke i nastavite peći još 5 minuta.
Ponovo izvadite pleh i promiješajte granolu jer se rubovi brže peku. Ostavite je da se ohladi dok pripremate maline. Dio malina stavite sa strane za dekoraciju, a ostatak izgnječite vilicom i promiješajte s medom i chia sjemenkama. Složite parfait u čaše: slažite sloj malina, jogurta, malo granole, zatim ponovite postupak još jednom te dekorirajte cijelim malinama po vrhu.
SAVJET: Ovaj recept možete pripremiti i s ekspandiranim prosom, a umjesto badema i lješnjaka možete koristiti orahe i indijske oraščiće.