Vitamin E
Vitamin E – zaštitite stanice od oksidativnog stresa
Strogo govoreći, „vitamin E“ je pojam za skupinu tvari, od kojih su najpoznatiji tokoferoli. Najvažnija funkcija vitamina E je zaštita stanica od oksidativnog stresa.
Prirodni izvori vitamina E su:
- Jestiva ulja: ulje pšeničnih klica, suncokretovo, šafranovo, maslinovo ulje i uljana repica
- Proizvodi od raži i cjelovitih žitarica
- Riba: srdela, dimljena jegulja
- Pasta od rajčice
Nedovoljna količina vitamina E u smislu simptoma nedostatka rijetko se događa i u većini slučajeva je povezana s nekom vrstom oboljenja. Budući da su simptomi nespecifični (imunodeficijencija, poremećaji cirkulacije, tremor, mentalna usporenost, slabost mišića), svakako se trebate posavjetovati s obiteljskim liječnikom prije nego što pribjegnete korištenju suplemenata.
Koji dodaci prehrani s vitaminom E postoje?
Vitamin E kao takav je tekući i, poput vitamina A i vitamina D, jedan je od vitamina topivih u mastima. Uobičajeni oblik primjene kao dodatka prehrani su kapsule, tablete vitamina E, granule ili, ako je potrebno, tekući pripravak kao što je ulje vitamina E. Vitamin E se često nalazi u raznim kremama za sunce i kožu, jer se može apsorbirati kroz kožu. Veza s masnoćama je važna, jer inače tijelo ne može apsorbirati vitamin.
Dnevna potreba za vitaminom E kod odrasle osobe iznosi 12 miligrama.
Upozorenje: Vitamin E može se akumulirati u tijelu. Previše dodataka može negativno utjecati na razne tjelesne funkcije. Stoga je neophodno slijediti preporuke proizvođača za doziranje.
Zaključak
Vitamin E – uz preporuku liječnika – razuman je dodatak prehrani za zaštitu stanica od oksidativnog stresa.
- Vitamin E predstavlja više kemijskih tvari
- Vitamin E uvijek se treba uzimati u kombinaciji s malo masti.
- Prirodni izvori su uglavnom biljna ulja.
- Simptomi nedostatka povezani s prehranom prilično su rijetki.