Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Kus-kus podrijetlo, priprema i svestrani recepti

Što danas kuhati? Treba biti brzo, lagano, probavljivo i, naravno, zdravo... Rižu i tjesteninu nedavno ste već pravili. Što kažete na kus-kus? Bez obzira na to spravljate li ga kao svježu salatu, prilog uz povrće ili toplo glavno jelo – kus-kus je ukusan i, prije svega, svestran dodatak u kuhinji koji se nevjerojatno brzo spravlja. No, što je zapravo kus-kus? U ovom članku saznajte odakle potječe kus-kus, kako ga pravilno pripremiti i zašto je, s nutritivnog stajališta, zanimljiva alternativa tjestenini, riži ili kvinoji. Naravno, donosimo i ideje za recepte!

dm-drogeriemarkt

dm-drogerie markt

Vrijeme čitanja 4 min.

17.12.2025.

Tanjur kus-kusa s povrćem na stolu

Što je kus-kus i odakle potječe?

Kus-kus potječe iz Sjeverne Afrike, posebno iz Maroka, Alžira i Tunisa, gdje je već stoljećima osnovna namirnica. Tradicionalno se priprema od griza tvrde pšenice, koji se navlaži, oblikuje u male kuglice i zatim kuha na pari.
Danas je kus-kus popularan diljem svijeta i smatra se brzim, zdravim prilogom ili bazom za raznovrsna i ukusna jela.

Kako pravilno pripremiti kus-kus – savjeti za uspješnu pripremu

Priprema kus-kusa izuzetno je jednostavna, što ga čini omiljenim izborom. Kus-kus se ne kuha, već se prelije vrućom vodom kako bi nabubrio. Evo kako ga pripremiti:

  1. Zakuhajte vodu – koristite dvostruku količinu vode ili juhe u odnosu na količinu kus-kusa.
  2. Začinite po želji – u kipuću vodu dodajte sol, malo maslinova ulja ili maslaca prije nego što je prelijete preko kus-kusa.
  3. Ostavite da nabubri – umiješajte kus-kus u kipuću vodu i ostavite ga da odstoji oko 5 minuta.
  4. Razrahlite i poslužite – vilicom lagano razrahlite zrna kako se ne bi slijepila.

Savjet: kus-kus će biti posebno ukusan ako ga nakon bubrenja kratko prepržite na tavi s malo ulja ili maslaca.

Koliko je kus-kus zaista zdrav?

Kus-kus je lako probavljiv, niskokaloričan i bogat složenim ugljikohidratima koji dugo pružaju osjećaj sitosti. Sadrži malo masnoća, što ga čini izvrsnim izborom za uravnoteženu prehranu. U kombinaciji sa svježim povrćem ili mahunarkama, kus-kus postaje hranjiv i ukusan obrok.

Međutim, budući da je kus-kus prerađeni proizvod od tvrde pšenice, manje je cjelovit od kvinoje ili prosa. Stoga je integralni kus-kus nutritivno bogatiji izbor.

Od koje žitarice se pravi kus-kus?

Tradicionalno se kus-kus pravi od tvrde pšenice (durum). Osim toga, postoje varijante od ječma, prosa ili kukuruza, koje su popularne u drugim dijelovima Afrike i Bliskog istoka. U srednjoj Europi najpoznatija je varijanta od tvrde pšenice.

Pregled različitih vrsta kus-kusa

  • Sitni kus-kus – klasična varijanta koja se priprema za nekoliko minuta.
  • Perl-kus-kus (izraelski kus-kus) – nešto krupniji, podsjeća na male kuglice tjestenine.
  • Integralni kus-kus – od cjelovitog zrna tvrde pšenice, bogat vlaknima.
  • Kus-kus od prosa – bezglutenska alternativa, često dostupna u trgovinama zdrave hrane.

Popularni recepti i kombinacije s kus-kusom

Kus-kus je nevjerojatno svestran. Najpoznatiji recept je tabbouleh – ukusna salata od kus-kusa s aromatičnim začinskim biljem, rajčicama, krastavcima i limunovim sokom.

Svježi tabbouleh s kus-kusom

Sastojci (za 4 porcije):

  • 200 g kus-kusa
  • 300 ml povrtne juhe ili vode
  • 3 žlice maslinova ulja
  • sok od 1–2 limuna
  • 3 rajčice
  • 1 krastavac (ili ½ salatnog krastavca)
  • 4 mlada luka
  • 1 vezica peršina
  • ½ vezice svježe mente
  • sol i papar

Priprema:

  1. Priprema kus-kusa:
    Kus-kus dodajte u zdjelu, prelijte vrućom povrtnom juhom, promiješajte i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Zatim ga razrahlite vilicom i pomiješajte s 2 žlice maslinova ulja.
  2. Sjeckanje povrća:
    Rajčice i krastavac očistite od sjemenki i narežite na male kockice. Mladi luk narežite na tanke kolutiće.
  3. Sjeckanje začinskog bilja:
    Peršin i mentu temeljito operite, osušite i sitno nasjeckajte.
  4. Miješanje:
    Kus-kus pomiješajte s pripremljenim povrćem i začinskim biljem. Dodajte limunov sok i 1 žlicu maslinovog ulja. Začinite solju i paprom.
  5. Ostavite da odstoji:
    Tabbouleh ostavite najmanje 30 minuta u hladnjaku kako bi se svi okusi proželi.

Prijedlog za posluživanje:
Tabbouleh je savršen kao ljetna salata uz povrće s roštilja, pečenu ribu ili falafel. Također, može biti lagano glavno jelo uz svježi dip na bazi jogurta.

Ostale ukusne kombinacije:

  • Topli kus-kus s povrćem, slanutkom i orijentalnim začinima kao glavno jelo.
  • Kao prilog uz meso, ribu ili povrće s roštilja.
  • Slatki kus-kus s mlijekom, medom i suhim voćem kao desert ili doručak.

Koje hranjive tvari sadrži kus-kus?

  • ugljikohidrate za energiju
  • vlakna (osobito integrali kus-kus)
  • proteine – oko 12 g na 100 g
  • minerale poput magnezija, cinka i željeza
  • B-vitamine, važne za metabolizam i živčani sustav

Kreativne varijacije s kus-kusom

Kus-kus, baš kao riža, tjestenina, kvinoja ili proso, izuzetno je svestran i može se obogatiti na razne načine:

  • svježim začinskim biljem poput peršina, mente ili korijandera
  • začinima poput kima, cimeta ili ras el hanouta
  • suhim voćem poput grožđica ili marelica
  • orašastim plodovima i sjemenkama za dodatnu hrskavost
  1. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Kus-kus, 500 g; Cijena: 1,75 €; Osnovna cijena: 0,5 kg (3,50 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,904 od 5 zvjezdica na osnovu 115 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuKus-kus  dmBio
    dm marka Logo
    1,75 €
    0,5 kg (3,50 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 1,75 €
    dmBioKus-kus, 500 g
    (115)
    Dostupno za isporuku
  2. Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Kuskus od slanutka i crvene leće, 250 g; Cijena: 2,20 €; Osnovna cijena: 0,25 kg (8,80 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,648 od 5 zvjezdica na osnovu 145 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuKuskus od slanutka i crvene leće dmBio
    dm marka Logo
    2,20 €
    0,25 kg (8,80 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 2,20 €
    Dostupno za isporuku

Kraj popisa

Odgovarajuće kategorije proizvoda