Kus-kus podrijetlo, priprema i svestrani recepti
Što danas kuhati? Treba biti brzo, lagano, probavljivo i, naravno, zdravo... Rižu i tjesteninu nedavno ste već pravili. Što kažete na kus-kus? Bez obzira na to spravljate li ga kao svježu salatu, prilog uz povrće ili toplo glavno jelo – kus-kus je ukusan i, prije svega, svestran dodatak u kuhinji koji se nevjerojatno brzo spravlja. No, što je zapravo kus-kus? U ovom članku saznajte odakle potječe kus-kus, kako ga pravilno pripremiti i zašto je, s nutritivnog stajališta, zanimljiva alternativa tjestenini, riži ili kvinoji. Naravno, donosimo i ideje za recepte!

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 4 min.
•
17.12.2025.

Što je kus-kus i odakle potječe?
Kus-kus potječe iz Sjeverne Afrike, posebno iz Maroka, Alžira i Tunisa, gdje je već stoljećima osnovna namirnica. Tradicionalno se priprema od griza tvrde pšenice, koji se navlaži, oblikuje u male kuglice i zatim kuha na pari.
Danas je kus-kus popularan diljem svijeta i smatra se brzim, zdravim prilogom ili bazom za raznovrsna i ukusna jela.
Kako pravilno pripremiti kus-kus – savjeti za uspješnu pripremu
Priprema kus-kusa izuzetno je jednostavna, što ga čini omiljenim izborom. Kus-kus se ne kuha, već se prelije vrućom vodom kako bi nabubrio. Evo kako ga pripremiti:
- Zakuhajte vodu – koristite dvostruku količinu vode ili juhe u odnosu na količinu kus-kusa.
- Začinite po želji – u kipuću vodu dodajte sol, malo maslinova ulja ili maslaca prije nego što je prelijete preko kus-kusa.
- Ostavite da nabubri – umiješajte kus-kus u kipuću vodu i ostavite ga da odstoji oko 5 minuta.
- Razrahlite i poslužite – vilicom lagano razrahlite zrna kako se ne bi slijepila.
Savjet: kus-kus će biti posebno ukusan ako ga nakon bubrenja kratko prepržite na tavi s malo ulja ili maslaca.
Koliko je kus-kus zaista zdrav?
Kus-kus je lako probavljiv, niskokaloričan i bogat složenim ugljikohidratima koji dugo pružaju osjećaj sitosti. Sadrži malo masnoća, što ga čini izvrsnim izborom za uravnoteženu prehranu. U kombinaciji sa svježim povrćem ili mahunarkama, kus-kus postaje hranjiv i ukusan obrok.
Međutim, budući da je kus-kus prerađeni proizvod od tvrde pšenice, manje je cjelovit od kvinoje ili prosa. Stoga je integralni kus-kus nutritivno bogatiji izbor.
Od koje žitarice se pravi kus-kus?
Tradicionalno se kus-kus pravi od tvrde pšenice (durum). Osim toga, postoje varijante od ječma, prosa ili kukuruza, koje su popularne u drugim dijelovima Afrike i Bliskog istoka. U srednjoj Europi najpoznatija je varijanta od tvrde pšenice.
Pregled različitih vrsta kus-kusa
- Sitni kus-kus – klasična varijanta koja se priprema za nekoliko minuta.
- Perl-kus-kus (izraelski kus-kus) – nešto krupniji, podsjeća na male kuglice tjestenine.
- Integralni kus-kus – od cjelovitog zrna tvrde pšenice, bogat vlaknima.
- Kus-kus od prosa – bezglutenska alternativa, često dostupna u trgovinama zdrave hrane.
Popularni recepti i kombinacije s kus-kusom
Kus-kus je nevjerojatno svestran. Najpoznatiji recept je tabbouleh – ukusna salata od kus-kusa s aromatičnim začinskim biljem, rajčicama, krastavcima i limunovim sokom.
Svježi tabbouleh s kus-kusom
Svježi tabbouleh s kus-kusom
Sastojci (za 4 porcije):
- 200 g kus-kusa
- 300 ml povrtne juhe ili vode
- 3 žlice maslinova ulja
- sok od 1–2 limuna
- 3 rajčice
- 1 krastavac (ili ½ salatnog krastavca)
- 4 mlada luka
- 1 vezica peršina
- ½ vezice svježe mente
- sol i papar
Priprema:
- Priprema kus-kusa:
Kus-kus dodajte u zdjelu, prelijte vrućom povrtnom juhom, promiješajte i ostavite da odstoji oko 5 minuta. Zatim ga razrahlite vilicom i pomiješajte s 2 žlice maslinova ulja. - Sjeckanje povrća:
Rajčice i krastavac očistite od sjemenki i narežite na male kockice. Mladi luk narežite na tanke kolutiće. - Sjeckanje začinskog bilja:
Peršin i mentu temeljito operite, osušite i sitno nasjeckajte. - Miješanje:
Kus-kus pomiješajte s pripremljenim povrćem i začinskim biljem. Dodajte limunov sok i 1 žlicu maslinovog ulja. Začinite solju i paprom. - Ostavite da odstoji:
Tabbouleh ostavite najmanje 30 minuta u hladnjaku kako bi se svi okusi proželi.
Prijedlog za posluživanje:
Tabbouleh je savršen kao ljetna salata uz povrće s roštilja, pečenu ribu ili falafel. Također, može biti lagano glavno jelo uz svježi dip na bazi jogurta.
Još ideja za recepte s kus-kusom:
Ostale ukusne kombinacije:
- Topli kus-kus s povrćem, slanutkom i orijentalnim začinima kao glavno jelo.
- Kao prilog uz meso, ribu ili povrće s roštilja.
- Slatki kus-kus s mlijekom, medom i suhim voćem kao desert ili doručak.
Koje hranjive tvari sadrži kus-kus?
- ugljikohidrate za energiju
- vlakna (osobito integrali kus-kus)
- proteine – oko 12 g na 100 g
- B-vitamine, važne za metabolizam i živčani sustav
Kreativne varijacije s kus-kusom
Kus-kus, baš kao riža, tjestenina, kvinoja ili proso, izuzetno je svestran i može se obogatiti na razne načine:
- svježim začinskim biljem poput peršina, mente ili korijandera
- začinima poput kima, cimeta ili ras el hanouta
- suhim voćem poput grožđica ili marelica
- orašastim plodovima i sjemenkama za dodatnu hrskavost










