Polpete od kuskusa i thai curry umaka
Autor: Nastasja Chiara Petrić

Kuskus je takozvana najmanja tjestenina na svijetu. Radi se od semoline, sorte durum pšenice. Mnogi ljudi misle da je kuskus zasebna žitarica, no sadrži gluten te ga treba tretirati kao tjesteninu koja se vrlo brzo skuha, što i je njegova najveća prednost. Upravo zbog toga najpraktičniji je za prilog kada smo u žurbi. U ovom receptu pokazat ću vam kako napraviti polpete koje služe kao ukusan i zasitan međuobrok, a čak mogu poslužiti i kao samostalno jelo.

Sastojci:
- 100 g dmBio kuskusa
- 75 g polutvrdog sira
- 4 žlice dmBio thai curry umaka
- 2 - 3 žlice dmBio suncokretovog ulja
Za umak:
- 1 manje pakiranje grčkog tipa jogurta
- 4 srednjih kiselih krastavaca
- 1 žličica dmBio senfa
- na vrh žličice češnjaka u granulama
- nekoliko listića svježeg peršinovog lista
- malo soli i papra
Priprema:
Kuskus prelijte s 150 ml vruće vode, pokrijte i ostavite 10 minuta da odstoji i nabubri. Thai curry umak stavite u posudu i štapnim mikserom izradite glatku smjesu. U kuhani kuskus umiješajte naribani sir, dodajte umak i sve dobro promiješajte.
Rukama oblikujte polpetice od kuskusa i posložite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih uljem i pecite 35 minuta na 200 °C, a preokrenite ih jednom u pola pečenja. Servirajte ih uz umak od jogurta koji ste napravili tako da grčki jogurt izmiješate s krastavcima naribanim na sitnoj strani ribeža, senfom, češnjakom, soli, paprom te sitno nasjeckanim svježim peršinovim listom.
SAVJET: Recept je prilagođen umacima koje najviše volite, stoga možete koristiti i kečap ili neki drugi azijski umak.