Bulgur, kvinoja i ostalo
Bulgur, kvinoja & Co. – moćna zrna
Bilo da se radi o bulguru, kvinoji ili kus-kusu – egzotične vrste žitarica jednostavne su za pripremu, izvrsnog su okusa i mogu biti vrlo zdrave. Nije ni čudo što ova moćna zrna postaju sve popularnija. Ove svestrane namirnice ne samo da su bogate hranjivim tvarima i vitaminima, već su i idealne za uravnoteženu prehranu. Također pružaju izvrsnu osnovu za raznovrsna jela. Otkrijte sada veliki izbor kvinoje, bulgura, kus-kusa i drugih proizvoda od marki kao što je dmBio i dopustite da vas oduševi njihova svestranost i zdravstvene prednosti.
Zašto su bulgur, kvinoja i kus-kus toliko popularni?
Bulgur, kvinoja i kus-kus postaju sve popularniji, i to s dobrim razlogom:
- Bogati hranjivim tvarima: Bogati su vlaknima, vitaminima, mineralima i esencijalnim aminokiselinama, što može pridonijeti uravnoteženoj prehrani i poboljšanju zdravlja.
- Bez glutena: Posebno kvinoja je bez glutena, što je idealno za osobe s celijakijom ili netolerancijom na gluten.
- Svestranost: Ove žitarice su svestrane i prikladne za slana i slatka jela.
- Jednostavna priprema: Bulgur i kus-kus samo trebaju nabubriti u vrućoj vodi, dok se kvinoja kuha nekoliko minuta. To štedi vrijeme i čini ih praktičnim sastojcima za svakodnevnu upotrebu.
- Zasitni i lagani: Unatoč svojoj sposobnosti da zasite, ove žitarice su lako probavljive.
Bulgur – superhrana iz Orijenta
Bulgur se proizvodi od pšenice i često se koristi kao prilog. Ova žitarica, koja se sastoji od većih zrna, potječe s Bliskog istoka i već dugo je osnovna namirnica u zemljama poput Turske, Izraela ili Irana. Jednostavan za pripremu i istovremeno bogat vlaknima i vrlo zasitan - ova mala zrna su prava superhrana. Bulgur se ne mora kuhati, već samo nabubriti u vrućoj vodi, jer je već tijekom proizvodnje paren. Time ne gubi hranjive tvari, bogat je raznim vitaminima B i vitaminom E. Osim toga, sadrži važne minerale poput magnezija, cinka, kalcija i željeza. Moćna zrna postala su poznata prvenstveno kroz orijentalnu kuhinju, između ostalog, kroz libanonsko jelo Tabouleh s rajčicama, metvicom i maslinovim uljem, koje se također naziva salata od bulgura. Budući da bulgur ima malo vlastitog okusa, često se obogaćuje raznim začinima i biljem. Savršen je za veganske recepte s povrćem, kao i kao odličan prilog uz meso.
Kvinoja - lagana i veganska zvijezda Južne Amerike
Bilo kao prilog ili za pogače, složence ili čak slastice – kvinoja je pravi multitalent. Veganska i bez glutena – zrna dobivena iz južnoameričke biljke nalikuju našim uobičajenim žitaricama poput pšenice, ali ne pripadaju nijednoj vrsti žitarica. Zbog toga se kvinoja naziva pseudožitaricom. Sjeme kvinoje kultivira se više od 5000 godina i već je kod Inka bila osnovna namirnica. Sjeme ne samo da je ukusno, već se ističe visokim sadržajem hranjivih tvari kao što su željezo, folna kiselina i magnezij. Posebnost – kvinoja sadrži malo ugljikohidrata i stoga je često popularan sastojak raznih redukcijskih dijeta. Biljka je također izvor visokokvalitetnih proteina koji sadrže najvažnije aminokiseline. Tako čudesno sjeme može konkurirati i životinjskim izvorima proteina. Osim toga, bezglutenska superhrana sadrži mnogo vlakana koja mogu potaknuti probavu. Bilo da se radi o jednostavnom receptu za salatu, Buddha Bowl ili povrtnom jelu – kvinoja se brzo priprema – vegansko i ukusno kuhanje nikada nije bilo tako jednostavno!
Kus-kus - svestrani sastojak iz sjevernoafričke kuhinje
Kus-kus je osnovna namirnica iz sjevernoafričke kuhinje koja postaje sve popularnija u Europi. Proizveden od zdrobljenog griza tvrde pšenice, kus-kus se posebno cijeni zbog jednostavne pripreme i svestranih mogućnosti upotrebe. Ne samo da je zasitan, već je i bogat hranjivim tvarima poput proteina, vlakana i vitamina. Budući da je kus-kus relativno neutralnog okusa, može se pripremiti slatko ili slano.
Otkrijte bulgur, kvinoju i druge proizvode u eko-kvaliteti za zdravu prehranu u dm online shopu! Neka vas inspirira raznolikost i zdravstvene prednosti ovih moćnih zrna i obogatite svoju kuhinju ukusnim, hranjivim i jednostavnim jelima.