Datulje: superhrana i nadomjestak šećeru?
Datulje nisu samo zdrava alternativa običnom šećeru, nego su zahvaljujući svojim sastojcima visoke vrijednosti i superhrana. Unatoč tomu, koliko su datulje uistinu zdrave i kako ih koristiti kao zamjenu za šećer? Donosimo pregled ovog supervoća i savjete za njegovu primjenu.
dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 7 min.
•
01.04.2024.
Datulje kao izvor energije
Jeste li znali da datulje imaju izvrstan okus i da našemu organizmu mogu isporučiti važne hranjive tvari? No to nije sve! Datulje se mogu jako dobro iskoristiti kao sladilo. Mali, ukusni plodovi istinska su alternativa običnom šećeru jer su po svojoj prirodi jako slatke. Isto tako, datulje sadrže brojne vitamine, poput vitamina C i vitamina B te druge mikrohranjive tvari, poput magnezija, željeza, kalija, bakra, mangana, cinka i selena, ali i vrijedne balastne tvari. Uz datulje se veže i jedna osobitost: sadrže aminokiselinu triptofan kojoj je dokazano umirujuće djelovanje i koja pomaže kod problema sa spavanjem. Ako uvijek nešto volite grickati, s nekoliko datulja više u prehrani možete zatomiti jake napade gladi. No to ni blizu nisu sve prednosti sušenog voća, jer datulje sadrže i antioksidanse koji preveniraju dijabetes, rak i bolesti srca. Jeste li to već znali? Datulje su dostupne i kao svježi plodovi, no u na našem podneblju znatno je uobičajenije pronaći sušene varijante jer se mogu duže čuvati prije konzumiranja.
Odakle potječu datulje?
Datulje rastu na datuljinim palmama koje pretežito uspijevaju na Srednjem i Bliskom istoku te u Sjevernoj Africi. Ljudi sade datuljine palme već preko 2000 godina zbog čega se ubrajaju među najstarije kultivirane biljke. Datulje se još nazivaju i „kruhom pustinje“ i to nije slučajno: najvažnije regije u kojima se uzgajaju datulje su, između ostalih, Izrael, Jordan, Alžir, Tunis, Maroko, Iran, Oman i Saudijska Arabija. No uzgoj datulja započeli su i SAD, Meksiko i Namibija. Datulje nisu sve iste: postoji preko 200 različitih sorata datulja koje se mogu razlikovati i u okusu i u veličini te konzistenciji. Čak i na razini boje postoje šaroliki primjeri, od crvenih do crnih datulja. Datuljama je potrebna suha, vruća klima kako bi razvile svoju prirodnu slatkoću. Na takvim uvjetima datuljine palme mogu dosegnuti starost između 70 i 100 godina, a godišnje ostvare prinos i do 100 kilograma plodova. U kolovozu i rujnu vrijeme je berbe datulja. Robusni, ovalni plodovi nakon toga izdrže bez problema duže transportne putove, a mogu se skladištiti duže vrijeme i u svome svježem stanju, a da pritom ne izgube na kvaliteti i svježini.
Jeste li znali? Gledano s botaničke strane, datulje spadaju u skupinu bobica i datuljina palma ima bogat urod, ali svake druge godine.
Koliko su datulje uistinu zdrave?
Prije no što odgovorimo na to pitanje, moramo se pozabaviti načinom uzgoja datuljine palme. Ako se pri uzgoju koristi kemijsko gnojivo, štetne tvari poput pesticida i sličnih tvari, uvijek je upitno koliko se tragovi kemikalija mogu pronaći u plodovima. To vrijedi za sve sorte voća i povrća. Općenito govoreći, datulje su takozvana superhrana, zato što imaju brojne zdravstvene prednosti:
- datulje potiču probavu i u skladu s time osobito su dobre za probavni trakt te mogu smanjiti probavne tegobe.
- datulje su prirodno jako slatke, zahvaljujući čemu se mogu koristiti kao zamjena za šećer.
- antioksidansi u datuljama mogu spriječiti bolesti, a aminokiselina triptofan potiče produkciju melatonina i može djelovati umirujuće.
NO: datulje imaju prirodno visoku razinu šećera. Stoga se ne bi smjelo konzumirati više od četiri do pet plodova dnevno kako bi pružile samo dobrobit za tijelo.
Datulje kao prirodno sladilo
Datulje se kao alternativa šećeru mogu primjenjivati proizvedene u obliku musa, šećera, sirupa ili paste od datulja.
Vrijedeća je smjernica koja propisuje da 100 grama datulja sadrži udio fruktoze (udio voćnog šećera) od 24,4 grama i udio glukoze (udio grožđanog šećera) od oko 25 grama. Radi usporedbe, 100 grama banane sadrži oko 3,4 grama fruktoze i 3,55 grama glukoze. 100 grama jabuka daje oko 5,7 grama fruktoze i 2,13 grama glukoze.
Datulje su zato uistinu savršen izvor šećera koji se može koristiti pri pečenju i kuhanju. Kako se slatkoća iz plodova iskorištava?
Iskorištavanje slatkoće iz datulja: kako funkcionira?
Zahvaljujući poštednom procesu proizvodnje paste, musa, sirupa i drugih proizvoda od datulja, zadržavaju se sve važne hranjive tvari. Datulje kao zamjenu za šećer možete koristiti na sljedeće načine:
- Šećer od datulja: datulje se suše pri 100 do 120 stupnjeva Celzijevih jedan do tri sata i pritom se melju u sitan prah.
SAVJET 1: ostavite vrata pećnice malo otvorena kako bi se oslobodila vlaga.
SAVJET 2: Kako biste uštedjeli dugo sušenje i troškove energije zbog toga što vrata pećnice u procesu morate držati otvorenima, u dm-ovom asortimanu potražite šećer od datulja. - Pasta od datulja: datulje se isprva otkoštiče, a potom se uz dodatak jedne do dvije jušne žlice vode od njih spravlja pire.
- Mus od datulja: datulje se preko noći namaču u vodi, a potom se od njih spravlja mus s pomoću blendera uz dodatak malo limunova soka.
- Sirup od datulja: svježe datulje se tiješte, a dobiveni sok iz tog se procesa potom suši.
SAVJET:
Savjeti za zaslađivanje datuljama
Budući da šećer ili sirup od datulja pokazuju smanjenu razinu slatkoće od običnog šećera, preporučljivo je njihovu slatkoću isprobati prije prvog korištenja za zaslađivanje. Isprva se zaslađuje u omjeru 1:1 u odnosu na udio šećera radi temeljnog efekta. Na kraju se može i dodatno zaslađivati, ovisno o ukusu. Dodatno obratite pozornost na svojstvo šećer od datulja da se u vrućim napitcima ne otapa u potpunosti. Stoga je preporučljivo koristiti sirup od datulja za zaslađivanje kave, čajeva, drugih vrućih napitaka, juha i slično. Šećer od datulja bez problema se može koristiti pri pečenju ili spravljanju kolača, keksa ili drugih slastica. Šećer od datulja dobar je odabir i pri spravljanju šlaga ili pri kuhanju. Datulje su i zdrav, sladak zalogaj između obroka, a izvrsno se dopunjuju u kombinaciji sa sirom ili orašidima ili pak zapečene u pećnici u omotu od špeka. Komadići datulja izvrsno upotpunjuju različite salate, a pečenim jelima daju osobito pikantnu, a istovremeno i slatku notu. Hmmmm, sve to zvuči jako ukusno!
Želimo Vam da uživate u isprobavanju!









