Pasta od orašastih plodova
Kremasti multitalent
dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 3 min.
•
07.11.2023.
S naglim porastom trenda veganskih namirnica i pasta od orašastih plodova stekla je sve veću popularnost. No za što je sve dobra pasta od orašastih plodova i kako ju najbolje iskoristiti? Samo ćemo reći: Pasta od orašastih plodova nije samo za vegansku prehranu već je i zdrava dopuna na jelovniku.
Koliko je zdrava pasta od orašastih plodova?
Orašaste se plodove zbog njihova visokog udjela hranjivih tvari dugo nepravedno smatralo kalorijskim bombama iako se ispod njihove ljuske krije još mnogo toga. Sadrže vrijedne hranjive tvari poput vitamina, proteina, masti, ugljikohidrata i minerala. Osim toga, orašasti su plodovi na glasu kao prava hrana za mozak.
Pažljivo mljeveno, bez aditiva
Za razliku od namaza s orašastim plodovima ili maslaca s orašastim plodovima, koji su također dostupni u trgovinama, pasta od orašastih plodova dolazi bez ikakvih dodanih šećera i time pruža sve zdravstvene prednosti. Orašasti plodovi za dmBio pastu od orašastih plodova prolaze pozoran postupak mljevenja. Pritom se istisnu prirodne, zdrave masti koje donose kremastu konzistenciju u potpunosti bez aditiva. Sasvim je normalna pojava da se ulje od samih orašastih plodova u staklenki s vremenom razdvoji od paste. Jednostavnim miješanjem pasta će opet ubrzo biti kremasta kao prije.
Obogaćuje slatka jela...
Samo mala žlica dovoljna je da jelu donese orašastu aromu, a svaka vrsta nudi vlastitu nijansu okusa. Pasta od orašastih plodova jednako je dobra kao namaz za kruh ili dodatak za jutarnju kašu, smoothie ili palačinke. Posebno je dobra kao dodatak, ali i zamjena za vrhnje kod veganskih recepata za slastice blaga dmBio pasta od indijskih oraščića, 250 g, jer indijski oraščići daju posebno kremastu pastu. No odličan je izbor i pasta od badema. Tu se razlikuju intenzivnija dmBio smeđa pasta od badema, 250 g, koja se dobiva od neoljuštenih i prženih jezgri badema, i dmBio bijela pasta od badema, 250 g, od oljuštenih i blanširanih badema. Ako pak tražite zdraviju alternativu namazu od lješnjaka i čokolade, onda je dmBio pasta od lješnjaka, 250 g, ukusna i zdrava varijanta.
...i pikantne obroke
No pasta od orašastih plodova ne primjenjuje se samo u slatkim jelima. Ljubitelji pikantnog curryja ili variva, umaka i dipova također znaju cijeniti vrijednost mljevenih orašastih plodova za stvaranje konzistencije. Tako je, primjerice, u azijskim jelima dmBio pasta od kikirikija, 250 g, posebno dobra i usto osvaja posebno visokim udjelom proteina. Za azijski umak od kikirikija dovoljno je skuhati malo paste od kikirikija s umakom od soje i kokosovim mlijekom.
Kao namaz za kruh, sastojak u kaši i smoothieju, za kuhanje ili pečenje – pasta od orašastih plodova donosi vrijedne hranjive tvari i profinjen okus. Najbolje je da sami isprobate jer za svaki ukus postoji vrsta paste od orašastih plodova.