Heljda: sitno zrno s velikim učinkom
Heljda unosi raznolikost u svakodnevnu prehranu i ima puno toga za ponuditi.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 6 min.
•
07.11.2023.

Izgleda kao zrno, ali nije zrno: Heljda pripada obitelji dvornikovki (Poygonoceae) i takozvana je pseudožitarica.
No, mala trokutasta i tamnosmeđa zrna nemaju nikakve veze s konvencionalnom pšenicom. Ta je činjenica ujedno i njezina velika prednost - posebno za ljude koji pate od intolerancije na pšenicu ili celijakije: Heljda je bez glutena i ne sadrži pšenične lektine, što ju čini cjelovitom i svestranom alternativom pšenici.
Ali heljda je puno više od toga. Pomaže kod dijabetesa i proširenih vena regulirajući razinu šećera u krvi i ima potporni učinak protiv visokog krvnog tlaka. Ako je pustite da klija, postaje zdrava i svestrana superhrana. Proklijala heljda sadrži puno enzima, vitalnih tvari, minerala i lako probavljivih bjelančevina.
Dokazano je da se uzgajala u Kini već prije 8000 godina, no heljda je do prije samo nekoliko godina bila prilično nepoznata u našim kuhinjama, ali sada se to brzo mijenja. Sve je više i više ljudi prepoznaje kao pravu stvar za osviještenu prehranu - jer je dobrog okusa, lagana i nevjerojatno svestrana u upotrebi.
Heljda - booster zdravlja
Heljda sadrži esencijalne sastojke poput magnezija, kalcija, kalija i željeza. To ju čini posebno zanimljivom za vegetarijance i vegane. Sa sadržajem vitamina E od 2,1 miligrama na 100 grama, učinkovito štiti stanice, jer vitamin E može zaštititi stanice od slobodnih radikala, a time djeluje i protiv upalnih procesa, starenja i bolesti. Heljda je bogata i silicijevim dioksidom - tajnom sjajne kose, jačih noktiju i glatke kože.
Heljda je apsolutno vrhunska po sadržaju proteina. Sa svojih deset posto, jedna je najbogatijih namirnica po pitanju bjelančevinama i stoga se posebno preporučuje sportašima. To je također zato što je njezina upotrebljivost u tijelu veća nego kod ostalih vrsta žitarica. Sadrži tri puta više proteina lizina od ostalih žitarica, građevnog materijala potrebnog za izgradnju kostiju.
Dobre vijesti za sve koji žele smanjiti razinu kolesterola: Heljda je bogata mono-nezasićenim i poli-nezasićenim masnim kiselinama. One su u stanju smanjiti loši LDL kolesterol i poboljšati dobru razinu HDL kolesterola.
Heljda se vrednuje i s puno vlakana - važnih za dobro funkcioniranje probave i zdrav metabolizam.
Za nutricioniste, evo još nekoliko podataka: 100 grama heljde sadrži 71 gram ugljikohidrata, 2 grama masti, 4 grama vlakana, 10 grama proteina i 340 kalorija.
Smršavite sa superhranom heljdom
Heljda se preporučuje svima koji se žele riješiti suvišnih kilograma. Prednost heljde kod mršavljenja je u tome što regulira razinu inzulina, podržava probavu i dugo vas čini sitima. Može se lako integrirati u prehranu, a čak i ako to nije klasična prehrana, njezin učinak koji podržava prehranu je u tome da vas ne samo dobro zasiti, već da i zadržava želju za slatkim. Uz puno vježbanja, ovo je zdrav način da dugoročno postanete vitkiji!
Priprema heljde - kuhanje, pečenje, klijanje, mljevenje
Da biste kuhali heljdu, prvo je morate temeljito isprati. To je zato što njezina ljuska sadrži alkaloid fagopirin crvene boje, koji kada se konzumira čini kožu osjetljivijom na sunčevu svjetlost i, ako se prekomjerno konzumira, može dovesti do upale. Pažljivim ljuštenjem i ispiranjem, međutim, veći dio boje se ispere i heljda se može bez oklijevanja dodatno pripremati. Nakon ispiranja stavite je u omjeru 1:2 u posudu s kipućom vodom, a zatim je pustite da se (prekrivena vodom) namače oko 15 minuta.
Heljdine pahuljice često se koriste kao müsli kaše za doručak, posute po salati ili gdje god ih želite koristiti. Mljevena heljda u obliku heljdinog brašna savršena je za pečenje, palačinke ili kolačiće. Važno je pritom uvijek miješati heljdino brašno s drugim vrstama brašna, jer je heljda ne sadrži gluten. Bez obzira na to radi li se o doručku, ručku, večeri ili međuobroku: Proklijala heljda dobro će prijati u müslijima, začiniti pljeskavice, omlete ili kašice, dobrog je okusa u skuti i namazima te uvijek pruža dodatnu pomoć vitalnim tvarima.
Kako bismo upoznali raznolikost u pripremi heljde, za vas smo prikupili nekoliko ukusnih recepata s heljdom npr. heljda s gljivama i kobasicama >>
Proklijala heljda - evo kako je možete sami napraviti!
Ništa nije lakše od klijanja heljde! Svatko tko kod kuće proklija heljdu, ne treba brinuti o svojoj opskrbi vitaminima i vitalnim tvarima. Proklijala heljda također ima mnoštvo esencijalnih tvari i stoga je posebno dobra za tijelo. Usput: proklijalu heljdu možete kupiti i u sušenom obliku u dm-u.
A ovako se radi: Zrna heljde namoče se u mlakoj vodi u omjeru 1:2 oko sat vremena. Zatim temeljito isperite zrna i pustite da se malo osuše. Zatim se ispiru hladnom vodom dva puta dnevno dva dana dok klice ne počnu klijati. Važno: Uvijek isperite ljepljivi sloj škroba koji nastaje na jezgri heljde!
Nakon otprilike dva dana na svakoj jezgri heljde stvara se mala točka iz koje će uskoro izniknuti mali izdanak. Voilà ... proklijala heljda je spremna!
Proklijala heljda izuzetno je svestrana. Može se miješati u kruh, pljeskavice ili druga kuhana jela, ali ukusnog je okusa i kad se jede sirova, posuta po salatama, u müsliju ili u desertima.
Upoznajte i volite ovo svestrano i zdravo lažno zrno. U dm-u ćete pronaći široku paletu proizvoda od heljde - cjelovite žitarice, pahuljice, brašno, müslije…