Zabranjene namirnice u trudnoći
Određena jela buduće majke trebale bi konzumirati s oprezom. Neke namirnice sadrže problematične sastojke koji mogu preko posteljice doći do nerođenog djeteta. Druge namirnice nose rizik potencijalne kontaminacije patogenima. U ovome tekstu pronaći ćete pregled zabranjene hrane tijekom trudnoće i druge važne činjenice o prehrani.
dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 6 min.
•
27.02.2025.
Koje su namirnice „zabranjene“?
Bebin razvoj u majčinoj utrobi iziskuje energiju i predstavlja izazov za imunološki sustav, jer je tijekom trudnoće osjetljiviji zbog infekcija, virusa i bakterija. Naravno, nije svaki od sljedećih proizvoda kontaminiran, ali vjerojatnost da je upravo tako, veća je, nego kod „sigurnih“ inačica. Ako izbjegavate određene kritične namirnice, možete smanjiti rizik. No postavlja se pitanje koje su namirnice zabranjene trudnicama.
- alkohol
- kofein
- sladić
- neoprano povrće i voće
- gotova sirova hrana i zapakirane salate
- „sirovi“ proizvodi: sirovo meso, proizvodi od sirovog mlijeka, sirova ili hladno dimljena riba, sirova jaja i jela sa sirovim jajima.
Detaljan popis s primjerima zabranjenih namirnica tijekom trudnoće slijedi u nastavku.
Rizici sirove hrane za trudnice
Zapakirano (i samim time moguće kontaminirano) voće, povrće te gotove salate mogu sadržavati uzročnike bolesti, kao i sirovi životinjski proizvodi. Postoji mogućnost da takve namirnice sadrže salmonelu, toksoplazmu i listeriju.
Listerioza
Listerije su bakterije koje se mogu prenijeti sirovom ili nedovoljno kuhanom hranom. Patogeni mogu preko posteljice ili kroz porođajni kanal doći do bebe. Infekcija može izazvati prijevremeni porod, pobačaj ili bolesti novorođenčeta (poput upale pluća ili meningitisa). Kritične namirnice su, osim već spomenutih:
- nepripremljena ili kratko kuhana gotova jela
- sirova, polupečena, usoljena, dimljena ili marinirana riba
- sirevi s plijesni, kiselim mlijekom i crvenom bakterijskom kulturom
- zapakirani salate ili sendviči (neprovjerena higijena)
- paštete (uključujući vegetarijanske proizvode).
Toksoplazmoza
Toksoplazmoza zarazna je bolest koja se uglavnom prenosi konzumacijom sirovog ili nedovoljno kuhanog mesa, proizvoda od sirovog kozjeg i ovčjeg mlijeka ili kontaminiranog, neopranog voća ili povrća. (Mačji izmet je također mogući prijenosnik.) Toksoplazmoza može povećati rizik od malformacija, mrtvorođenih beba i pobačaja.
Dobro je znati: ako ste prije trudnoće već jednom preboljeli (za osobe koje nisu trudne, prilično bezopasnu) toksoplazmozu, trebali biste razviti antitijela koja će vas zaštititi od ponovne infekcije. Test na toksoplazmozu koji se izvodi na početku trudnoće, može to potvrditi.
Salmonela
Ove bakterije prenose se zaraženom hranom, poglavito proizvodima životinjskog podrijetla. Premda se infekcija ne prenosi na bebu, bolest majke može prouzročiti nedostatak opskrbe novorođenčeta, pa čak i prijevremeni porod ili pobačaj. Rizik od salmonele postoji poglavito kod nedovoljno kuhanog ili sirovog mesa (posebno peradi), sirovih ili nedovoljno kuhanih jaja te proizvoda koji ih sadrže, kao što su kolači (zabaglione, tiramisu, čokoladni mousse, majoneza ili sladoled).
Zabranjena hrana tijekom trudnoće
Opće pravilo za prehranu tijekom trudnoće je: nemojte jesti ništa što je sirovo i nedovoljno kuhano, pečeno (poput „krvavog“ odreska) ili je potencijalno kontaminirano prljavštinom. Sve namirnice trebaju biti dobro kuhane, pečene i, naravno, pažljivo oprane.
Mesni proizvodi
Meso je zbog svog udjela željeza važna komponenta prehrane. Opće vrijedi pravilo da svako meso mora biti kuhano najmanje dvije minute na temperaturi iznad 70 °C. To vrijedi i za proces proizvodnje mesnih prerađevina. Sušeno ili dimljeno meso također se smatra „sirovim“, premda je rizik od prijenosa patogena vrlo nizak (no nije isključen). Zabranjene namirnice tijekom trudnoće iz kategorije „meso“ su:
- sirovo ili polupečeno meso: mljeveno meso, tartar, carpaccio
- sirove kobasice: mljevena kobasica, čajna kobasica, salama, cervelat kobasica, kantwurst,kaminwurzn, landjäger, waldviertler
- soljeno meso (sirovo): dimljeno meso, schwarzwaldska šunka, parma šunka, serrano šunka, rolana šunka, orašasta šunka, losos šunka, dimljena slanina, Bündner meso, dimljeno meso.
Dobro je znati: trudnice bi trebale izbjegavati i iznutrice, osobito jetru i paštetu od jetre. Problematičan je vrlo visok sadržaj vitamina A koji može dovesti do predoziranja kod bebe.
Sir
Sir može biti vrijedan dio prehrane tijekom trudnoće zbog visokog sadržaja kalcija i magnezija te proteina. Problematični su, međutim, takozvani proizvodi od sirovog mlijeka. Tijekom obrade nisu bili dovoljno zagrijavani da bi bili ubijeni potencijalno prisutni patogeni. Neopasan je, međutim, tvrdi sir od sirovog mlijeka. Još jedna preporuka: uvijek odrežite koru sira, čak i kod mekih sireva. Listerije se mogu naseliti na površini sira. Problematične vrste sira su:
- mekani sir s crvenom bakterijskom kulturom: limburger, munster, romadur, esrom, schlierbacher sir, quargeln
- sir od kiselog mlijeka: tirolski sivi sir, steirerkäs, vorarlberger sauerkäs, zieger, šiljasti i štapićasti sir
- sir s plijesni: gorgonzola, roquefort, brie, camembert, stilton, romano i mnoge druge vrste
- marinirani sir i svježi sir: feta, svježi sir, mozzarella, ricotta
- gotovi naribani sir.
Riba
Riba je važna u prehrani zbog omega-3 masnih kiselina i mikronutrijenata, poput vitamina D, cinka i joda. Posebno se preporučuju masne morske ribe, poput haringe, skuše i lososa. Međutim, važno je poštovati pravilo da riba mora biti dobro kuhana. Nedovoljno kuhana riba nosi rizik od infekcije listeriozom, kao i sirovo mlijeko. Tijekom trudnoće izbjegavajte:
- sirovu ribu, poput sushija ili sashimija
- sirove morske plodove, poput kamenica, kozica, škampa, kavijara
- samo dimljene i marinirane ili soljene ribe, kao što su dimljeni losos, dimljena jegulja, dimljena pastrva, haringa…
Slatkiši
Mnoge slastice i deserti pripremaju se sa sirovim jajima. U tortama, tiramisuu i sličnim slasticama može postojati rizik od salmonele. Bolje izbjegavajte takve namirnice i pronađite alternativu ako imate želju za slatkim. Međutim, izbjegavajte sladić. Čak i male količine čine posteljicu propusnom za kortizol, hormon stresa, što može dovesti do toga da beba nakon rođenja ima povišenu razinu kortizola.
Dobro je znati: kava i napici s kofeinom (energetski napici, mate čaj) također djeluju preko posteljice na bebu i mogu povećati broj otkucaja srca.
Uz dosljednu kuhinjsku higijenu i pažljiv odabir namirnica, možete izbjeći zabranjene namirnice tijekom trudnoće. U dm-u ćete pronaći veliki izbor sigurnih proizvoda za prehranu.
FAQ
Koje namirnice izbjegavati tijekom trudnoće?
Koje namirnice izbjegavati tijekom trudnoće?
Zbog rizika od infekcije toksoplazmozom, listeriozom ili salmonelom, trudnice bi trebale izbjegavati proizvode životinjskog podrijetla koji se konzumiraju sirovi ili su samo dimljeni ili sušeni na zraku kao i one koji nisu dovoljno termički obrađeni tijekom pripreme. Trudnice ne bi trebale jesti sirovo meso, nego samo dimljeno ili sušeno meso ili ribu, sireve od sirovog mlijeka i sirova jaja. Također se ne preporučuje konzumacija kofeina i sladića.
Na što treba paziti u prva tri mjeseca trudnoće?
Na što treba paziti u prva tri mjeseca trudnoće?
U prva tri mjeseca trudnoće preporučuje se uzimanje folne kiseline kao dodatka prehrani (oko 800 mikrograma dnevno). Ovaj vitamin je važan za diobu i stvaranje novih stanica pa je potreba za njim povećana tijekom trudnoće, ali ga je teško unijeti dovoljno putem hrane..