Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Lupina u prehrani – superhrana iz Europe

Lupina: istinska je superbiljka s brojnim proteinima, vitaminima i mineralima te je domaća alternativa soji koja stječe sve veću popularnost. Što se krije u ovoj supermahunarki i kako se može iskoristiti u kuhinji, pročitajte u ovome članku.

dm-drogerie markt

Vrijeme čitanja 6 min.

09.09.2024.

Lupina u prehrani

Što je lupina?

Baš poput graha, slanutka ili leće, i lupina je mahunarka. Za razliku od leće i sličnih biljaka, još uvijek je relativno nepoznata u brojnim dijelovima Europe. Na Mediteranu je situacija sasvim drukčija pa se tako u Grčkoj, Italiji ili Španjolskoj ova bjelančevinama bogata mahunarka jede u predjelima, salatama ili juhama. Ne treba nas to čuditi, s obzirom na to da lupina uspijeva na tim područjima. Već je prije 2.000 godina starim Egipćanima uza žitarice bila najvažnija prehrambena namirnica.

Koje su vrste lupine jestive?

Postoje žuta, bijela i plava lupina. U našim se područjima primarno mogu pronaći bijela i žuta. Ova zeljasta biljka može narasti do 4,5 m u visinu te ima prekrasne cvjetove koji na prvi pogled podsjećaju na zumbule. Mahune rastu nakon cvijeta i nalikuju mahunama graška ili graha.

Je li lupina otrovna?

Lupina koja raste u divljini i neke druge sorte sadrže otrovne alkaloide koji su opasni za ljude. Uzgojena lupina koju još nazivamo i slatka lupina, ne sadrži te gorke tvari i obiluje bjelančevinama, balastnim tvarima, vitaminima i mineralima.

Savjet: ako imate vrt, možete sami uzgojiti lupinu. No imajte na umu da je samo slatka lupina jestiva.

Lupina u prehrani – biljka s dodanom vrijednošću

Mahunarke, poput slanutka, boba ili leće važan su dio mediteranske kuhinje. Dugo vremena bile su u sjeni drugih namirnica da bi tek povremeno dospijevale u juhu. Proteklih desetljeća lupina se poglavito koristila u stočarstvu, kao hrana za stoku.

S porastom broja vegana i vegetarijanaca, neprestano raste zanimanje za mahunarke koje obiluju proteinima. U skladu s time i lupina u kulinarstvu sve više postaje poželjna namirnica.

Kakvog je okusa lupina?

Poznata i pod nazivom vučika, lupina ima neutralan okus. Najbolje bi se njezin okus mogao usporediti s blago orašastom aromom. Upravo ta neutralnost omogućuje joj u kuhinji raznovrsnu primjenu pa se može koristiti i za pripremu slanih i slatkih jela.

Lupina: istinska superhrana

Lupina se nerijetko označuje kako domaća superhrana, jer ima visok udio bjelančevina. S oko 36 grama bjelančevina u prosjeku sadrži jednako biljnih proteina kao i soja koja se često mora uvoziti iz Azije (poglavito iz Kine) ili Sjeverne Amerike. U usporedbi s time, mahunarke, poput soje, graha ili leće imaju udio između 20 i 30 grama manje proteina na 100 grama.

Uz proteine, vučika je obogaćena vitaminom A i vitaminom B1 kao i mineralima, poput kalija, magnezija, željeza i kalcija, na radost svih koji brinu o vlastitoj vitkosti. Lupina ima jako nizak udio ugljikohidrata. Uz to, ne sadrži gluten.

Alergeni

Jedina negativna strana lupine je što se uvrštava u kožne alergene. Ljudi koji su alergični na kikiriki, nerijetko su alergični i na lupinu. Od 2006. u EU na snazi je obveza označavanja prehrambenih namirnica koje sadrže lupinu ili brašno lupine.

Lupina: održiva i korisna

Lupina ima prednosti i u kontekstu održivosti, zato što, za razliku od soje, nema duge transportne rute do našeg tanjura pa se može reći da se, zahvaljujući lupini, u manje koraka dođe do više bjelančevina. Ova superbiljka u međuvremenu se uzgaja u Austriji, ali i brojnim drugim istočnoeuropskim zemljama. Premda nasadi nisu velike površine, lupina se neprestano sadi.

Nadalje, lupina je u ekološkoj poljoprivredi poznata kao vrijedan sakupljač dušika. Kvržične bakterije smještene na njezinu korijenju vežu dušik sadržan u tlu i tako ga zadržavaju u tlu. Ovaj princip je također poznat kao zelena gnojidba. Vrlo dugi, razgranati korijeni također rahle tlo i poboljšavaju kvalitetu tla.

Želite li doznati nešto više o pravednom uzgoju i održivosti u odnosu na različite sirovine u dm-u? U našem članku Pravedna održivost dobit ćete zanimljive uvide u uzgoj sirovina, poput kakaa i pamuka, kao i inspiraciju za eko proizvode iz dm-a.

Kako možemo jesti lupinu?

Zbog brojnih hranjivih tvari visoke vrijednosti i orašastog okusa od sjemenki se nerijetko pravi brašno od kojeg se spravljaju različita peciva. Od brašna lupine možete peći kruh, kolače, kekse, palačinke i vafle. Pri spravljanju recepta, umjesto 100 grama pšeničnog brašna iskoristite 60 grama brašna lupine. Sojino brašno možete nadomjestiti u omjeru 1:1. 

Druge namirnice koje sadrže lupinu:

  • nadomjestak za meso, na primjer, pljeskavice, kobasice ili vegansko mljeveno meso
  • namazi za kruh
  • kaše
  • veganski mliječni nadomjesci, poput jogurta ili alternativnih mliječnih napitaka 
  • kava.

Kava od lupine – lagana alternativa

Kava od lupine okusom se ne mora razlikovati od prave kave, a pritom nema štetne popratne pojave. Ovaj prirodni proizvod idealan je nadomjestak kavi, jer ne sadrži kofein ni kiseline iz kave.

Različite nuspojave, poput lupanja srca, nervoze ili izostanka sna, a koje mogu nastupiti nakon konzumacije kave, ne manifestiraju se pri konzumaciji održive zamjene za kavu u obliku supersjemenke lupine 

Zanimljivo je i to što normalna kava u pravilu potječe iz Južne Amerike ili Azije. Uz duge transportne rute do Europe, pri proizvodnji kave koriste se velike količine vode. Kava od lupine proizvodi se štedljivije, uz kraće transportne rute do šalice i manju potrošnju vode pri proizvodnji. 

Jela od lupine

Lupina je, baš kao i grašak ili leća, poželjan sastojak u juhama. Prerađena u prekrupu, lupina je izvrsna u pripremi nabujaka ili kao prilog salatama. Od mahunarke lupine mogu se pripremiti popečci, peći vafli ili napraviti veganski bolognese.

Osim toga, mahuna lupine, baš kao i kus-kus, može se iskoristiti u pripremi salata sa začinskim biljkama i rajčicom. Među ljubiteljima prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata brašno od lupine popularno je za pripremu kruha.

Savjet: lupina se može jesti i sama. U Italiji ili Španjolskoj oplemenjuje tapase ili antipasto.

 

Kraj popisa

Odgovarajuće kategorije proizvoda