Vege punjene paprike
od Nastasja Chiara Petrić
16.01.2024.
Gotovo za 100 min.
Vrijeme za pripremu: 35 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 65 min.
Vegetarijansko
•
Glavno jelo
•
Tradicionalno jelo
Sastojci
za 4 obroka
za nadjev
1 pakiranje dmBio veganskog mljevenog pripravka
1 veliki crveni luk
3 veća češnja češnjaka
malo dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
3 pune žličice dmBio povrtnog temeljca u prahu • 1 puna ž
1 puna žlica dmBio mljevene slatke paprike
0,5-1 žličica mljevenog crnog papra
2 mala jajeta
0,5 - 1 žlica dmBio bijele riže okruglog zrna
za umak
690 g dmBio umaka od rajčice
3 lovorova lista
pola žličice soli i mljevenog papra po ukusu
1 stručak peršinovog ili celerovog lista
paprike
7-8 srednjih paprika babura
Priprema
Vege punjene paprike
Priprema veganskog mljevenog pripravka
Prelijte veganski mljeveni pripravak kipućom vodom i pričekajte barem 15 minuta da nabubri pa ga procijedite i ostavite sa strane dok pripremate ostale sastojke
Pripema ostatka nadjeva
Na malo maslinovog ulja pirjajte sitno sjeckani luk dok potpuno ne omekša i lagano se karamelizira. Dodajte protisnuti češnjak, kratko zapecite pa dodajte i procijeđen i nabubren veganski pripravak. Zapecite sve skupa s povrtnim temeljcem u prahu, paprikom i paprom. Pecite sastojke barem 10 minuta dok tekućina iz pripravka potpuno ne ispari.
Hlađenje nadjeva
Prebacite smjesu u posudu sa strane i pričekajte da se prohladi.
Dovršavanje nadjeva
Umiješajte rižu i jaje pa izradite jednoličnu smjesu.
Punjenje paprika
Smjesom punite paprike koje ste oprali, izdubili i očistili.
Kuhanje paprika
U veliki lonac ulijte umak od rajčice i količinu vode koliko stane u slaklenku od rajčice. Dodajte lovorov list, stručak peršina, posolite i malo još popaprite, ubacite punjene paprike, poklopite lonac i kuhate 45 minuta dok paprika ne omekša i riža raskuha.
Serviranje
Servirajte jelo s kuhanim ili pire krumpirom, a ostatak po potrebi zaledite za neki drugi dan.
Savjet:
Pripremite duplu količinu punjenih paprika i zaledite višak kako bi si olakšali pripremu ručka za neki ubrzani dan kada nemate previše vremena za kuhanje.
O autorici recepta: Nastasja Chiara Petrić (Hrvatska)
Moje ime je Nastasja Chiara Petrić, majka sam dvije djevojčice i kuharica. Pisanjem recepata za Chiarin tanjurić počela sam se baviti kada je starija kći počela s dohranom pa sam svoje profesionalno kuharsko iskustvo i rad u restoranima htjela iskoristiti kako bih joj pripremala što zanimljivije obroke. Prije nego što sam počela raditi u restoranima, sudjelovala sam na prvom hrvatskom Masterchefu kao najmlađa kandidatkinja gdje se ljubav prema kuhanju dodatno pojačala. Najviše volim azijske recepte i u njima uživa cijela obitelj. Zadovoljna sam što dm u svom dmBio asortimanu ima preko 400 različitih proizvoda, što miolakšava kreiranje novih recepata. Smatram da kuhar treba redovito obogaćivati svoje znanje, istraživati i poštivati druge svjetske kuhinje, biti otvoren prema novim okusima i dati prednost svježe uzgojenoj i sezonskoj hrani.








