Vege punjene paprike
od Nastasja Chiara Petrić
16.01.2024.

Gotovo za 100 min.
Vrijeme za pripremu: 35 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 65 min.
Vegetarijansko
•
Glavno jelo
•
Tradicionalno jelo
Sastojci
za 4 obroka
za nadjev
- 1 pakiranje dmBio veganskog mljevenog pripravka 
- 1 veliki crveni luk 
- 3 veća češnja češnjaka 
- malo dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja 
- 3 pune žličice dmBio povrtnog temeljca u prahu • 1 puna ž 
- 1 puna žlica dmBio mljevene slatke paprike 
- 0,5-1 žličica mljevenog crnog papra 
- 2 mala jajeta 
- 0,5 - 1 žlica dmBio bijele riže okruglog zrna 
za umak
- 690 g dmBio umaka od rajčice 
- 3 lovorova lista 
- pola žličice soli i mljevenog papra po ukusu 
- 1 stručak peršinovog ili celerovog lista 
paprike
- 7-8 srednjih paprika babura 
Priprema
Vege punjene paprike
- Priprema veganskog mljevenog pripravka - Prelijte veganski mljeveni pripravak kipućom vodom i pričekajte barem 15 minuta da nabubri pa ga procijedite i ostavite sa strane dok pripremate ostale sastojke 
- Pripema ostatka nadjeva - Na malo maslinovog ulja pirjajte sitno sjeckani luk dok potpuno ne omekša i lagano se karamelizira. Dodajte protisnuti češnjak, kratko zapecite pa dodajte i procijeđen i nabubren veganski pripravak. Zapecite sve skupa s povrtnim temeljcem u prahu, paprikom i paprom. Pecite sastojke barem 10 minuta dok tekućina iz pripravka potpuno ne ispari. 
- Hlađenje nadjeva - Prebacite smjesu u posudu sa strane i pričekajte da se prohladi. 
- Dovršavanje nadjeva - Umiješajte rižu i jaje pa izradite jednoličnu smjesu. 
- Punjenje paprika - Smjesom punite paprike koje ste oprali, izdubili i očistili. 
- Kuhanje paprika - U veliki lonac ulijte umak od rajčice i količinu vode koliko stane u slaklenku od rajčice. Dodajte lovorov list, stručak peršina, posolite i malo još popaprite, ubacite punjene paprike, poklopite lonac i kuhate 45 minuta dok paprika ne omekša i riža raskuha. 
- Serviranje - Servirajte jelo s kuhanim ili pire krumpirom, a ostatak po potrebi zaledite za neki drugi dan. 
- Savjet: - Pripremite duplu količinu punjenih paprika i zaledite višak kako bi si olakšali pripremu ručka za neki ubrzani dan kada nemate previše vremena za kuhanje. 
O autorici recepta: Nastasja Chiara Petrić (Hrvatska)
Moje ime je Nastasja Chiara Petrić, majka sam dvije djevojčice i kuharica. Pisanjem recepata za Chiarin tanjurić počela sam se baviti kada je starija kći počela s dohranom pa sam svoje profesionalno kuharsko iskustvo i rad u restoranima htjela iskoristiti kako bih joj pripremala što zanimljivije obroke. Prije nego što sam počela raditi u restoranima, sudjelovala sam na prvom hrvatskom Masterchefu kao najmlađa kandidatkinja gdje se ljubav prema kuhanju dodatno pojačala. Najviše volim azijske recepte i u njima uživa cijela obitelj. Zadovoljna sam što dm u svom dmBio asortimanu ima preko 400 različitih proizvoda, što miolakšava kreiranje novih recepata. Smatram da kuhar treba redovito obogaćivati svoje znanje, istraživati i poštivati druge svjetske kuhinje, biti otvoren prema novim okusima i dati prednost svježe uzgojenoj i sezonskoj hrani.








