Mediteranska salata s bulgurom i falafelom
od Nastasja Chiara Petrić
12.03.2024.
Gotovo za 40 min.
Vrijeme za pripremu: 25 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 15 min.
Vegetarijansko
•
Salata
•
Brzo & jednostavno
Sastojci
za 4 obroka
za salatu
200 g dmBio bulgura
1 pakiranje dmBio mješavine za pripremu harissa falafela
200 g cherry rajčice
1 manji češanj češnjaka
2 žlice feta sira
3 žlice dmBio Kalamon maslina bez koštica
1 srednji svježi krastavac
1 manji ljubičasti luk
2 žlice dmBio sušenih brusnica
+ dmBio ulje za pečenje falafela
Priprema
Mediteranska salata s bulgurom i falafelom
Pripremite bulgur
Bulgur isperite u situ pod vodom i stavite kuhati 10-12 minuta u blago posoljenoj kipućoj vodi. Procijedite ga, isperite hladnom vodom i ostavite u cjedilu da se voda potpuno ocijedi dok pripremate ostatak sastojaka.
Pripremite falafel
Smjesu za falafel pomiješajte s 260 ml kipuće vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Vlažnim rukama od smjese formirajte 13 - 15 kuglica. U lončić stavite dovoljno ulja da dođe do pola lončića te ga zagrijte. Kuglice pržite na srednjoj vatri s obje strane dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Izvadite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se upio višak masnoće.
Pripremite povrće
Rajčice operite, narežite na polovice ili četvrtine te promiješajte s protisnutim češnjakom, feta sirom i prepolovljenim Kalamata maslinama. Krastavac ogulite, prepolovite po duljini, odstranite mu sredinu s košticama i narežite na kockice. Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece.
Pripremite dressing
Od sastojaka za preljev štapnim mikserom napravite kremasti dressing za salatu.
Serviranje
Kuhani i ohlađeni bulgur promiješajte s brusnicama (možete ih i ne morate prepoloviti napola) i posložite na dno velikog tanjura. Zatim ravnomjerno posložite smjesu od rajčica, posipajte krastavcima i lukom, posložite i prženi falafel te sve prelijte preljevom od bosiljka.
Savjet:
Ako želite još više skratiti vrijeme pripreme ovog jela, onda umjesto dmBio falafela uz jelo servirajte skuhani dmBio slanutak kojeg ste samo malo isprali pod hladnom vodom.

O autorici recepta: Nastasja Chiara Petrić (Hrvatska)
Moje ime je Nastasja Chiara Petrić, majka sam dvije djevojčice i kuharica. Pisanjem recepata za Chiarin tanjurić počela sam se baviti kada je starija kći počela s dohranom pa sam svoje profesionalno kuharsko iskustvo i rad u restoranima htjela iskoristiti kako bih joj pripremala što zanimljivije obroke. Prije nego što sam počela raditi u restoranima, sudjelovala sam na prvom hrvatskom Masterchefu kao najmlađa kandidatkinja gdje se ljubav prema kuhanju dodatno pojačala. Najviše volim azijske recepte i u njima uživa cijela obitelj. Zadovoljna sam što dm u svom dmBio asortimanu ima preko 400 različitih proizvoda, što miolakšava kreiranje novih recepata. Smatram da kuhar treba redovito obogaćivati svoje znanje, istraživati i poštivati druge svjetske kuhinje, biti otvoren prema novim okusima i dati prednost svježe uzgojenoj i sezonskoj hrani.