Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Mediteranska salata s bulgurom i falafelom

od Nastasja Chiara Petrić

12.03.2024.

Gotovo za 40 min.

Vrijeme za pripremu: 25 min.

Vrijeme kuhanja/pečenja: 15 min.

Vegetarijansko

Salata

Brzo & jednostavno

Sastojci

za 4 obroka

za salatu

  • 200 g dmBio bulgura

  • 1 pakiranje dmBio mješavine za pripremu harissa falafela

  • 200 g cherry rajčice

  • 1 manji češanj češnjaka

  • 2 žlice feta sira

  • 3 žlice dmBio Kalamon maslina bez koštica

  • 1 srednji svježi krastavac

  • 1 manji ljubičasti luk

  • 2 žlice dmBio sušenih brusnica

  • + dmBio ulje za pečenje falafela

Priprema

Mediteranska salata s bulgurom i falafelom

  1. Pripremite bulgur

    Bulgur isperite u situ pod vodom i stavite kuhati 10-12 minuta u blago posoljenoj kipućoj vodi. Procijedite ga, isperite hladnom vodom i ostavite u cjedilu da se voda potpuno ocijedi dok pripremate ostatak sastojaka.

  2. Pripremite falafel

    Smjesu za falafel pomiješajte s 260 ml kipuće vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Vlažnim rukama od smjese formirajte 13 - 15 kuglica. U lončić stavite dovoljno ulja da dođe do pola lončića te ga zagrijte. Kuglice pržite na srednjoj vatri s obje strane dok ne postanu zlatno-smeđe boje. Izvadite ih na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako bi se upio višak masnoće.

  3. Pripremite povrće

    Rajčice operite, narežite na polovice ili četvrtine te promiješajte s protisnutim češnjakom, feta sirom i prepolovljenim Kalamata maslinama. Krastavac ogulite, prepolovite po duljini, odstranite mu sredinu s košticama i narežite na kockice. Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece.

  4. Pripremite dressing

    Od sastojaka za preljev štapnim mikserom napravite kremasti dressing za salatu.

  5. Serviranje

    Kuhani i ohlađeni bulgur promiješajte s brusnicama (možete ih i ne morate prepoloviti napola) i posložite na dno velikog tanjura. Zatim ravnomjerno posložite smjesu od rajčica, posipajte krastavcima i lukom, posložite i prženi falafel te sve prelijte preljevom od bosiljka.

  6. Savjet:

    Ako želite još više skratiti vrijeme pripreme ovog jela, onda umjesto dmBio falafela uz jelo servirajte skuhani dmBio slanutak kojeg ste samo malo isprali pod hladnom vodom.

Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Ekstra djevičansko maslinovo ulje, 750 ml; Cijena: 10,50 €; Osnovna cijena: 0,75 l (14,00 € za 1 l); dm marka Logo; 4,205 od 5 zvjezdica na osnovu 1.126 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuEkstra djevičansko maslinovo ulje dmBio
dm marka Logo
10,50 €
0,75 l (14,00 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 10,50 €
Dostupno za isporuku
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Jabučni ocat, 750 ml; Cijena: 2,25 €; Osnovna cijena: 0,75 l (3,00 € za 1 l); dm marka Logo; 4,667 od 5 zvjezdica na osnovu 192 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuJabučni ocat dmBio
dm marka Logo
2,25 €
0,75 l (3,00 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 2,25 €
Dostupno za isporuku
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Senf, 200 ml; Cijena: 1,45 €; Osnovna cijena: 0,2 l (7,25 € za 1 l); dm marka Logo; 4,434 od 5 zvjezdica na osnovu 113 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuSenf dmBio
dm marka Logo
1,45 €
0,2 l (7,25 € za 1 l)Cijena na 02.05.2025.: 1,45 €
dmBioSenf, 200 ml
(113)
Dostupno za isporuku
Marka: dmBio; Naziv proizvoda: Cvjetni med, 350 g; Cijena: 3,90 €; Osnovna cijena: 0,35 kg (11,14 € za 1 kg); dm marka Logo; 4,728 od 5 zvjezdica na osnovu 169 ocjena; Dostupnost: Status zeleno Dostupno za isporuku, Status sivo Odaberi dm prodavaonicuCvjetni med dmBio
dm marka Logo
3,90 €
0,35 kg (11,14 € za 1 kg)Cijena na 02.05.2025.: 3,90 €
Dostupno za isporuku
Nastasja Chiara Petrić

O autorici recepta: Nastasja Chiara Petrić (Hrvatska)

Moje ime je Nastasja Chiara Petrić, majka sam dvije djevojčice i kuharica. Pisanjem  recepata za Chiarin tanjurić počela sam se baviti kada je starija kći počela s dohranom pa sam svoje profesionalno kuharsko iskustvo i rad u restoranima htjela iskoristiti kako bih joj pripremala što zanimljivije obroke. Prije nego što sam počela raditi u restoranima, sudjelovala sam na prvom hrvatskom Masterchefu kao najmlađa  kandidatkinja gdje se ljubav prema kuhanju dodatno pojačala. Najviše volim azijske recepte i u njima uživa cijela obitelj. Zadovoljna sam što dm u svom dmBio asortimanu ima preko 400 različitih proizvoda, što miolakšava kreiranje novih recepata. Smatram da kuhar treba redovito obogaćivati svoje znanje, istraživati i poštivati druge svjetske kuhinje, biti otvoren prema novim okusima i dati prednost svježe uzgojenoj i sezonskoj hrani.