Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Banofi pita - veganska i bez pečenja

od Maja Petrović

16.01.2024.

Gotovo za 35 min.

Vrijeme za pripremu: 10 min.

Vrijeme kuhanja/pečenja: 25 min.

Vegansko

Vegetarijansko

Desert

Torte

Brzo & jednostavno

Sastojci

za 8 obroka

za koru

  • 80 g dmBio zobenih pahuljica

  • 75 g dmBio badema

  • 70 g svježih datulja bez koštice

  • 65 g dmBio otopljenog kokosovog ulja

  • 25 g dmBio maslaca od kikirikija

  • prstohvat soli

za nadjev

  • 160 g sušenih dmBio datulja bez koštice

  • 50 g dmBio indijskih oraščića

  • 40 g dmBio maslaca od kikirikija

  • 150 g dmBio kokosovog mlijeka

  • aroma vanilije

  • prstohvat soli

  • 50 g dmBio otopljenog kokosovog ulja

za ukrašavanje

  • 3 banane

  • malo soka od limuna

  • biljni šlag

  • šaka blanširanog dmBio kikirikija

  • dmbio fina gorka čokolada

  • dmbio sirup od datulja

Priprema

Banofi pita - veganska i bez pečenja

  1. Priprema kalupa

    Upotrijebite kalup za tart dimenzija 33x11 cm ili okrugli kalup promjera oko 20 – 22 cm.

  2. Priprema kore

    Zobene pahuljice i badem sameljite u blenderu. Zatim dodajte sve ostale sastojke i smiksajte ih zajedno

  3. Oblikovanje kore i hlađenje

    Prekrijte kalup prozirnom folijom i rasporedite koru. Lijepo oblikujte i ostavite da se hladi u zamrzivaču dok pripremite nadjev.

  4. Priprema nadjeva

    Sve sastojke ubacite u blender i dobro sjedinite da se dobije krema. Istresite je preko rashlađene kore i kratko je rashladite u hladnjaku.

  5. Ukrašavanje

    Nasjeckajte banane na kolutiće, malo deblje. Premažite ih sokom od limuna da ne požute i stavite jedan tanak sloj šlaga da se ne bi sušile. Kolač ohladite u hladnjaku. Prije serviranja, dodajte bogatiji sloj šlaga, dekorirajte sjeckanim kikirikijem, crnom čokoladom i sirupom od datulja

  6. Savjet:

    Kolač se najbolje reže i najukusniji je kada se jako dobro ohladi. Najbolje je pripremiti ga dan prije. Prvo ga ohladite u hladnjaku, a zatim umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se još hladi do sutra. Sutradan ga ukrasite tik prije samog serviranja, a možete ukrašavati i već odrezane komade izravno na tanjuru.

Maja Petrović

O autorici recepta: Maja Petrović (Srbija)

Zovem se Maja Petrović (VITKI GURMAN). Počela sam kuhati iz zabave, jer kuhanje i jest zabava – poslije duže vježbe više vam ne treba detaljan recept, nego dobra glazba. Početak je bio uz mamu koja je smatrala da je domaća kuhinja temelj zdrave prehrane. Uz nju sam stekla osnove i dobre navike, a zatim sam učila od poznatih svjetskih kuhara, ne samo iz knjiga nego i online masterclassa. Kada kuham za nekog iz svog okruženja, uglavnom pravim egzotičnija jela – rižoto sa šafranom i gamberima ili odrezak tune Sous Vide... dmBio promijenio je moj način kuhanja, jer sada češće biram organske i veganske namirnice i obroke. Promjena je bila logična, jer – iako jedem meso – smatram da biljna hrana treba biti temelj prehrane. Dostupnost organskih namirnica nadohvat ruke znatno je unaprijedila moje kuhanje i učinila jela raznovrsnijima.