Banofi pita - veganska i bez pečenja
od Maja Petrović
16.01.2024.
Gotovo za 35 min.
Vrijeme za pripremu: 10 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 25 min.
Vegansko
•
Vegetarijansko
•
Desert
•
Torte
•
Brzo & jednostavno
Sastojci
za 8 obroka
za koru
80 g dmBio zobenih pahuljica
75 g dmBio badema
70 g svježih datulja bez koštice
65 g dmBio otopljenog kokosovog ulja
25 g dmBio maslaca od kikirikija
prstohvat soli
za nadjev
160 g sušenih dmBio datulja bez koštice
50 g dmBio indijskih oraščića
40 g dmBio maslaca od kikirikija
150 g dmBio kokosovog mlijeka
aroma vanilije
prstohvat soli
50 g dmBio otopljenog kokosovog ulja
za ukrašavanje
3 banane
malo soka od limuna
biljni šlag
šaka blanširanog dmBio kikirikija
dmbio fina gorka čokolada
dmbio sirup od datulja
Priprema
Banofi pita - veganska i bez pečenja
Priprema kalupa
Upotrijebite kalup za tart dimenzija 33x11 cm ili okrugli kalup promjera oko 20 – 22 cm.
Priprema kore
Zobene pahuljice i badem sameljite u blenderu. Zatim dodajte sve ostale sastojke i smiksajte ih zajedno
Oblikovanje kore i hlađenje
Prekrijte kalup prozirnom folijom i rasporedite koru. Lijepo oblikujte i ostavite da se hladi u zamrzivaču dok pripremite nadjev.
Priprema nadjeva
Sve sastojke ubacite u blender i dobro sjedinite da se dobije krema. Istresite je preko rashlađene kore i kratko je rashladite u hladnjaku.
Ukrašavanje
Nasjeckajte banane na kolutiće, malo deblje. Premažite ih sokom od limuna da ne požute i stavite jedan tanak sloj šlaga da se ne bi sušile. Kolač ohladite u hladnjaku. Prije serviranja, dodajte bogatiji sloj šlaga, dekorirajte sjeckanim kikirikijem, crnom čokoladom i sirupom od datulja
Savjet:
Kolač se najbolje reže i najukusniji je kada se jako dobro ohladi. Najbolje je pripremiti ga dan prije. Prvo ga ohladite u hladnjaku, a zatim umotajte u prozirnu foliju i ostavite da se još hladi do sutra. Sutradan ga ukrasite tik prije samog serviranja, a možete ukrašavati i već odrezane komade izravno na tanjuru.
O autorici recepta: Maja Petrović (Srbija)
Zovem se Maja Petrović (VITKI GURMAN). Počela sam kuhati iz zabave, jer kuhanje i jest zabava – poslije duže vježbe više vam ne treba detaljan recept, nego dobra glazba. Početak je bio uz mamu koja je smatrala da je domaća kuhinja temelj zdrave prehrane. Uz nju sam stekla osnove i dobre navike, a zatim sam učila od poznatih svjetskih kuhara, ne samo iz knjiga nego i online masterclassa. Kada kuham za nekog iz svog okruženja, uglavnom pravim egzotičnija jela – rižoto sa šafranom i gamberima ili odrezak tune Sous Vide... dmBio promijenio je moj način kuhanja, jer sada češće biram organske i veganske namirnice i obroke. Promjena je bila logična, jer – iako jedem meso – smatram da biljna hrana treba biti temelj prehrane. Dostupnost organskih namirnica nadohvat ruke znatno je unaprijedila moje kuhanje i učinila jela raznovrsnijima.