Razljevena pita s pirom, špinatom i sirom
od Maja Petrović
12.03.2024.
Gotovo za 50 min.
Vrijeme za pripremu: 10 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 40 min.
Brzo & jednostavno
•
Vegetarijansko
•
Doručak
Sastojci
za 3 obroka
za smjesu
125 g baby špinata
250 g feta sira
150 g dmBio pirovog brašna
100 g dmBio raženog brašna
1 dmBio prašak za pecivo
3 jaja
100 ml dmBio suncokretovog ulja
200 ml dmBio trajnog mlijeka
25 g dmBio sjemenki suncokreta
25 g dmBio lana
Priprema
Razljevena pita s pirom, špinatom i sirom
Nasjeckajte špinat i feta sir
Špinat nasjeckajte jako sitno da izgleda gotovo kao da ste ga blanširali. Nasjeckajte i feta sir na manje kocke ili ga izmrvite.
Suhi sastojci
U zdjeli izmiješajte suhe sastojke: pirovo brašno, raženo brašno i prašak za pecivo.
Mokri sastojci
U posudi za miješanje umutite jaja pa dodajte ulje i mlijeko.
Sjedinite sve sastojke
U jaja umiješajte suhe sastojke i dobit ćete smjesu nešto malo gušću od smjese za muffine. Sada kuhačom dodajte špinat, sir te sjemenke lana i suncokreta. Malu količinu sjemenki ostavite za posipanje.
Pečenje
Ako želite, ovo tijesto možete peći u kalupu za muffine ili, kao ovdje, upotrijebite pravokutni pleh ili keramičku posudu dimenzija oko 20x20 cm dna obloženog papirom za pečenje. Izlijte tijesto na papir i ravnomjerno ga rasporedite pa pospite sjemenkama. Peče se u pećnici zagrijanoj na 170 ˚ C oko 40 minuta. Kada pita dobije zlatnu boju, a čačkalica bude suha – pita je gotova.
Savjet:
Prva drevna vrsta pšenice bila je „einkorn“, a nakon nje su došle „kamut“ i „emmer“, a onda pir. Današnja pšenica nastala je mnogo kasnije, u moderno doba, pa ima više glutena zbog čega se tijesta bolje dižu. Ovakvi recepti za razljevene pite idealan su način za upotrebu drevnih vrsta pšenice, kao i raži, jer sve te žitarice spadaju u žitarice s manje glutena. Manje dizanje u ovakvim receptima nije problem.

O autorici recepta: Maja Petrović (Srbija)
Zovem se Maja Petrović (VITKI GURMAN). Počela sam kuhati iz zabave, jer kuhanje i jest zabava – poslije duže vježbe više vam ne treba detaljan recept, nego dobra glazba. Početak je bio uz mamu koja je smatrala da je domaća kuhinja temelj zdrave prehrane. Uz nju sam stekla osnove i dobre navike, a zatim sam učila od poznatih svjetskih kuhara, ne samo iz knjiga nego i online masterclassa. Kada kuham za nekog iz svog okruženja, uglavnom pravim egzotičnija jela – rižoto sa šafranom i gamberima ili odrezak tune Sous Vide... dmBio promijenio je moj način kuhanja, jer sada češće biram organske i veganske namirnice i obroke. Promjena je bila logična, jer – iako jedem meso – smatram da biljna hrana treba biti temelj prehrane. Dostupnost organskih namirnica nadohvat ruke znatno je unaprijedila moje kuhanje i učinila jela raznovrsnijima.