Pikantna pljeskavica bez mesa
od Maja Petrović
12.03.2024.

Gotovo za 40 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 20 min.
Vegetarijansko
•
Glavno jelo
•
Brzo & jednostavno
Sastojci
za 4 obroka
za umak
2 žlice dmBio sirupa za zaslađivanje od soka
2 žlice ljutog umaka
2 žlice dmBio jabučnog octa
1/3 žličice češnjaka u prahu
za bezmesne pljeskavice
80 g dmBio zobenih pahuljica
200 g dmBio dimljenog tofua
50 g dmBio indijskih oraščića
1 usitnjeni crveni luk
3 usitnjena češnja bijelog luka
2 žlice ljutog umaka
1 puna žlica dmBio sirupa za zaslađivanje od soka agave
2 žlice dmBio soja umaka
za prženje
dmBio sezam
dmBio suncokretovo ulje
za serviranje
4 lepinje ili manja somuna
zelena salata
blaže ukiseljen, naribani kupus
lagana majoneza
Priprema
Pikantna pljeskavica bez mesa
Umak
Izmiješajte sve sastojke i stavite umak u hladnjak.
Smjesa za pljeskavice
Prvo u sjeckalici ili blenderu sameljite zobene pahuljice. Izvadite ih pa sameljite tofu, indijske oraščiće i sve ostale sastojke. Kada je gotovo, sjedinite sa zobenim pahuljicama i oblikujte 4 pljeskavice.
Pečenje
Stavite sezam na tanjur i uvaljajte pljeskavice. Pljeskavice pržite na ulju oko 6 do 7 minuta sa svake strane.
Serviranje
Na lepinje stavite majonezu pa zelenu salatu, zatim pljeskavice, prelijte umakom, dodajte kupus i poslužite.
Savjet:
U svijetu kulinarstva smatra se da najukusniji obroci istovremeno mogu zadovoljiti sva osjetila okusa: slano, slatko, kiselo, ljuto, gorko (sezam) i umami (prirodni soja umak). Upravo zato u ovom receptu upotrebljavamo različite sastojke i začine koji sinergijski stvaraju poseban doživljaj.
O autorici recepta: Maja Petrović (Srbija)
Zovem se Maja Petrović (VITKI GURMAN). Počela sam kuhati iz zabave, jer kuhanje i jest zabava – poslije duže vježbe više vam ne treba detaljan recept, nego dobra glazba. Početak je bio uz mamu koja je smatrala da je domaća kuhinja temelj zdrave prehrane. Uz nju sam stekla osnove i dobre navike, a zatim sam učila od poznatih svjetskih kuhara, ne samo iz knjiga nego i online masterclassa. Kada kuham za nekog iz svog okruženja, uglavnom pravim egzotičnija jela – rižoto sa šafranom i gamberima ili odrezak tune Sous Vide... dmBio promijenio je moj način kuhanja, jer sada češće biram organske i veganske namirnice i obroke. Promjena je bila logična, jer – iako jedem meso – smatram da biljna hrana treba biti temelj prehrane. Dostupnost organskih namirnica nadohvat ruke znatno je unaprijedila moje kuhanje i učinila jela raznovrsnijima.