Chili sin carne (bez mesa)
od Maja Petrović
12.03.2024.
Gotovo za 55 min.
Vrijeme za pripremu: 15 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 40 min.
Brzo & jednostavno
•
Vegetarijansko
•
Glavno jelo
Sastojci
za 4 obroka
za chili
3 češnja bijelog luka
2 glavice crvenog luka
1 ljuta papričica
2 mrkve
120 g dmBio sojinih ljuskica
1 dmBio kocka za juhu
30 g dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 puna žličica dmBio mljevene slatke paprike
50 g dmBio koncentrata rajčice
200 g dmBio umaka od rajčice
400 g dmBio rajčice u konzervi
1 konzerva dmBio crvenog graha Kidney
1 teglica dmBio kukuruza
sol i papar
Prilog
50 g dmBio integralne basmati riže (skuhane)
Za serviranje
prema izboru: peršin, limeta ili limun, tortilja čips, avokado…
Priprema
Chili sin carne
Namočite soju u juhi
Pripremite namirnice. Prelijte kocku za juhu sa 400 g vode i u vruću juhu ubacite komadiće soje. Neka odstoje 15 minuta, zatim procijedite i sačuvajte juhu.
Prodinstajte povrće
U međuvremenu, isjeckajte crveni luk, bijeli luk i ljutu papričicu na sitno, a mrkvu na manje kockice. Ocijedite kukuruz, a grah isperite i ocijedite. Izgnječite pelate da ostanu komadići. Zagrijte maslinovo ulje u loncu i pirjajte crveni luk. Kad omekša, dodajte bijeli luk, ljutu papričicu i mrkvu pa sve dinstajte na srednjoj temperaturi uz povremeno miješanje.
Sjedinite sve sastojke
Zatim u lonac stavite rehidrirane sojine ljuskice i koncentriranu rajčicu – sve zajedno dinstajte još oko 5 minuta. Kada je povrće potpuno omekšalo, dodajte rajčicu u konzervi, pasiranu rajčicu, juhu koja je preostala od natapanja komadića soje, grah i kukuruz.
Začinite i pustite da krčka
Začinite mljevenom paprikom, soli i paprom. Ostavite jelo da se krčka oko 25 minuta na nižoj temperaturi i povremeno promiješajte.
Serviranje
Kada je gotovo, kušajte i prema potrebi dodajte još začina, a zatim servirajte uz prethodno skuhanu rižu i neke ili sve od predloženih namirnica za serviranje.
Savjet:
25 minuta kuhanja chilija, prema želji može i malo dulje. Jela od mahunarki imaju ljepši okus i dobiju na gustoći kada se kuhaju nešto dulje nego što je nužno. Ovo se događa zbog škroba koji je prirodno prisutan u crvenom luku, mrkvi, grahu, kukuruzu...
O autorici recepta: Maja Petrović (Srbija)
Zovem se Maja Petrović (VITKI GURMAN). Počela sam kuhati iz zabave, jer kuhanje i jest zabava – poslije duže vježbe više vam ne treba detaljan recept, nego dobra glazba. Početak je bio uz mamu koja je smatrala da je domaća kuhinja temelj zdrave prehrane. Uz nju sam stekla osnove i dobre navike, a zatim sam učila od poznatih svjetskih kuhara, ne samo iz knjiga nego i online masterclassa. Kada kuham za nekog iz svog okruženja, uglavnom pravim egzotičnija jela – rižoto sa šafranom i gamberima ili odrezak tune Sous Vide... dmBio promijenio je moj način kuhanja, jer sada češće biram organske i veganske namirnice i obroke. Promjena je bila logična, jer – iako jedem meso – smatram da biljna hrana treba biti temelj prehrane. Dostupnost organskih namirnica nadohvat ruke znatno je unaprijedila moje kuhanje i učinila jela raznovrsnijima.