Senf, kečap i ostalo
Senf, kečap i ostalo u eko kvaliteti
Senf, kečap i ostali umaci neizostavni su dio hladnjaka, a mnogi recepti mogu se obogatiti ovim začinskim umacima. U dm-u možete pronaći senf, kečap i druge umake od finih eko sastojaka.
Sve što trebate znati o senfu
Tradicionalno proizvedeni senf sastoji se od sjemenki gorušice, vode, octa, soli, šećera i začina. Mogu se koristiti bijele ili žute, smeđe i crne sjemenke senfa (gorušice). Pravilo je: što su sjemenke tamnije, to su ljuće. Senf nije uvijek isti – razlikujemo:
- slatki senf
 - srednje ljuti senf
 - ljuti senf
 - Dijon senf
 - Bordeaux senf
 
Senf također sadrži važne hranjive tvari, poput vitamina B (B1 i B3), vitamina E, kalcija, magnezija, selena i željeza. Tako podržava zdravi živčani sustav, može smanjiti razinu kolesterola i pozitivno utjecati na srce, kosti i mišiće.
Senf kao svestrani dodatak u kuhinji
Senf može obogatiti gotovo svaki recept. Najbolje se koristi za:
- Preljeve: Bez obzira na to jesu li kiseli, ljuti ili voćni, senf uvijek odgovara.
 - Marinade: Kod roštiljanja senf je neizostavan. Poboljšava okus odreska, ribe i povrća, ali i tofua i zamjena za meso.
 - Umake: Senf se može koristiti za pripremu ukusnih, pikantnih umaka.
 - Dipove i chutney: Bilo kao dip za čips ili pomiješan s medom za deserte, senf omogućuje brojne kombinacije.
 
Sve o kečapu
Zbog često visokog sadržaja šećera, kečap je danas često kritiziran. Ipak, u kečapu od rajčica unatoč sadržaju šećera ima više zdravih sastojaka nego što njegov loš ugled sugerira. Naime, sadrži sekundarni biljni spoj likopen, kojem se pripisuju antioksidativna svojstva. Kuhanje rajčica prilikom pripreme kečapa omogućuje tijelu bolju apsorpciju. Zrele rajčice posebno su bogate prirodnim crvenim pigmentom. Kečap od rajčice dmBio sastoji se od 70 % na suncu dozrelih talijanskih rajčica, što mu daje puno likopena i fin aromatičan okus. Osim toga, kečap sadrži puno vitamina B1.
Kečap se često kombinira s vrlo kaloričnim jelima. Međutim, ne moraju to uvijek biti pomfrit ili kobasica s kečapom, jer je umak također odlično začinsko sredstvo za poboljšanje okusa mnogih recepata. Kečap tako može obogatiti umake od rajčica ili bolognese i dati juhama i varivima voćno-slatki okus. Također, salatni preljevi, primjerice za salate od rajčica ili tjestenine, dobivaju s kečapom poseban okus.
Poboljšajte svoja jela s senfom, kečapom i ostalim proizvodima iz organske poljoprivrede. Naručite sada u dm online shopu i neka vam proizvodi budu dostavljeni kroz nekoliko dana na kućnu adresu.