Domaći prijatelj s orasima, višnjama i čokoladom
od Ana Žontar Kristanc
26.01.2024.

Gotovo za 50 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 30 min.
Vegetarijansko
•
Brzo & jednostavno
•
Desert
•
Keksi i kolačići
Sastojci
za 6 obroka (30)
za smjesu za kekse
3 velika jaja
150 g dmBio smeđeg šećera - neprerađenog
1 puna žlica dmBio meda ili dmBio sirupa za zaslađivanje od soka agave
350 g dmBio pšeničnog brašna, tip 405
½ dmBio praška za pecivo
130 g dmBio oraha
130 g dmBio sušenih višanja
130 g dmBio fine gorke čokolade sa 70 % kakaa
1 čajna žličica orahovog ulja (orahovo ulje možete zamijeniti običnim suncokretovim uljem)
za premaz
1 bjelanjak - za premaz
Priprema
za smjesu za kekse
Nasjeckajte orahe, voće i čokoladu
Višnje, orahe i čokoladu grubo nasjeckajte.
Istuceite jaja
Bjelanjke odvojite od žumanjaka. Bjelanjke istucite u snijeg i dok mutite umiješajte trećinu šećera. Žumanjke umutite s preostalim šećerom i medom tako da se volumen poveća barem dva puta.
Sjedinite sve sastojke
Višnje, čokoladu i orahe pomiješajte sa žlicom brašna, a u preostalo brašno dodajte prašak za pecivo. U žumanjke prvo umiješajte ulje pa dodajte orahe, čokoladu i višnje i na kraju brašno. Na samom kraju lagano umiješajte snijeg.
Oblikujte štruce
Od tijesta formirajte dvije veće ili tri manje štruce. Ako je tijesto previše ljepljivo, prilikom oblikovanja možete si pomoći vodom. Štruce posložite na posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje.
Pečenje
Pecite ih u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C - 30 minuta. Usred pečenja premažite ih bjelanjkom koji ste prethodno lagano umutili vilicom.
Hlađenje i rezanje
Tako vruće štruce odmah narežite na šnite pod kutom i ostavite da se na zraku ohlade i stvrdnu.

O autorici recepta: Ana Žontar Kristanc (Slovenija)
Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuharima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima. Kuhanjem sam se počela baviti prije 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuhanju sam stekla kod kuće, gdje ljubav i druženje uvijek povezujemo s dobrom hranom. Volim raznolikost recepata. Ako bih morala navesti recept koji me najviše ponese, to su svakako rum kuglice ili medvjeđe šape, koje sam uvijek spremala s mamom. Ljubav, osim zagrljajima i poljupcima, najviše volim pokazivati hranom. Svoje dječake redovno iznenađujem palačinkama – one su postale naša tradicija vikendom. dmBio proizvode obožavam, jer su kvalitetni i zdraviji pa mi najveće zadovoljstvo predstavlja kreirati jela koristeći upravo njih.