Humus od leće s grisinima
od Ana Žontar Kristanc
13.03.2024.

Gotovo za 18 min.
Vrijeme za pripremu: 15 min.
Vegetarijansko
•
Vegansko
•
Umaci & dipovi
Sastojci
za 4 obroka
za humus
400 g dmBio slanutka
200 g dmBio crvene leće
1 čajna žličica dmBio sirupa zazaslađivanje od soka agave
2 dmBio sušene rajčice
3 žlice dmBio Tahini paste od sezama
½- 1 žličica češnjaka u prahu - po ukusu
Chili u prahu - po ukusu
2/3 -1 čajna žličica soli - po ukusu
1/4 žličice dmBio mljevene slatke paprike
3-5 žlica dmBio začinskog soka od limuna
1-2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
nekoliko grančica svježeg peršina
1 čajna žličica dmBio sezama
za posluživanje
dmBio štapići od pira sa sezamom
Priprema
Humus od leće s grisinima
Priprema humusa
Kuhani slanutak, leću, chili, tahini, limunov sok, slatku papriku, narezane sušene rajčice (odnosno umak ili koncentrat), sol, agavin sirup, limunov sok, češnjak i maslinovo ulje miksajte do kremaste konzistencije. Vodu od slanutka dodajte do željene gustoće te prema potrebi dodajte limunov sok, sol i češnjak.
Posluživanje i dekoracija
Poslužite i prema želji ukrasite sezamom, peršinom, uljem ili slatkom paprikom. Uz jelo poslužite grisine.
Savjet:
Umjesto sušenih rajčica možete dodati žličicu koncentrata rajčice ili 2 žlice umaka od rajčice. Odabrane grisine možete zamijeniti drugima ili za umakanje koristiti krekere.

O autorici recepta: Ana Žontar Kristanc (Slovenija)
Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuharima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima. Kuhanjem sam se počela baviti prije 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuhanju sam stekla kod kuće, gdje ljubav i druženje uvijek povezujemo s dobrom hranom. Volim raznolikost recepata. Ako bih morala navesti recept koji me najviše ponese, to su svakako rum kuglice ili medvjeđe šape, koje sam uvijek spremala s mamom. Ljubav, osim zagrljajima i poljupcima, najviše volim pokazivati hranom. Svoje dječake redovno iznenađujem palačinkama – one su postale naša tradicija vikendom. dmBio proizvode obožavam, jer su kvalitetni i zdraviji pa mi najveće zadovoljstvo predstavlja kreirati jela koristeći upravo njih.