Njoki od krumpira u umaku od rajčice i maslina
od Ana Žontar Kristanc
13.03.2024.

Gotovo za 60 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 40 min.
Vegetarijansko
•
Tradicionalno jelo
•
Glavno jelo
Sastojci
za 4 obroka
za njoke
350 g pirea od krumpira
2 jaja
200-260 g dmBio pšeničnog brašna tip 405
½ čajne žličice soli
2 žlice kiselog vrhnja
za umak
1-2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 češnja češnjaka
2 čajne žličice dmBio pesto rosso umaka sa sušenim rajčicama*
350 ml dmBio oguljenih Datterini rajčica
2 žlice dmBio javorovog sirupa
1/2 čajne žličice soli
1 čajna žličica dmBio mljevene slatke paprike
15–20 dmBio Kalamon maslina bez koštica
1-2 šake parmezana**
nekoliko listova svježeg bosiljka
Priprema
Njoki od krumpira u umaku od rajčice i maslina
Pripremite umak
U tavu dodajte ulje, pesto, slatku papriku u prahu i nasjeckani češnjak. Kad zamiriše, dodajte komadiće rajčice, sol i javorov sirup i pokriveno kuhajte na laganoj vatri dok pripremate njoke.
Pripremite njoke
Kuhani krumpir zgnječite u glatki pire s kiselim vrhnjem i umiješajte vilicom razmućena jaja. Dodajte sol i 200 grama brašna. Promiješajte i istresite na pobrašnjenu kuhinjsku površinu. Dodajte i oko 30 grama brašna i oblikujte mekanu štrucu. Prema potrebi dodajte još malo brašna pa podijelite na 4 dijela i svaki dio oblikujte u tanku valjušku. Valjuške narežite na manje njoke i kuhajte ih u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, zatim ih žlicom za tjesteninu premjestite na cjedilo.
Dovršite jelo
U umak dodajte narezane masline, bosiljak i parmezan te dodajte njoke i odmah poslužite.
Savjet:
*Pesto umak možete izostaviti. **Klasični parmezan možete zamijeniti dmBio veganskom zamjenom. Javorov sirup možete zamijeniti nerafiniranim šećerom od trske.

O autorici recepta: Ana Žontar Kristanc (Slovenija)
Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuharima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima. Kuhanjem sam se počela baviti prije 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuhanju sam stekla kod kuće, gdje ljubav i druženje uvijek povezujemo s dobrom hranom. Volim raznolikost recepata. Ako bih morala navesti recept koji me najviše ponese, to su svakako rum kuglice ili medvjeđe šape, koje sam uvijek spremala s mamom. Ljubav, osim zagrljajima i poljupcima, najviše volim pokazivati hranom. Svoje dječake redovno iznenađujem palačinkama – one su postale naša tradicija vikendom. dmBio proizvode obožavam, jer su kvalitetni i zdraviji pa mi najveće zadovoljstvo predstavlja kreirati jela koristeći upravo njih.