Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Njoki od krumpira u umaku od rajčice i maslina

od Ana Žontar Kristanc

13.03.2024.

Gotovo za 60 min.

Vrijeme za pripremu: 20 min.

Vrijeme kuhanja/pečenja: 40 min.

Vegetarijansko

Tradicionalno jelo

Glavno jelo

Sastojci

za 4 obroka

za njoke

  • 350 g pirea od krumpira

  • 2 jaja

  • 200-260 g dmBio pšeničnog brašna tip 405

  • ½ čajne žličice soli

  • 2 žlice kiselog vrhnja

za umak

  • 1-2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja

  • 2 češnja češnjaka

  • 2 čajne žličice dmBio pesto rosso umaka sa sušenim rajčicama*

  • 350 ml dmBio oguljenih Datterini rajčica

  • 2 žlice dmBio javorovog sirupa

  • 1/2 čajne žličice soli

  • 1 čajna žličica dmBio mljevene slatke paprike

  • 15–20 dmBio Kalamon maslina bez koštica

  • 1-2 šake parmezana**

  • nekoliko listova svježeg bosiljka

Priprema

Njoki od krumpira u umaku od rajčice i maslina

  1. Pripremite umak

    U tavu dodajte ulje, pesto, slatku papriku u prahu i nasjeckani češnjak. Kad zamiriše, dodajte komadiće rajčice, sol i javorov sirup i pokriveno kuhajte na laganoj vatri dok pripremate njoke.

  2. Pripremite njoke

    Kuhani krumpir zgnječite u glatki pire s kiselim vrhnjem i umiješajte vilicom razmućena jaja. Dodajte sol i 200 grama brašna. Promiješajte i istresite na pobrašnjenu kuhinjsku površinu. Dodajte i oko 30 grama brašna i oblikujte mekanu štrucu. Prema potrebi dodajte još malo brašna pa podijelite na 4 dijela i svaki dio oblikujte u tanku valjušku. Valjuške narežite na manje njoke i kuhajte ih u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, zatim ih žlicom za tjesteninu premjestite na cjedilo.

  3. Dovršite jelo

    U umak dodajte narezane masline, bosiljak i parmezan te dodajte njoke i odmah poslužite.

  4. Savjet:

    *Pesto umak možete izostaviti. **Klasični parmezan možete zamijeniti dmBio veganskom zamjenom. Javorov sirup možete zamijeniti nerafiniranim šećerom od trske.

Ana Žontar Kristanc

O autorici recepta: Ana Žontar Kristanc (Slovenija)

Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuharima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima. Kuhanjem sam se počela baviti prije 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuhanju sam stekla kod kuće, gdje ljubav i druženje uvijek povezujemo s dobrom hranom. Volim raznolikost recepata. Ako bih morala navesti recept koji me najviše ponese, to su svakako rum kuglice ili medvjeđe šape, koje sam uvijek spremala s mamom. Ljubav, osim zagrljajima i poljupcima, najviše volim pokazivati hranom. Svoje dječake redovno iznenađujem palačinkama – one su postale naša tradicija vikendom. dmBio proizvode obožavam, jer su kvalitetni i zdraviji pa mi najveće zadovoljstvo predstavlja kreirati jela koristeći upravo njih.

Odgovarajuće kategorije proizvoda