Ljubljanske gratinirane palačinke s grožđicama i estragonom
od Ana Žontar Kristanc
13.03.2024.
Gotovo za 90 min.
Vrijeme za pripremu: 30 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.
Vegetarijansko
•
Doručak
•
Palačinke
Sastojci
za 6 obroka
za smjesu za palačinke
20 žlica dmBio pšeničnog brašna tip 405
500 ml dmBio napitka od badema
8 jaja
5 žlica dmBio suncokretovog ulja
2 vrećice dmBio šećera bourbon vanilija
za nadjev
100 g kiselog vrhnja
3 žlice dmBio smeđeg šećera - neprerađenog
2 žlice dmBio meda
1 jaje + 1 žumanjak
4 žlice dmBio začinskog soka od limuna
2-3 žlice nasjeckanog estragona
1-2 šake dmBio grožđica
za preljev
500 g kiselog vrhnja
100 g krem sira
3 jaja + jedan žumanjak
4 žlice šećera u prahu
1 žlica nasjeckanog estragona
2 žlice dmBio začinskog soka od limuna
Priprema
Ljubljanske gratinirane palačinke
Umutite i ispecite palačinke
U veću zdjelu dodajte sve sastojke za palačinke i umutite da se sastojci sjedine u jednoličnu smjesu. Na nauljenoj tavi palačinke ispecite i ostavite da se ohlade.
Pripremite nadjev
Krem sir, kiselo vrhnje, grožđice, nasjeckani estragon, limunov sok, šećer, med i jaja umutite u jednoličan nadjev.
Napunite i zarolajte palačinke
Na palačinku stavite 3 pune žlice nadjeva, preklopite rubove i zarolajte palačinku. Zarolane palačinke složite u posudu za pečenje dok ju ne napunite.
Napravite preljev
Sve sastojke za preljev također dobro izmiksajte mikserom. Smjesu prelijte preko palačinki i stavite u pećnicu zagrijanu na 170 ˚ C.
Pečenje
Pecite 50 do 60 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i otvorite je te pustite da se palačinke polako ohlade.
Posluživanje
Možete ih poslužiti tople ili hladne.
Savjet:
Ako vam estragon nije dostupan, možete ga i izostaviti. Med u nadjevu možete zamijeniti agavinim sirupom ili sirovim šećerom od trske.
O autorici recepta: Ana Žontar Kristanc (Slovenija)
Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuharima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima. Kuhanjem sam se počela baviti prije 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuhanju sam stekla kod kuće, gdje ljubav i druženje uvijek povezujemo s dobrom hranom. Volim raznolikost recepata. Ako bih morala navesti recept koji me najviše ponese, to su svakako rum kuglice ili medvjeđe šape, koje sam uvijek spremala s mamom. Ljubav, osim zagrljajima i poljupcima, najviše volim pokazivati hranom. Svoje dječake redovno iznenađujem palačinkama – one su postale naša tradicija vikendom. dmBio proizvode obožavam, jer su kvalitetni i zdraviji pa mi najveće zadovoljstvo predstavlja kreirati jela koristeći upravo njih.