Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Ljubljanske gratinirane palačinke s grožđicama i estragonom

od Ana Žontar Kristanc

13.03.2024.

Ljubljanske gratinirane palačinke

Gotovo za 90 min.

Vrijeme za pripremu: 30 min.

Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.

Vegetarijansko

Doručak

Palačinke

Sastojci

za 6 obroka

za smjesu za palačinke

  • 20 žlica dmBio pšeničnog brašna tip 405

  • 500 ml dmBio napitka od badema

  • 8 jaja

  • 5 žlica dmBio suncokretovog ulja

  • 2 vrećice dmBio šećera bourbon vanilija

za nadjev

  • 100 g kiselog vrhnja

  • 3 žlice dmBio smeđeg šećera - neprerađenog

  • 2 žlice dmBio meda

  • 1 jaje + 1 žumanjak

  • 4 žlice dmBio začinskog soka od limuna

  • 2-3 žlice nasjeckanog estragona

  • 1-2 šake dmBio grožđica

za preljev

  • 500 g kiselog vrhnja

  • 100 g krem sira

  • 3 jaja + jedan žumanjak

  • 4 žlice šećera u prahu

  • 1 žlica nasjeckanog estragona

  • 2 žlice dmBio začinskog soka od limuna

Priprema

Ljubljanske gratinirane palačinke

  1. Umutite i ispecite palačinke

    U veću zdjelu dodajte sve sastojke za palačinke i umutite da se sastojci sjedine u jednoličnu smjesu. Na nauljenoj tavi palačinke ispecite i ostavite da se ohlade.

  2. Pripremite nadjev

    Krem sir, kiselo vrhnje, grožđice, nasjeckani estragon, limunov sok, šećer, med i jaja umutite u jednoličan nadjev.

  3. Napunite i zarolajte palačinke

    Na palačinku stavite 3 pune žlice nadjeva, preklopite rubove i zarolajte palačinku. Zarolane palačinke složite u posudu za pečenje dok ju ne napunite.

  4. Napravite preljev

    Sve sastojke za preljev također dobro izmiksajte mikserom. Smjesu prelijte preko palačinki i stavite u pećnicu zagrijanu na 170 ˚ C.

  5. Pečenje

    Pecite 50 do 60 minuta. Nakon toga ugasite pećnicu i otvorite je te pustite da se palačinke polako ohlade.

  6. Posluživanje

    Možete ih poslužiti tople ili hladne.

  7. Savjet:

    Ako vam estragon nije dostupan, možete ga i izostaviti. Med u nadjevu možete zamijeniti agavinim sirupom ili sirovim šećerom od trske.

Ana Žontar Kristanc

O autorici recepta: Ana Žontar Kristanc (Slovenija)

Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuharima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima. Kuhanjem sam se počela baviti prije 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuhanju sam stekla kod kuće, gdje ljubav i druženje uvijek povezujemo s dobrom hranom. Volim raznolikost recepata. Ako bih morala navesti recept koji me najviše ponese, to su svakako rum kuglice ili medvjeđe šape, koje sam uvijek spremala s mamom. Ljubav, osim zagrljajima i poljupcima, najviše volim pokazivati hranom. Svoje dječake redovno iznenađujem palačinkama – one su postale naša tradicija vikendom. dmBio proizvode obožavam, jer su kvalitetni i zdraviji pa mi najveće zadovoljstvo predstavlja kreirati jela koristeći upravo njih.