Veganska burkaša
od Ana Žontar Kristanc
13.03.2024.

Gotovo za 80 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.
Vegetarijansko
•
Vegansko
•
Tradicionalno jelo
•
Glavno jelo
Sastojci
za 6 obroka
za burkašu
1 kg dmBio kiselog kupusa
2 litre vode
2 paketa dmBio veganskih kobasica za pečenje
1/3 žličice dmBio povrtnog temeljca u prahu
150 g dmBio prosa
6-8 krumpira
1/2 čajne žličice soli - ili po ukusu
crni papar - po ukusu
1-2 lista lovora - po želji
2 žlice dmBio pšeničnog brašna tipa 405
2-3 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
150 ml vode
Priprema
Veganska burkaša
Pripremite kiseli kupus
Kiseli kupus operite do željene kiselosti. Stavite ga u posudu i prelijte vodom.
Dodajte ostale sastojke
Dodajte prepečene narezane kobasice, papar, jušni temeljac, sol i prema želji list lovora. Pustite da uvrije i zatim kuhajte na umjerenoj vatri 40-45 minuta.
Skuhajte krumpir
Krumpir narezan na manje komadiće kuhajte u posoljenoj vodi 15 minuta.
Skuhajte prosenu kašu
Dodajte prosenu kašu koju ste kuhali 10 minuta. Ugasite štednjak i ostavite u vodi 10-15 minuta. Kad je kuhano, ocijedite.
Pomiješajte sve sastojke
Kad je kiseli kupus kuhan, u posudu dodajte kuhanu prosenu kašu i krumpir te promiješajte. Zagustite brašnom koje je prethodno pomiješano s vodom i uljem. Odmah poslužite.
Savjet:
Umjesto kiselog kupusa možete koristiti i kiselu repu i napraviti malo drugačiju verziju ovog jela.
O autorici recepta: Ana Žontar Kristanc (Slovenija)
Zovem se Ana Žontar Kristanc i već 14 godina kulinarski stvaram na internetu, u kuharima i TV emisijama. Živim i dišem kulinarstvo u svim mogućim aspektima. Kuhanjem sam se počela baviti prije 14 godina, kad sam otvorila svoj prvi kulinarski blog i potpuno se zaljubila u taj proces. Ljubav prema kuhanju sam stekla kod kuće, gdje ljubav i druženje uvijek povezujemo s dobrom hranom. Volim raznolikost recepata. Ako bih morala navesti recept koji me najviše ponese, to su svakako rum kuglice ili medvjeđe šape, koje sam uvijek spremala s mamom. Ljubav, osim zagrljajima i poljupcima, najviše volim pokazivati hranom. Svoje dječake redovno iznenađujem palačinkama – one su postale naša tradicija vikendom. dmBio proizvode obožavam, jer su kvalitetni i zdraviji pa mi najveće zadovoljstvo predstavlja kreirati jela koristeći upravo njih.