Biljni bolonjez s lećom
od Maja Petrović
12.03.2024.
Gotovo za 80 min.
Vrijeme za pripremu: 20 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 60 min.
Vegetarijansko
•
Glavno jelo
Sastojci
za 5 obroka
za umak
125 g dmBio crne leće
60 g dmBio oraha
srednji patlidžan
200 g šampinjona
2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice dmBio soja umaka
svježe mljeveni crni papar
veća glavica crvenog luka
veća mrkva
1/2 manjeg korijena celera
3 veća češnja bijelog luka
2 žlice dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
2 žlice jabučnog octa pomiješanog sa 100 ml vode
dmBio talijansko bilje
1 žličica dmBio mljevene slatke paprike
2 žlica dmBio koncentrata rajčice
3 žlice dmBio soja umaka
1 dmBio rajčica u konzervi
šalica kipuće vode + 1 dmBio kocka za juhu
za serviranje
dmBio tjestenina fusili
dmBio veganska zamjena za parmezan
Priprema
Biljni bolonjez s lećom
Skuhajte leću
Skuhajte leću u posoljenoj vodi prema uputama s pakiranja (20 minuta).
Nasjeckajte i pripremite povrće
Dok se leća kuha, pripremite namirnice... Orahe sitno nasjeckajte ili ih krupno sameljite. Nasjeckajte oguljeni patlidžan na sitne kockice, malo posolite i ostavite da pusti vodu pa prije upotrebe ocijedite. Sitno isjeckajte šampinjone, također na kockice.
Prodinstajte povrće
Šampinjone dinstajte na maslinovom ulju dok ne dobiju tamnu boju. Dodajte patlidžan i orahe pa pirjajte sve zajedno još malo, također da dobije boju. Začinite soja umakom i paprom. Na kraju dodajte skuhanu i procijeđenu leću pa malo ukuhajte. Kad je gotovo, izvadite na tanjur.
Sjedinite sve sastojke i lagano pirjajte
Bijeli luk nasjeckajte jako sitno. Crveni luk također nasjeckajte jako sitno. Za crveni luk, mrkvu i celer možete upotrijebiti i sjeckalicu. U isti lonac koji upotrebljavate za šampinjone i leću, dodajte maslinovo ulje i povrće (crveni luk, celer, mrkvu). Pirjajte povrće pazeći da ne dobije boju, već da samo omekša. Kada je meko, vratite pripremljene gljive s lećom u lonac. Potom dodajte bijeli luk. Namirnice koje se nalaze u loncu, prelijte jabučnim octom i vodom i pričekajte da ocat ispari. Zatim dodajte talijansku mješavinu začina, mljevenu papriku, koncentrat rajčice i soja umak. Usitnite dodatno rajčicu iz konzerve rukom ili gnječilicom za pire pa i to dodajte u lonac. Na kraju prelijte vodom u kojoj je otopljena kocka za juhu. Smanjite temperaturu i prokuhajte uz povremeno miješanje da bi se umak zgusnuo i višak vode ispario.
Po potrebi začinite
Na kraju provjerite je li potrebno dodati još začina.
Serviranje
Servirajte umak uz tjesteninu i dodajte malo zamjene za parmezan.
Savjet:
Biljni bolonjez se tijekom kuhanja ponaša kao i klasičan bolonjez. To znaci da će faze u pripremi osigurati bogatiji okus jer je svaki sastojak odgovarajuće obrađen. Također, bolonjez je ukusniji kada se dulje kuha. Nakon što ste dodali sve sastojke iz 3. dijela pripreme, možete prema vremenu koje imate na raspolaganju birati želite li umak skuhati brzo, tek da višak vode ispari ili ćete ga dugo kuhati na nižoj temperaturi, a tada rajčica dobiva duboku crvenu boju i umak postaje puno ukusniji.
O autorici recepta: Maja Petrović (Srbija)
Zovem se Maja Petrović (VITKI GURMAN). Počela sam kuhati iz zabave, jer kuhanje i jest zabava – poslije duže vježbe više vam ne treba detaljan recept, nego dobra glazba. Početak je bio uz mamu koja je smatrala da je domaća kuhinja temelj zdrave prehrane. Uz nju sam stekla osnove i dobre navike, a zatim sam učila od poznatih svjetskih kuhara, ne samo iz knjiga nego i online masterclassa. Kada kuham za nekog iz svog okruženja, uglavnom pravim egzotičnija jela – rižoto sa šafranom i gamberima ili odrezak tune Sous Vide... dmBio promijenio je moj način kuhanja, jer sada češće biram organske i veganske namirnice i obroke. Promjena je bila logična, jer – iako jedem meso – smatram da biljna hrana treba biti temelj prehrane. Dostupnost organskih namirnica nadohvat ruke znatno je unaprijedila moje kuhanje i učinila jela raznovrsnijima.