Kolač od limete i pistacije
od Nastasja Chiara Petrić
12.03.2024.
Gotovo za 65 min.
Vrijeme za pripremu: 25 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 40 min.
Vegetarijansko
•
Desert
Sastojci
za 4 obroka
za biskvit
300 g dmBio pšeničnog brašna za pizzu ili dmBio pšeničnog brašna tip 550
140 g dmBio smeđeg šećera od šećerne trske - kristal
2 dmBio šećera bourbon vanilija
1 dmBio prašak za pecivo
1 prstohvat soli
100 g dmBio suncokretovog ulja za pečenje
270 g dmBio napitka od zobi i vanilije
za nadjev
2 velike limete (100 g soka + korica)
1 pakiranje dmBio prženih i slanih pistacija
1 dmBio jogurt od zobi
Priprema
Kolač od limete i pistacije
Pripremite limetu
Za početak sastružite koricu limete i ostavite je sa strane te iscijedite sok tako da dobijete 100 g tekućine. S obzirom na to da limeta rijetko ima koštice, svakako iskoristite i unutrašnjost koja se odvoji pri cijeđenju citrusa.
Pomiješajte suhe sastojke
U velikoj zdjeli promiješajte brašno, oba šećera, prašak za pecivo i sol.
Pomiješajte mokre sastojke
U zasebnoj posudi izmjerite ulje i napitak od zobi te im dodajte sok od limete, „meso“ limete i pjenjačom lagano promiješajte suhe i mokre sastojke. Nemojte previše razraditi smjesu, nego dovoljno da se sve ravnomjerno poveže.
Pečenje
Pećnicu zagrijte na 180 ˚ C. Za ovaj tip kolaca najbolje je koristiti silikonski kalup za pečenje, može biti okrugli ili duguljasti pravokutni. Ulijte smjesu u kalup i pecite kolac 40 minuta.
Nadjev i dekoracija
Kada se biskvit potpuno ohladi, gornji dio premažite jogurtom od zobi, posipajte koricom limete te preko cijelog kolaca posložite pistacije koje ste prethodno očistili od ljuske, dobro tostirali na suhoj tavi kako bi im se istaknuo okus te blago nasjeckali.
Savjet:
Jogurt od zobi možete zamijeniti bilo kojim drugim veganskim jogurtom po želji. U ovom kolaču limetu možete zamijeniti i limunom.
O autorici recepta: Nastasja Chiara Petrić (Hrvatska)
Moje ime je Nastasja Chiara Petrić, majka sam dvije djevojčice i kuharica. Pisanjem recepata za Chiarin tanjurić počela sam se baviti kada je starija kći počela s dohranom pa sam svoje profesionalno kuharsko iskustvo i rad u restoranima htjela iskoristiti kako bih joj pripremala što zanimljivije obroke. Prije nego što sam počela raditi u restoranima, sudjelovala sam na prvom hrvatskom Masterchefu kao najmlađa kandidatkinja gdje se ljubav prema kuhanju dodatno pojačala. Najviše volim azijske recepte i u njima uživa cijela obitelj. Zadovoljna sam što dm u svom dmBio asortimanu ima preko 400 različitih proizvoda, što miolakšava kreiranje novih recepata. Smatram da kuhar treba redovito obogaćivati svoje znanje, istraživati i poštivati druge svjetske kuhinje, biti otvoren prema novim okusima i dati prednost svježe uzgojenoj i sezonskoj hrani.