Bruskete - caponata
od Nastasja Chiara Petrić
12.03.2024.

Gotovo za 40 min.
Vrijeme za pripremu: 15 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 25 min.
Vegetarijansko
•
Brzo & jednostavno
•
Predjelo
Sastojci
za 4 obroka
za nadjev
1 veliki luk
1 velika paprika
1 srednji patlidžan
3 češnja češnjaka
1 žličica suhog origana
pola žličice soli
80 g dmBio Kalamon maslina bez koštice
20 g kapara
2 žlice dmBio grožđica
1 dmBio sjeckana rajčica u limenci
1 žlica dmBio balzamičnog octa iz Modene
1 žlica dmBio cvjetnog meda
po želji: kajenski papar ili chili pahuljice
1 pakiranje dmBio sibirskih pinjola
dmBio ekstra djevičansko maslinovo ulje (za pečenje i dovršavanje jela)
za brusketu
1 baguette
Priprema
Bruskete - caponata
Zapecite povrće na tavi
U dubokoj tavi koja vrlo dobro održava razinu temperature stavite grijati više maslinovog ulja. Na njemu zapecite luk i papriku narezane na kockice srednje veličine oko 10 minuta kako bi povrće dobilo lijepu boju sa svih strana, poželjno i malo tamnije kako bi im se okus bolje istaknuo.
Narežite i dodajte patlidžan
Za to vrijeme ogulite patlidžan, narežite ga na kockice jednake veličine i zapecite s lukom i paprikom dok ne omekša.
Začinite
Začinite sve solju i origanom pa dodajte masline, kapare i grožđice, promiješajte sve nekoliko sekundi pa zalijte rajčicom. Dodajte aceto balsamico i med, po želji zaljutite chilijem i kuhajte sve sastojke 15-ak minuta dok sva tekućina potpuno ne ispari i jelo postane kremasto i gusto.
Tostirajte pinjole i baguette
Prebacite u zasebnu posudu kako bi se ohladilo, a za to vrijeme tostirajte pinjole na suhoj tavi te narezani baguette na maslinovom ulju na grill-tavi.
Serviranje
Servirajte bruskete s debelim slojem kremaste caponate, posipajte pinjolima, još dodatno prelijte maslinovim uljem te po želji ukrasite sa svježim listicima bosiljka ili peršina. Za dodatni element možete preko svega naribati i koricu limuna.
Savjet:
Pinjole možete zamijeniti tostiranim suncokretovim sjemenkama ili orašastim plodovima po želji koje ste nasjeckali na manje komadiće i također tostirali.
O autorici recepta: Nastasja Chiara Petrić (Hrvatska)
Moje ime je Nastasja Chiara Petrić, majka sam dvije djevojčice i kuharica. Pisanjem recepata za Chiarin tanjurić počela sam se baviti kada je starija kći počela s dohranom pa sam svoje profesionalno kuharsko iskustvo i rad u restoranima htjela iskoristiti kako bih joj pripremala što zanimljivije obroke. Prije nego što sam počela raditi u restoranima, sudjelovala sam na prvom hrvatskom Masterchefu kao najmlađa kandidatkinja gdje se ljubav prema kuhanju dodatno pojačala. Najviše volim azijske recepte i u njima uživa cijela obitelj. Zadovoljna sam što dm u svom dmBio asortimanu ima preko 400 različitih proizvoda, što miolakšava kreiranje novih recepata. Smatram da kuhar treba redovito obogaćivati svoje znanje, istraživati i poštivati druge svjetske kuhinje, biti otvoren prema novim okusima i dati prednost svježe uzgojenoj i sezonskoj hrani.








