Pecivo od mrkve i zobenih pahuljica
od Nastasja Chiara Petrić
12.03.2024.

Gotovo za 40 min.
Vrijeme za pripremu: 15 min.
•
Vrijeme kuhanja/pečenja: 25 min.
Vegetarijansko
•
Doručak
•
Kruh & peciva
Sastojci
za 4 obroka
za peciva
3 velike mrkve (da ispadne otprilike 200 g naribane)
600 ml vode
1 dmBio suhi kvasac
50 g dmBio usitnjenih lanenih sjemenki
50 g dmBio ekstra djevičanskog maslinovog ulja
10 g sitne soli
600 g dmBio brašna za pizzu
250 g dmBio sitnih zobenih pahuljica
nekoliko žlica dmBio sezama
1 dmBio namaz od crnih maslina i feta sira
Priprema
Pecivo od mrkve i zobenih pahuljica
Ogulite i naribajte mrkve
Mrkve ogulite i naribajte na široj strani ribeža.
Pripremite smjesu
U veliku zdjelu dodajte vodu, kvasac, sjemenke, ulje i sol te promiješajte pjenjačom. Sada dodajte brašno i zobene pahuljice te kuhačom promiješajte sastojke da se ravnomjerno sjedine, što znači da nije potrebno dugo mijesiti tijesto, nego je dovoljno promiješati par minuta kako bi se svi sastojci lijepo povezali.
Pustite da smjesa odleži preko noći
Smjesu za peciva sada prekrijte plastičnom folijom i ostavite u frižideru da odstoji preko noći. Iduće jutro zagrijte pećnicu na 220 ˚ C, a pleh izvadite i obložite papirom za pečenje.
Pripremite peciva
Iduće jutro zagrijte pećnicu na 220 ˚ C, a pleh izvadite i obložite papirom za pečenje. Zdjelu sa smjesom za peciva izvadite iz frižidera pa većom žlicom grabite tijesto i rasporedite na pleh. Prije svakog grabljenja umočite žlicu u običnu vodu. Na pleh će stati oko 9 komada odjednom. Posipajte peciva sa sezamom ili nekim drugim sjemenkama po želji. Nije nužno potrebno prethodno ih premazivati s umućenim jajetom, ali možete. Umjesto jaja samo ih premažite s malo ulja.
Pečenje
Pecite peciva 25 minuta. Kada ih izvadite iz pećnice, prekrijte ih vlažnom krpom kako bi bili mekši. Ponovite postupak s ostatkom tijesta.
Serviranje
Servirajte peciva uz omiljeni namaz ili, po našoj preporuci, uz namaz od crnih maslina i feta sira.
Savjet:
Iako peciva djeluju kao da se mogu servirati samo sa slanim namazima, možete ih slobodno premazati maslacem i omiljenim džemom, a predlažemo da isprobate dmBio vocni namaz od jagoda ili malina.

O autorici recepta: Nastasja Chiara Petrić (Hrvatska)
Moje ime je Nastasja Chiara Petrić, majka sam dvije djevojčice i kuharica. Pisanjem recepata za Chiarin tanjurić počela sam se baviti kada je starija kći počela s dohranom pa sam svoje profesionalno kuharsko iskustvo i rad u restoranima htjela iskoristiti kako bih joj pripremala što zanimljivije obroke. Prije nego što sam počela raditi u restoranima, sudjelovala sam na prvom hrvatskom Masterchefu kao najmlađa kandidatkinja gdje se ljubav prema kuhanju dodatno pojačala. Najviše volim azijske recepte i u njima uživa cijela obitelj. Zadovoljna sam što dm u svom dmBio asortimanu ima preko 400 različitih proizvoda, što miolakšava kreiranje novih recepata. Smatram da kuhar treba redovito obogaćivati svoje znanje, istraživati i poštivati druge svjetske kuhinje, biti otvoren prema novim okusima i dati prednost svježe uzgojenoj i sezonskoj hrani.