Riža
Riža – važna prehrambena namirnica
Za uravnoteženu prehranu važno je u svakodnevni jelovnik uvrstiti i proteine i ugljikohidrate. Ugljikohidrati nam daju energiju koja nam je potrebna za popunjavanje glikogenskih rezervi i za uspješan dan pun energije. Riža može poslužiti kao dobar izvor energije i koristi se u tradicionalnim jelima brojnih kultura. Hoćete li je pripremiti s mesom, povrćem ili kao desert ovisi isključivo o vama, ali svakako se isplati malo eksperimentirati!
U dm online shopu otkrijte sve o toj temi, isprobajte različite vrste riže organske kvalitete te dopustite da vas dmBio proizvodi inspiriraju u pripremi novih jela.
Različite vrste riže
Riža je jedna od najstarijih žitarica na svijetu. Potječe iz Azije, gdje se uzgaja od 1500. godine prije Krista. Od tada se pojavilo mnogo različitih sorti, kojih danas u svijetu ima više od 100 tisuća. Općenito, riža se dijeli na rižu dugog, okruglog i srednjeg zrna.
- Riža dugog zrna karakteristična je po dugim i uskim zrnima koja se ne lijepe. Ova sorta uključuje jasmin rižu ili basmati rižu.
- Riža kratkog zrna, kao što naziv sugerira, odnosi se na okrugla i kraća zrna koja rezultiraju ljepljivom rižom. To uključuje sushi, rižoto ili puding od riže.
- Riža srednjeg zrna često se smatra podvrstom te je po obliku slična riži kratkog zrna, osim što je 5-6 milimetara duža i ljepljivija od riže dugog zrna.
Osim toga, riža se razlikuje po načinu pripreme i termičkoj obradi:
- Smeđa riža, poznata i kao integralna riža, neoguljena je te ima srebrnu koru, što znači da ima puno više vitamina, elemenata u tragovima i vlakana te je samim time i posebno hranjiva.
- S druge strane, bijela riža se cijela prerađuje, čime gubi mnoge hranjive vrijednosti, ali ima i puno duži rok trajanja.
- Kod prokuhane riže hranjive tvari se tijekom obrade utiskuju u unutrašnjost zrna. Takva riža zadržava većinu vitamina, ali gubi vlakna.
Kako pravilno kuhati rižu?
Često odabirete rižu da biste dobili lagan i ukusan prilog, ali kako pravilno kuhati tu namirnicu kako bi dobila pravu konzistenciju? Bez brige, sve je lako uz sljedeće savjete:
- Budite ekonomični kod kuhanja što se tiče količine! U većini slučajeva skuhamo previše riže, a ona ima najbolji okus dok je još svježa!
- Prije nego što riža ode u lonac, potrebno ju je nekoliko puta oprati i dobro promiješati vršcima prstiju dok voda ne postane bistra.
- Pri kuhanju u lonac dodajte rižu i vodu u omjeru 1:1,5. To znači, na primjer, jednu i pol šalicu vode na šalicu riže.
- U vodu dodajte i malo soli kako bi bila ukusnija.
- Pustite da se krčka oko 10 minuta.
Gotovo! Uživajte u svježe kuhanoj riži s mesom, tofuom, povrćem, curryjem ili umiješajte jaje!
Riža na slatki način
Riža se ne mora jesti samo kao slano jelo, već se može pripremiti i na slatki način. U mnogim kulturama kombinira se s mlijekom, šećerom ili medom i voćem. Primjer je puding od riže, koji može biti obogaćen voćem, orašastim plodovima, cimetom, čokoladom i sličnim namirnicama. Ako ste na veganskoj prehrani možete umjesto kravljeg mlijeka odabrati neki od biljnih napitaka, kao što je npr. sojin napitak, bademov napitak, napitak o zobi itd. Prilikom pripreme pudinga možete slobodno birati kojim ćete ukusnim sastojcima obogatiti tu ukusnu slasticu, ali prstohvat cimeta ili kakaa uvijek je izvrstan dodatak!
Ako ste sada raspoloženi za izvrsno jelo s rižom, lećom, slanutkom ili tjesteninom, imamo dobre vijesti za vas: u dm online shopu pronaći ćete velik izbor visokokvalitetnih prehrambenih proizvoda koje možete naručiti već danas iz udobnosti vlastitog doma!