Zeleni čaj
Zeleni je čaj vrući užitak – poznavatelji cijene ovaj stimulativan napitak. Izuzev toga, zeleni čaj ima puno toga za ponuditi, poput ljekovitog učinka iz biljke i aktivne tvari koja primjenu nalazi u kozmetici. U ovome članku otkrijte sve o sortama čaja iz Azije, njihovom djelovanju i primjeni.

dm-drogerie markt
Vrijeme čitanja 7 min.
•
21.02.2024.

Što je zeleni čaj?
Zeleni čaj kultivira se u zemljama poput Kine i Japana, a poznato nasadište nalazi se u distriktu Darjeeling u Indiji. Zeleni čaj dobiva se od listova biljke Camellia sinensis iz roda kamelija. Biljka se bere tijekom cijene godine. Pojam „zeleni“ ne odnosi se na biljku, nego na prerađevinu listova čaja koja se ne podvrgava postupku fermentacije za razliku od crnog čaja. Parenjem ili prženjem listovi zadržavaju svoju zelenu boju.
Dodatno: čajem se smije nazivati samo napitak koji se dobiva od biljke čaja: zeleni čaj, bijeli čaj i crni čaj.
Pomna priprema čuva sastojke
Kod zelenog čaja ostaju osobito očuvanima ne samo boja i okus. Priprema listova čaja čuva vitamine i minerale. U usporedbi s bijelim i crnim čajem zeleni čaj ima više herbalnu aromu koja izvan Azije dugo nije bila popularna. Danas je, naprotiv, zeleni čaj u Europi osobito tražen. I to s pravom! Njegovi sastojci visoke vrijednosti imaju brojne pozitivne efekte ne samo u pripremi napitka nego i u vanjskoj pripremi.
Matcha & društvo: osobitosti zelenog čaja
Omiljena varijanta zelenog čaja je matcha. Riječ je o prahu mljevenih listova čaja. Na temelju te metode obrade šalica matche (sadrži otprilike dvije čajne žlice praha) sadrži deset puta više sastojaka od običnog zelenog čaja. Druge poznate sorte su:
- sencha, gyokuro: japanske sorte koje su bazni čajevi i izvan Azije najpoznatije su varijante.
- bancha: u Japanu se ova varijanta zelenog čaja pije svakodnevno.
- darjeeling: osobito plemenita sorta zelenog čaja koja potječe iz Indije.
- long jing, chun mee, mao F+feng: kineske sorte koje odlikuje njihove raznolike arome.
- genmaicha: ovaj zeleni čaj miješa se s prženom rižom te sadrži aromu sličnu aromi kave.
Koje sastojke sadrži zeleni čaj?
Zeleni čaj kao napitak, sastojak za kuhanje, suplement ili sastojak u kozmetičkim recepturama sadrži širok spektar tvari koje utječu na funkcioniranje metabolizma.
- vitamin E štiti stanice presretanjem slobodnih radikala i smanjenjem oksidativnog stresa, regulirajući poremećaje detoksikacije i obnovu funkcije stanica.
- cink kao element u tragovima doprinosi održavanju kose i kože.
- kalcij je mineral s važnom ulogom u diobi stanica.
- tanini imaju antimikrobni učinak koji inhibira rast bakterija i smanjuje upalu.
- polifenoli su sekundarne biljne tvari koje djeluju kao antioksidansi, slično vitaminu E. Također su aromatične baze svih vrsta pravog čaja.
Jeste li znali? Epigalokatehin galat (skraćeno EGCG) čini oko trećine suhe tvari zelenog čaja. To je ester karboksilne kiseline, jedan od najproučavanijih antioksidansa u istraživanju čaja. EGCG inhibira upalu i štiti živčane stanice od pretjeranih reakcija imunološkog sustava.
Kakav učinak zeleni čaj ima na dnevnoj bazi?
U prošlosti se zeleni čaj u Kini koristio isključivo kao lijek, ali je kasnije postao popularan kao luksuzna hrana. No kakav učinak ima zeleni čaj? Zahvaljujući svojim sastojcima doprinosi funkciji imunološkog sustava, metabolizmu masti i šećera te hormonskoj ravnoteži. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija zelenog čaja ili ekstrakta zelenog čaja pozitivno utječe na razinu inzulina i zdravlje stanica. Također može malo smanjiti rizik od visokog krvnog tlaka, moždanog i srčanog udara. Međutim, točni mehanizmi djelovanja još nisu detaljno istraženi.
Zeleni čaj kao sredstvo za uživanje
Zeleni čaj stimulativan je napitak, a sadrži visok udio čaja. Tein je kofein koji se kemijski veže na polifenole. U ovome obliku, za razliku od kave, tijelo ga apsorbira s odgodom, što znači da se djelovanje kofeina događa u nježnijem obliku i traje dulje. Zeleni čaj djeluje okrepljujuće, potiče koncentraciju i poboljšava opće stanje. Vjeruje se da njegovi antibakterijski i antioksidativni sastojci također imaju pozitivan utjecaj na stanične procese i kardiovaskularni sustav.
Kada piti zeleni čaj?
Kada je najbolje piti zeleni čaj? Zeleni čaj cijenjen je kao napitak prvenstveno zbog njegova stimulativnog djelovanja. Zato je prikladan za razbuđivanje ujutro i kao okrepljujući napitak tijekom dana. Ipak, bolje je izbjeći ispijanje zelenog čaja neposredno prije spavanja zato što nas održava budnima.
Koliko zelenog čaja piti dnevno?
Koliko zelenog čaja možemo popiti dnevno ili uzeti kao dodatak prehrani? Kada se konzumira kao napitak, uobičajena preporučljiva doza je tri do četiri šalice dnevno. Kod gotovih pripravaka u obliku kapsula ili tableta potrebno je pridržavati se uputa proizvođača.
Ima li zeleni čaj nedostataka?
Tanini sadržani u zelenom čaju smanjuju resorpciju željeza iz prehrane za vrijeme probavnih procesa. Osobe koje pate od nedostatka željeza stoga bi zeleni čaj kao napitak ili suplement trebale uzimati samo u ograničenim količinama. Prekomjeran unos teina u organizam može prouzročiti nervozu, nadraženost, nemir, mučnice i ubrzan rad srca.
Oprezno ispitajte koliku količinu i jačinu zelenog čaja možete podnijeti. Oprez: tijekom trudnoće ili u slučaju da pijete lijekove za krvožilni sustav trebali biste se posavjetovati s liječnikom o mogućim interakcijama s lijekom.
Zeleni čaj u kozmetici
Zeleni čaj također je važna komponenta posebnih kozmetičkih receptura za njegu kože, osobito kod proizvoda za njegu lica i dentalnu higijenu. Mnogi od gore opisanih aktivnih sastojaka jačaju kožu i kosu pri vanjskoj uporabi, a zeleni čaj djeluje protuupalno i sprečava iritacije. Nanosi se u kremi, u parnoj kupelji za otvaranje pora ili izravno na kožu s pomoću pamučne blazinice. Na kožu djeluje umirujuće.
Netolerancija kozmetičkih proizvoda sa zelenim čajem
U rijetkim slučajevima, osjetljive reakcije ili iritacije kože mogu se pojaviti pri pijenju zelenog čaja ili pri korištenju krema za kožu s ekstraktom zelenog čaja. Mogući uzroci su netolerancija na sadržane tanine ili alergije na biljke iz roda kamelija.
Priprema zelenog čaja
Pri kuhanju zelenog čaja koristite vruću, a ne kipuću vodu (idealna temperatura: 60 do 80 °C). Koristite otprilike žličicu listića čaja (ili vrećicu čaja) po šalici te tri do četiri žličice za čajnik. Imajte na umu da će, ovisno o sorti i kvaliteti, okus i intenzitet gotovog napitka varirati. Čaj pustite da odstoji samo dvije do tri minute. Ako odstoji predugo, oslobađaju se gorki tanini. Dodatno: zeleni čaj se može skuhati dva puta i stoga je izuzetno izdašan.