Glavna navigacijaNavigacija po kategorijamaGlavni sadržaj

Veganska prehrana: prednosti i nedostaci

Mliječni proizvodi, jaja, meso i riba izostaju, jer ako se želite hraniti prema veganskim principima prehrane, morate se odreći namirnica životinjskog podrijetla. Umjesto njih treba koristiti, na primjer, povrće, žitarice, poput kvinoje ili soje te mahunarke. No koliko je to zapravo zdravo? Veganska prehrana ima i prednosti i nedostatke. U ovome tekstu otkrijte koje benefite nudi čista biljna prehrana i na što vegani trebaju obratiti pažnju.

dm-drogeriemarkt

dm-drogerie markt

Vrijeme čitanja 5 min.

31.12.2024.

Veganska prehrana

Veganska prehrana: više od trenda

Nisu potrebni proizvodi životinjskog podrijetla da bismo na stolu predstavili slasnu večeru. Ovakvo uvjerenje dijeli sve više ljudi. Udio vegana u ukupnoj populaciji u stalnom je porastu. U skladu s time, sve je više dostupnih proizvoda koji su isključivo biljnog podrijetla: zamjene za meso na bazi soje ili graška, alternativa mlijeku na bazi zobi ili badema – cijenjene su namirnice, i to ne samo među veganima. Čak i osobe koje jedu meso i ribu, često konzumiraju veganske varijante.

Brojni su razlozi za opredjeljenje za biljnu prehranu: izuzev dobrobiti životinja, ponekad je voću, povrću i sličnim proizvodima potrebno i manje resursa kao što su voda i prostor u tlu. No što je sa zdravstvenim aspektom kada govorimo o veganskoj prehrani, koje su prednosti i mane proizvoda isključivo biljnog podrijetla?

Je li veganstvo zdravo?

Zna se da veganska prehrana ima i svoje prednosti i nedostatke, baš kao i konzumacija ribe, mesa i kobasica kada ih integriramo u prehrambeni plan. Različite studije ukazuju na to da vegani manje obolijevaju od takozvanih civilizacijskih oboljenja koja su uzrokovana i prehranom. Tu, na primjer, spadaju, jaka pretilost, dijabetes tipa 2. Ističu i da ljudi koji ne jedu meso, općenito više značaja pridaju svome zdravlju, češće se kreću, ne konzumiraju alkohol i nikotin.

Zna se i da brojne veganske namirnice obiluju vitaminima, proteinima, mineralima i vlaknima. Zahvaljujući tome, udio bjelančevina u prehrani povisuje se unosom soje, orašastih plodova i mahunarki. Leća i tofu sadrže željezo

Na Sveučilištu na Harvardu znanstvenici su razvili „Healthy Eating Plate“: zdrav tanjur koji pokazuje odnos različitih namirnica po obroku. Veganski prehrambeni tanjur sastoji se od:

  • 50 posto voća i povrća
  • gotovo 25 posto integralnih proizvoda
  • oko 25 posto mahunarki.

Tu još treba pribrojiti male količine orašastih plodova, sjemenki te biljnih ulja.

Kraj popisa

Veganska prehrana – pregled prednosti i nedostataka

Koliko je dobra veganska prehrana? Prednosti i nedostaci gotovo da su podjednako prisutni. Bacimo prvo pogled na prednosti: 

  • općenito je manji rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i pretilosti.
  • crijevna flora može se poboljšati miješanom biljnom hranom, a to često rezultira boljim općim osjećajem tijela.
  • veganska hrana često je bogata hranjivim tvarima i mineralima, antioksidansima i vitaminima.

Osim toga, vegani pridonose dobrobiti životinja i uštedi CO₂: oko 440 kilograma CO₂ moglo bi se uštedjeti svake godine po stanovniku biljnom prehranom.

Međutim, vegani se suočavaju i s nekim izazovima:

  • može biti teško pronaći vegansku hranu dok ste u pokretu zato što se u raznim namirnicama, poput margarina, kruha ili voćne gume mogu kriti različite tvari životinjskog podrijetla. Savjet: oznaka V jamstvo je već na prvi pogled da je neki proizvod veganski.
  • veganska hrana često je skuplja od konvencionalne.
  • osobito na početku, veganska prehrana iziskuje malo vremena kako biste se upoznali s namirnicama i optimalnom kombinacijom hranjivih tvari.
  • budući da se određene hranjive tvari nalaze samo u hrani životinjskog podrijetla, postoji opasnost od pothranjenosti.

Dobro je znati: optimalna kombinacija sastojaka preduvjet je zdravog veganskog stila života. Na primjer, kombinacija mahunarki i cjelovitih žitarica poboljšava biološku vrijednost proteina koje sadrže. Učinak: vaše tijelo bolje će apsorbirati proteine iz hrane. Unatoč tome, veganima se preporučuje uzimanje vitamina i minerala kao dodataka prehrani.

Koje dodatke prehrani trebate uzimati?

Uravnotežena, mješovita prehrana smatra se zdravom i načelno je moguća i s proizvodima isključivo biljnog podrijetla. Međutim, s obzirom na to da vegani isključuju brojne namirnice, to može uzrokovati nedostatke određenih mikronutrijenata i vitamina.

  • suplement broj jedan je vitamin B12. Doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica, normalnom metabolizmu energije i normalnom funkcioniranju živčanog sustava. Budući da se nalazi samo u životinjskim proizvodima, stručnjaci preporučuju njegovu dopunu.
  • riba i plodovi mora često sadrže jod - za razliku od većine veganske hrane. Jodirana kuhinjska sol ili posebne alge idealne su za optimalnu opskrbu jodom.

Željezo i kalcij također se prvenstveno nalaze u mesu i mliječnim proizvodima – ali i u mnogim namirnicama biljnog podrijetla. Orašasti plodovi, lanene sjemenke i leća adekvatni su izvori željeza, dok su lisnato povrće, tofu i sojino mlijeko izvori kalcija.

Jeste li znali? Svježi sir može se spraviti i od indijskih oraščića koji su bogati magnezijem, željezom i cinkom. Ovdje ćete pronaći recept za veganski pikantni krem sir od indijskih oraščića.

Važno: prije uzimanja suplemenata, provjerite svoje vrijednosti krvnim pretragama. Suplemente ima smisla uzimati samo ako postoji stvarni nedostatak.

Kraj popisa